• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

إفضاء (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: افضاء (مفردات‌قرآن).


افضاء: (وَ قَدْ اَفْضَی‌ بَعْضُکُمْ)
«افضاء» در اصل از مادّه‌ «فضا» به معنای توسعه است. بنابراین، «افضاء» به معنای توسعه دادن می‌باشد و هنگامی که کسی با دیگری تماس کامل می‌یابد، در حقیقت وجود محدود خود را به وجود وسیع‌تری تبدیل کرده است و لذا افضاء به معنای تماس گرفتن آمده است.



(وَ كَيْفَ تَأْخُذُونَهُ وَ قَدْ أَفْضَى بَعْضُكُمْ إِلَى بَعْضٍ وَ أَخَذْنَ مِنكُم مِّيثَاقًا غَلِيظًا) (و چگونه آن را باز پس مى‌گيريد، در حالى‌كه شما با يكديگر آمیزش كامل داشته‌ايد؟! و از اين گذشته، آنها هنگام ازدواج، از شما پيمان محكمى گرفته‌اند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: استفهام در این جمله به منظور شگفت‌انگیزی در دیگران است، و مصدر (افضاء) که فعل ماضی (افضی) از آن گرفته شده، به معنای اتصال به‌طور چسبیدن است، و اصل آن یعنی ثلاثی مجردش فضا است که به معنای وسعت است.
و از آنجایی که گرفتن مهریه بدون رضایت زن بغی و ظلم است، و مورد آن مورد اتصال و اتحاد است، این معنا باعث شد که تعجب کردن از آن صحیح باشد، چون این شوهر با زنی که طلاقش داده به وسیله ازدواجی که با هم کرده بودند، و به خاطر نزدیکی و وصلتی که داشتند، مثل شخص واحد شده بودند و آیا ظلم کردن این شوهر به آن همسر که در حقیقت ظلم کردن به خودش است، و مثل این است که بخود آسیب برساند، جای تعجب نیست؟ قطعا هست، و لذا از در تعجب می‌پرسد چطور حق او را از او می‌گیری، با اینکه تو و او یک روح در دو بدن بودید، و یا به عبارتی دیگر از نظر پیوند دو روح در یک بدن بودید؟ (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. نساء/سوره۴، آیه۲۱.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۶۳۹.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۱، ص۳۳۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۴۰۷.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۲۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۸۱.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۴، ص۴۰۸.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۴، ص۲۵۸.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۵، ص۸۲.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۳، ص۴۹.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «افضاء»، ص۵۸.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره نساء | لغات قرآن




جعبه ابزار