• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آثار استقامت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن آثاری چند برای استقامت بازگو شده که بخشی از آن، پاداش اهل استقامت در دنیا و پاره‌ای دیگر پاداش استقامت در آخرت است؛ اما ویژگی بهره‌مندی از ولایت الهی ، در دنیا و آخرت شامل بندگان با استقامت می‌گردد.



ایستادگی بر ایمان شخص مومن ، سبب آرامش او در دنیا و آخرت می شود، در قرآن اشاراتی به آن شده است. ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقـموا تتنزل علیهم الملـئکة الا تخافوا ولاتحزنوا (در حقيقت كسانى كه گفتند پروردگار ما خداست‌ سپس ايستادگى كردند فرشتگان بر آنان فرود مى‌آيند(و مى‌ گويند) هان بيم مداريد و غمين مباشيد و به بهشتی كه وعده يافته بوديد شاد باشيد.)ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقـموا فلا خوف علیهم ولا هم یحزنون (پس اگر روى برتافتند بگو شما را از آذرخشى چون آذرخش عاد و ثمود بر حذر داشتم.)


استقامت انسانها در راه دین سبب برخورداری آنان از یاری خداوند در دنیا و آخرت می شود. ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقـموا (در حقيقت كسانى كه گفتند پروردگار ما خداست‌ سپس ايستادگى كردند فرشتگان بر آنان فرود مى‌آيند (و مى‌ گويند) هان بيم مداريد و غمين مباشيد و به بهشتى كه وعده يافته بوديد شاد باشيد.) در تفسیر شریف المیزان آمده است: پس مراد از جمله (ثم استقاموا) این است که ملازم وسط راه باشند، و دچار انحراف نگردند، و بر سخنى که گفته استوار باقى بمانند.
نحن اولیاؤکم فی الحیوة الدنیا وفی الآخرة (در زندگی دنیا و در آخرت دوستانتان ماييم و هر چه دلهايتان بخواهد در (بهشت) براى شماست و هر چه خواستار باشيد در آنجا خواهيد داشت.)


دریافت بشارت‌های فرشتگان الهی از سوی مؤمنان پایدار در راه عقیده از مژده هایی است که خداوند در قرآن فرموده است. ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقـموا تتنزل علیهم الملـئکة الا تخافوا ولاتحزنوا وابشروا بالجنة التی کنتم توعدون (در حقيقت كسانى كه گفتند پروردگار ما خداست‌ سپس ايستادگى كردند فرشتگان بر آنان فرود مى‌آيند (و مى‌ گويند) هان بيم مداريد و غمين مباشيد و به بهشتى كه وعده يافته بوديد شاد باشيد.)
نحن اولیاؤکم فی الحیوة الدنیا وفی الاخرة ولکم فیها ما تشتهی انفسکم ولکم فیها ما تدعون (در زندگى دنيا و در آخرت دوستانتان ماييم و هر چه دلهايتان بخواهد در (بهشت) براى شماست و هر چه خواستار باشيد در آنجا خواهيد داشت.)
تفسیر شریف المیزان می فرماید: آیه شریفه به ایشان بشارت مى دهد به اینکه در آخرت هر خیر و لذتى را که تصور بشود، و براى شهوتشان ممکن باشد که اشتهاى آن کند، دارا هستند، چه از خوردنیها و چه نوشیدنیها، و چه لذتهاى جنسى ، و چه غیر آن . بلکه از این هم وسیعتر و بالاتر دارند، و آن این است که هر چه را بخواهند بیش از آن را دارند.


