• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیات اللَّه (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





آیات اللَّه: (بِآیاتِ اللَّهِ)
منظور از «آیات اللَّه»، یا «آیات تکوینی» یعنی آثار عظمت الهی در نظام آفرینش‌ است؛ و در این صورت اشاره به مساله توحید می‌باشد. در حالی که‌ «لِقائِهِ» اشاره به مساله معاد است، یعنی آنها هم منکر مبدا هستند و هم منکر معاد.
و یا اشاره به‌ «آیات تشریعی» یعنی آیاتی که خداوند بر پیامبرانش نازل کرده، که هم از مبدا سخن می‌گوید، هم از نبوّت و هم از معاد، و در این صورت تعبیر به‌ «لِقائِهِ» از قبیل ذکر عام بعد از خاص است. این احتمال نیز، وجود دارد که، منظور، همه آیات خدا در عالم آفرینش و تشریع است.



(وَالَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَلِقَائِهِ أُولَٰئِكَ يَئِسُوا مِنْ رَحْمَتِي وَأُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ)(كسانى كه به آيات خدا و لقاى او كافر شدند، از رحمت من مأيوسند؛ و براى آنها عذاب دردناكى است!)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: به طورى كه از اطلاق كلمه آيات اللَّه برمى‌آيد، مراد از آن تمامى ادله‌اى است كه بر وحدانيت حق تعالى، و نبوت رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)، و حقانيت معاد دلالت دارد، چه آيات آفاقى، و چه معجزات نبوت، كه يكى از آنها قرآن کریم است، پس كفر به آيات خدا به عموميتش شامل کفر به معاد نيز مى‌شود، و اگر در عين حال دوباره كفر به لقاى خدا يعنى معاد را ذكر كرده، از قبيل ذكر خاص بعد از عام است، و نكته‌اش اشاره به اهميت ایمان به آن است، چون با انكار معاد، امر دین به كلى لغو مى‌شود. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۲۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۲۵۸.    
۳. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۲۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۳.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۵۸۰.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۱۱۹.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۹، ص۳۸.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۴۳۸.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «آیات اللَّه»، ص۱۲.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره عنکبوت | لغات قرآن




جعبه ابزار