إفضاء (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
افضاء: (وَ قَدْ اَفْضَی بَعْضُکُمْ)«افضاء» در اصل از مادّه
«فضا» به معنای توسعه است. بنابراین،
«افضاء» به معنای توسعه دادن میباشد و هنگامی که کسی با دیگری تماس کامل مییابد، در حقیقت وجود محدود خود را به وجود وسیعتری تبدیل کرده است و لذا افضاء به معنای تماس گرفتن آمده است.
(وَ كَيْفَ تَأْخُذُونَهُ وَ قَدْ أَفْضَى بَعْضُكُمْ إِلَى بَعْضٍ وَ أَخَذْنَ مِنكُم مِّيثَاقًا غَلِيظًا) (و چگونه آن را باز پس مىگيريد، در حالىكه شما با يكديگر
آمیزش كامل داشتهايد؟! و از اين گذشته، آنها هنگام
ازدواج، از شما پيمان محكمى گرفتهاند.)
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرماید:
استفهام در این جمله به منظور شگفتانگیزی در دیگران است، و مصدر (افضاء) که فعل ماضی (افضی) از آن گرفته شده، به معنای اتصال بهطور چسبیدن است، و اصل آن یعنی ثلاثی مجردش فضا است که به معنای وسعت است.
و از آنجایی که گرفتن
مهریه بدون رضایت زن
بغی و
ظلم است، و مورد آن مورد اتصال و اتحاد است، این معنا باعث شد که تعجب کردن از آن صحیح باشد، چون این شوهر با زنی که طلاقش داده به وسیله ازدواجی که با هم کرده بودند، و به خاطر نزدیکی و وصلتی که داشتند، مثل شخص واحد شده بودند و آیا ظلم کردن این شوهر به آن همسر که در حقیقت ظلم کردن به خودش است، و مثل این است که بخود آسیب برساند، جای تعجب نیست؟ قطعا هست، و لذا از در تعجب میپرسد چطور حق او را از او میگیری، با اینکه تو و او یک روح در دو بدن بودید، و یا به عبارتی دیگر از نظر پیوند دو روح در یک بدن بودید؟
(دیدگاه
شیخ طبرسی در
مجمع البیان:
)
•
مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «افضاء»، ص۵۸.