• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ام الفروخ

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



امّ الفروخ از مسائل ارث نزد اهل سنت می باشد.



وارثان در این مسأله عبارتند از: شوهر، مادر، دو خواهر پدری و مادری و دو برادر مادری.


وجه نامگذاری مسأله به امّ الفروخ-که به معنای مادر جوجه‌ها است- فزونی وارثان است.


سهم هر یک از وارثان یاد شده نزد اهل سنّت عبارت است از: شوهر، نصف؛ دو خواهر، دو سوم و هر یک از مادر و دو برادر، یک ششم.


نزد شیعه، سهم شوهر، نصف و باقی مانده از آن مادر است.

۴.۱ - دیدگاه امام خمینی

موجبات ارث، نسب است و سبب، و نسب، سه مرتبه دارد: اول: پدر و مادر و فرزندان؛ اگرچه پایین بروند. و دوم: اجداد و جده‌ها؛ اگرچه بالا بروند و برادرها و خواهرها و اولاد آن‌ها؛ اگرچه پایین بروند. سوم: عموها و عمه‌ها و دایی‌ها و خاله‌ها؛ اگرچه بالا بروند و اولاد آن‌ها؛ اگرچه پایین بروند؛ به شرط آن‌که این عناوین عرفاً بر آن‌ها صدق کند. و سبب دو قسم است: «زوجیت» و «ولاء». و ولاء سه مرتبه دارد: «ولاء عتق» سپس «ولاء ضمان جریره» سپس «ولاء امامت». و هیچ یک ازطبقه دوم: اخوه (برادر و خواهر) و اولاد آن‌ها - که «کلاله» نامیده می‌شوند - و اجداد به طور مطلق، می‌باشند در صورت وجود یک نفر از طبقه سابق، ارث نمی‌برد. و در بحث سهام آمده است که ثلث (یک سوم) «برای مادر است به شرطی که میت مطلقا فرزند نداشته باشد اگرچه پایین برود و به شرطی که برادرهای متعددی نداشته باشد.» و سدس (یک ششم) «برای مادر است با وجود حاجب از ثلث یعنی فرزند و برادر و خواهر بنابر آنچه که گذشت.» و نصف ماترک «برای شوهر است در صورتی که زوجه، فرزندی - اگرچه پایین برود - نداشته باشد.» و «ربع (یک چهارم) برای شوهر است در صورتی که زوجه فرزندی داشته باشد، اگرچه پایین برود.» بنابراین وارث «اگر فقط مادر باشد ثلث آن به عنوان فرض مال او است و بقیه هم به او رد می‌شود.... و اخوه در این فرض چیزی را ارث نمی‌برند اگرچه حاجب می‌باشند.» و «اگر یکی از پدر و مادر با یکی از زوجین باشند، برای یکی از زوجین سهم اعلایش و بقیه مال یکی از پدر و مادر - برای پدر به عنوان قرابت و برای مادر به عنوان فرض و رد - می‌باشد.»


۱. طوسی، محمد بن حسن، المبسوط، ج۴، ص۸۲.    
۲. طوسی، محمد بن حسن، الخلاف، ج۴، ص۴۲.    
۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۳۹۱، کتاب المواریث، الاول فی موجبات الارث، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۴۱۲، کتاب المواریث، المقصد الاول فی میراث الانساب، المرتبة الثانیة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۴۰۲، کتاب المواریث، الامر الثالث فی السهام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۴۰۳، کتاب المواریث، الامر الثالث فی السهام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۴۰۲، کتاب المواریث، الامر الثالث فی السهام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۸. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۴۰۳، کتاب المواریث، الامر الثالث فی السهام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۹. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۴۰۷، کتاب المواریث، المقصد الاول فی میراث الانساب، مساله۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۱۰. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۳، تحریر الوسیلة، ج۲، ص۴۰۸، کتاب المواریث، المقصد الاول فی میراث الانساب، مساله۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج۱، ص۶۷۶.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    


رده‌های این صفحه : ارث | دیدگاه های فقهی امام خمینی | فقه




جعبه ابزار