• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طِبْتُمْ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





طِبْتُمْ: (سَلامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ)
«طِبْتُمْ» از مادّه‌ «طیب» (بر وزن صيد) به معناى پاكيزگى است؛ و چون بعد از سلام و درود قرار گرفته، مناسب اين است كه مفهوم «انشائى» داشته باشد، يعنى پاک و پاكيزه باشيد، و خوش و خرم بمانيد، و يا به تعبير ديگر: «گوارا باد بر شما اين نعمت‌هاى پاک، اى پاک‌سرشتانِ پاكدل».
ولى بسيارى از مفسران، اين جمله را به معناى «خبرى» تفسير كرده‌اند و گفته‌اند فرشتگان به آنها مى‌گويند: شما از هر آلودگى و پليدى پاک شده‌ايد، و با ايمان و عمل صالح، قلب و روح شما پاك گرديده، و از گناهان و معاصى نيز پاک شده‌ايد، و حتى بعضى، روايتى نقل كرده‌اند كه بر در بهشت درختى است كه دو چشمه آب زلال، از پاى آن مى‌جوشد، مؤمنان از يک چشمه مى‌نوشند، و باطن آنها پاک مى‌شود، و در چشمه ديگرى خود را شستشو مى‌دهند، و ظاهر آنها پاک مى‌شود و اينجاست كه خازنان بهشت، به آنها مى‌گويند: «سَلامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوها خالِدِينَ»



(وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَرًا حَتَّى إِذَا جَاؤُوهَا وَفُتِحَتْ أَبْوَابُهَا وَقَالَ لَهُمْ خَزَنَتُهَا سَلَامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوهَا خَالِدِينَ) (و كسانى كه تقوای الهی پيشه كردند گروه گروه به سوى بهشت برده مى‌شوند؛ هنگامى كه به آن مى‌رسند درهاى بهشت گشوده مى‌شود و نگهبانان به آنان مى‌گويند: سلام بر شما! گوارايتان باد! داخل بهشت شويد و جاودانه بمانيد!)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: بعيد نيست كه اين جمله «طِبْتُمْ» بيانگر علت اطلاق سلام باشد. «فَادْخُلُوها خالِدِينَ» اينك داخل شويد كه اثر پاكى شما اين است كه جاودان در آن زندگى كنيد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. زمر/سوره۳۹، آیه۷۳.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۵۲۷.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۱۱۱.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۵۸۱.    
۵. زمر/سوره۳۹، آیه۷۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۶۶.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۷، ص۴۵۱.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۲۹۸.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۱، ص۲۲۲.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۷۹۶.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «طِبْتُمْ»، ص۳۵۳.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره زمر | لغات قرآن




جعبه ابزار