[ویرایش] وزن دینار شرعی که به تصریح بسیارى، همواره ثابت بوده و هیچ گونه تغییرى در آن ایجاد نشده، یک مثقال شرعی و سه چهارم مثقال صیرفی است که معادل ۲۶۵/ ۴ گرم است. برخى بر این مطلب ادعاى اجماع کردهاند.
- دینار همچون درهم- بر خلاف پول هاى رایج امروزى که صرفاً داراى ارزش اعتباری اند- علاوه بر ارزش اعتباری داراى ارزش ذاتی است و آنچه مورد نظر فقها است، همان طلا ى مسکوک با وزن معیّن است.
[ویرایش] کفّاره ی آمیزش در حال حیض، در یک سوم نخست مدت حیض، یک دینار و در یک سوم میانى، نصف دینار و در یک سوم آخر، یک چهارم دینار است. در وجوب یا استحباب آن اختلاف است.
در دینار همچون درهم، در صورت رسیدن به حدّ نصاب، زکات واجب است. در نصاب بیست دینار، بنابر مشهور، نصف دینار (ده قیراط) با شرایطى واجب مىشود که یک چهلم بیست دینار خواهد بود، و در بیشتر از بیست دینار در هر چهار دینار افزایش، دو قیراط (یک چهلم چهار دینار، برابر یک دهم دینار) به عنوان زکات افزایش مىیابد.
شرط تعلق زکات به دینار، مسکوک و رایج بودن آن در بازار است؛ بنابر این، در دینار غیر مسکوک و یا مسکوک غیر رایج، زکات ثابت نیست. البته اگر قبلا رایج بوده و اکنون از رواج افتاده، زکات به آن تعلّق مىگیرد. در اینکه به طلا و نقره ی مسکوک و رایج در بازار که براى زینت استفاده مىشود، زکات تعلّق مىگیرد یا نه، اختلاف است.
پرداخت زکاتمادیان ى که در چراگاه طبیعى مىچرد و یک سال از مالکیت آن گذشته، مستحب است. مقدار زکات آن، براى هر رأس از نوع تازی دو دینار و از نوع غیر تازى یک دینار است.
چنان که معامله ی یک درهم و یک دینار با دو درهم و دو دینار- از آن جهت که هر کدام از آن دو در برابر جنس مخالف خود قرار مىگیرد- ربا محسوب نمىشود و بدون اشکال است.