• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آثار ارتجاع

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ارتجاع، واپس‌گرایی، بازگشت یا پافشاری بر آداب و عقاید باطل گذشتگان و مخالفت با پیشرفت و نوآوری است. در برخی از آیات، بازگشت به عقاید کهنه و باطل، سبب خسران است.



در برخی از آیات، بازگشت به عقاید کهنه و باطل، سبب خسران دانسته شده است: «اِن تُطیعوا الَّذینَ کَفَروا یَرُدّوکُم عَلی اَعقبِکُم فَتَنقَلِبوا خسِرین». که با توجّه به دسته‌ای دیگر از آیات شاید بتوان این خسران را «حرمان دائم از رستگاری»، «حبط عمل در دنیا و آخرت » و «عذاب جاودان» دانست.


در ماجرای اصحاب کهف، نتیجه و پیامد بازگشت به آیین باطل، حرمان دائم از رستگاری دانسته شده است: «اِنَّهُم اِن یَظهَروا عَلَیکُم یَرجُموکُم اَو یُعیدوکُم فی مِلَّتِهِم ولَن تُفلِحوا اِذًا اَبَدا». هم‌چنین در آیه ‌۲۱۷ بقره پس از بیان تلاش مشرکان برای انحراف مؤمنان از دین می‌افزاید: کسی که از دین برگردد و در حال کفر بمیرد، تمام اعمال نیکش در دنیا و آخرت ضایع می‌شود و چنین کسی، اهل‌ دوزخ و همیشه در آن خواهد بود:«ومَن یَرتَدِد مِنکُم عَن دینِهِ فَیَمُت وهُوَ کافِرٌ فَاُولئِ کَ حَبِطَت اَعملُهُم فِی الدُّنیا والأَخِرَةِ واُولئِ کَ اَصحبُ النّارِ هُم فیها خلِدون».


آیه ‌۶۸‌-۷۰ صافات نیز پیامد اصرار بر عقاید باطل پدران را عذاب جهنّم دانسته است: «ثُمَّ اِنَّ مَرجِعَهُم لاَِلَی الجَحیم • اِنَّهُم اَلفَوا ءاباءَهُم ضالّین • فَهُم عَلی ءاثرِهِم یُهرَعون». این عذاب برای مشرکان که از مهم‌ترین عوامل رویداد ارتجاع در جامعه هستند نیز وعده داده شده است:«حَتّی اِذا اَخَذنا مُترَفیهِم بِالعَذابِ... • قَدکانَت ءایتی تُتلی عَلَیکُم فَکُنتُم عَلی اَعقبِکُم تَنکِصون».


آیه‌۲۵ زخرف نیز پی‌آمد گرایش به آیین نیاکان و اصرار بر آن را انتقام الهی دانسته است: «فَانْتَقَمْنا مِنْهمْ فَانْظُرْ کَیْفَ کانَ عاقِبَةُ الْمُکَذِّبین».


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۹.    
۲. حج/سوره۲۲، آیه۲۲.    
۳. کهف/سوره۱۸، آیه۱۸.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۲۱۷.    
۵. صافات/سوره۳۷، آیه۶۸-۶۹.    
۶. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۶۴‌۶۶.    
۷. زخرف/سوره۴۳، آیه۲۵.    



دائرةالمعارف قرآن کریم، برگرفته از مقاله ارتجاع.    


رده‌های این صفحه : ارتجاع | مباحث قرآنی




جعبه ابزار