پایداری مومنان و صبر در راه خداوند، عامل پیروزی بر دشمنان است. فلما فصل طالوت بالجنود قال ان الله مبتلیکم بنهر فمن شرب منه فلیس منی ومن لم یطعمه فانه منی الا من اغترف غرفة بیده فشربوا منه الا قلیلا منهم... قال الذین یظنون انهم ملـقوا الله کم من فئة قلیلة غلبت فئة کثیرة باذن الله (و چون طالوت با لشكريان (خود) بيرون شد گفت‌: خداوند شما را به وسيله رودخانه ‌اى خواهد آزمود پس هر كس از آن بنوشد از (پيروان) من نيست و هر كس از آن نخورد قطعا او از (پيروان) من است مگر كسى كه با دستش كفى برگيرد پس (همگى) جز اندكى از آنها از آن نوشيدند و هنگامى كه (طالوت) با كسانى كه همراه وى ایمان آورده بودند از آن (نهر) گذشتند گفتند امروز ما را ياراى (مقابله با) جالوت و سپاهیانش نيست كسانى كه به ديدار خداوند يقين داشتند گفتند بسا گروهى اندك كه بر گروهى بسيار به اذن خدا پيروز شدند و خداوند با شكيبايان است.)
ولما برزوا لجالوت وجنوده قالوا ربنا افرغ علینا صبرا وثبت اقدامنا وانصرنا علی القوم الکـفرین (و هنگامى كه با جالوت و سپاهيانش روبرو شدند گفتند پروردگارا بر (دلهاى) ما شكيبايى فرو ريز و گامهاى ما را استوار دار و ما را بر گروه کافران پيروز فرماى.)فهزموهم باذن الله وقتل داود جالوت (پس آنان را به اذن خدا شكست دادند و داوود جالوت را كشت و خداوند به او پادشاهى و حکمت ارزانى داشت و از آنچه مى‌خواست به او آموخت و اگر خداوند برخى از مردم را به وسيله برخى ديگر دفع نمى‌كرد قطعا زمین تباه مى‌گرديد ولى خداوند نسبت به جهانیان تفضل دارد.)
وکاین من نبی قـتل معه ربیون کثیر فما وهنوا لمآ اصابهم فی سبیل الله وما ضعفوا وما استکانوا (و چه بسيار پیامبرانی كه همراه او توده ‌هاى انبوه كارزار كردند و در برابر آنچه در راه خدا بديشان رسيد سستى نورزيدند و ناتوان نشدند و تسليم (دشمن) نگرديدند و خداوند شكيبايان را دوست دارد.)فـاتـهم الله ثواب الدنیا (پس خداوند پاداش اين دنيا و پاداش نيك آخرت را به آنان عطا كرد و خداوند نيكوكاران را دوست دارد.)
تحقق وعده خدا، مبنی بر پیروزی مؤمنان در غزوه احد ، در صورت پایداری آنان هم در قرآن آمده است. ولقد صدقکم الله وعده اذ تحسونهم باذنه حتی اذا فشلتم وتنـزعتم فی الامر وعصیتم (و (در نبرد احد) قطعا خدا وعده خود را با شما راست گردانيد آنگاه كه به فرمان او آنان را مى‌ كشتيد تا آنكه سست‌ شديد و در كار ( جنگ و بر سر تقسيم غنایم ) با يكديگر به نزاع پرداختيد و پس از آنكه آنچه را دوست داشتيد (يعنى غنايم را) به شما نشان داد نافرمانى نموديد برخى از شما دنیا را و برخى از شما آخرت را مى‌خواهد سپس براى آنكه شما را بيازمايد از (تعقيب) آنان منصرفتان كرد و از شما درگذشت و خدا نسبت به مؤمنان با تفضل است.)


رستگاری انسانها، از آثار پایداری در برابر دشمنان می باشد. یـایها الذین ءامنوا اذا لقیتم فئة فاثبتوا... لعلکم تفلحون (اى كسانى كه ايمان آورده ‌ايد چون با گروهى برخورد مى‌كنيد پايدارى ورزيد و خدا را بسيار ياد كنيد باشد كه رستگار شويد.)


پایداری در راه خدا، منشأ جلب محبت و دوستی خداوند میشود و خداوند است که اهل استقامت را دوست دارد. وکاین من نبی قـتل معه ربیون کثیر فما وهنوا لمآ اصابهم فی سبیل الله وما ضعفوا و ما استکانوا والله یحب الصابرین (و چه بسيار پيامبرانى]] كه همراه او توده ‌هاى انبوه كارزار كردند و در برابر آنچه در راه خدا بديشان رسيد سستى نورزيدند و ناتوان نشدند و تسليم (دشمن) نگرديدند و خداوند شكيبايان را دوست دارد.) .. والله یحب المحسنین (پس خداوند پاداش اين دنيا و پاداش نيك آخرت را به آنان عطا كرد و خداوند نيكوكاران را دوست دارد.)
ان الله یحب الذین یقـتلون فی سبیله صفا کانهم بنیـن مرصوص (در حقيقت‌ خدا دوست دارد كسانى را كه در راه او صف در صف چنانكه گويى بنايى ريخته شده از سرب‌ اند جهاد مى‌ كنند.)


نزول فرشتگان الهی بر موحدان برای آرامش بخشی، پیامد استقامت آنان در راه عقیده راستین خود میباشد. ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقـموا تتنزل علیهم الملـئکة الا تخافوا ولاتحزنوا وابشروا بالجنة التی کنتم توعدون (در حقيقت كسانى كه گفتند پروردگار ما خداست‌ سپس ايستادگى كردند فرشتگان بر آنان فرود مى‌آيند (و مى‌ گويند) هان بيم مداريد و غمين مباشيد و به بهشتی كه وعده يافته بوديد شاد باشيد.)


۱. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۰.    
۲. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۳.    
۳. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۰.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۷، ص۵۹۱، ترجمه موسوی همدانی.    
۵. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۱.    
۶. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۰.    
۷. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۱.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۷، ص۵۹۳، ترجمه موسوی همدانی.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۲۴۹.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۲۵۰.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۲۵۱.    
۱۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۶.    
۱۳. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۸.    
۱۴. آل عمران/سوره۳، آیه۱۵۲.    
۱۵. انفال/سوره۸، آیه۴۵.    
۱۶. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۶.    
۱۷. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۸.    
۱۸. صف/سوره۶۱، آیه۴.    
۱۹. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۰.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۱۹۳، برگرفته از مقاله «آثار استقامت».    


رده‌های این صفحه : استقامت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار