• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اوی (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





أَوَی (به فتح الف و سکون واو) یکی از مفردات نهج البلاغه، به معنای نازل شدن، لاحق شدن و پناه بردن می‌باشد که حضرت علی (علیه‌السلام) نسبت به سرگردانی قوم یهود و زمانه‌ی بعد از خود از این واژه استفاده نمود است.



أَوَی به معنای نازل شدن، لاحق شدن، پناه بردن و ماوی گزیدن آمده است. چنان‌که گفته می‌شود: «اویت منزلی و الیه: نزلته.» - «اوی الی کذا: انضّم الیه.»


به‌همین جهت امام (علیه‌السلام) در خطبه قاصعه نسبت به سرگردانی یهود فرموده‌اند: «لا یاوون الی جناح دعوة یعتصمون بها؛ لاحق نمی‌شدند به طرف دعوت رسولی که چنگ بزنند به دعوت او.»
آن حضرت (علیه‌السلام) درباره‌ی زمان بعد از خود فرموده است: «منهم تخرج الفتنة و الیهم تاوی‌ الخطیئة؛ فتنه از آن‌ها بروز می‌کند، و گناه در آن‌ها مکان می‌گیرد.» امام (علیه‌السلام) درباره زمان بعد از خویش، همچنین فرموده است: «سیاتی علیکم من بعدی زمان لیس فیه شی‌ء اخفی من الحق ... فالکتاب یومئذ و اهله طریدان منفیّان ... لا یؤویهما مؤو ...؛ بعد از من زمانی (زمان بنی امیه) می‌آید که چیزی مخفی‌تر از حق نیست، قرآن و اهل قرآن در آن رانده شده و نفی می‌شوند، پناه دهنده‌ای به آن دو، پناه نمی‌دهد.»
• «موو» اسم فاعل است.


این کلمه با مشتقات آن، شش بار در «نهج البلاغه» آمده است.


۱. ابن منظور، لسان العرب، ج۱۴، ص۵۱.    
۲. راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، ص۳۴.    
۳. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۲۹۷، خطبه۱۹۲.    
۴. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۵۴۰، حکمت۳۶۹.    
۵. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۲۰۴، خطبه۱۴۷.    
۶. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۲۹۷، خطبه۱۹۲.    
۷. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۲۹۹، خطبه۱۹۲.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «اَوی»، ص۱۰۵-۱۰۴.    






جعبه ابزار