• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم وضو (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



وضو عملی است مستحب که در اسلام به آن توجه ویژه‌ای شده که در بعضی موارد واجب می‌شود.



وجوب وضو گرفتن، برای نماز:
«یـایها الذین ءامنوا لا تقربوا الصلوة وانتم سکـری... وان کنتم مرضی او علی سفر او جاء احد منکم من الغائط او لـمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبـا...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! در حال مستی به نماز نزدیک نشوید، تا بدانید چه می‌گویید! و همچنین هنگامی که جنب هستید -مگر اینکه مسافر باشید- تا غسل کنید. و اگر بیمارید، یا مسافر، و یا قضای حاجت کرده‌اید، و یا با زنان آمیزش جنسی داشته‌اید، و در این حال، آب (برای وضو یا غسل) نیافتید، با خاک پاکی تیمّم کنید! (به این طریق که) صورتها و دستهایتان را با آن مسح نمایید. خداوند، بخشنده و آمرزنده است».
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!».


لزوم جستجو برای یافتن آب، جهت وضو:
«یـایها الذین ءامنوا لا تقربوا الصلوة وانتم سکـری... او جاء احد منکم من الغائط او لـمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبـا...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! در حال مستی به نماز نزدیک نشوید، تا بدانید چه می‌گویید! و همچنین هنگامی که جنب هستید -مگر اینکه مسافر باشید- تا غسل کنید. و اگر بیمارید، یا مسافر، و یا قضای حاجت کرده‌اید، و یا با زنان آمیزش جنسی داشته‌اید، و در این حال، آب (برای وضو یا غسل) نیافتید، با خاک پاکی تیمّم کنید! (به این طریق که) صورتها و دستهایتان را با آن مسح نمایید. خداوند، بخشنده و آمرزنده است».
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین... او جاء احد منکم من الغائط او لـمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبـا...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!».


وجوب خرید آب برای وضو، در حد توان مالی:
«... لا تقربوا الصلوة... جنبـا... وان کنتم مرضی او علی سفر او جاء احد منکم من الغائط او لـمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبـا...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! در حال مستی به نماز نزدیک نشوید، تا بدانید چه می‌گویید! و همچنین هنگامی که جنب هستید -مگر اینکه مسافر باشید- تا غسل کنید. و اگر بیمارید، یا مسافر، و یا قضای حاجت کرده‌اید، و یا با زنان آمیزش جنسی داشته‌اید، و در این حال، آب (برای وضو یا غسل) نیافتید، با خاک پاکی تیمّم کنید! (به این طریق که) صورتها و دستهایتان را با آن مسح نمایید. خداوند، بخشنده و آمرزنده است». (مقصود از «فلم تجدوا ماء» شامل نبود آب یا عدم امکان مصرف آن به علت ضرر یا نداشتن توان مالی برای تحصیل و فراهم نمودن آن است. بنابراین از مفهوم آن استفاده می‌شود کرد که در صورت توان مالی باید آب خرید).


تیمم، جانشین وضو، در صورت یافت نشدن یا ضرر داشتن آب:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین... وان کنتم مرضی او علی سفر اوجاء احد منکم من الغائط او لـمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبـا فامسحوا بوجوهکم وایدیکم منه...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!».


وجوب شستن صورت و دستها از آرنج تا سرانگشتان، در وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!». (بر اساس روایت امام باقر (علیه‌السّلام) است. )


وجوب مسح نمودن قسمتی از سر، در وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!». («با» در «برؤوسکم» برای تبعیض است و «ارجلکم» بر آن عطف شده است و روایت امام باقر (علیه‌السّلام) نیز مؤید این معنا است. )


مسح پا تا برآمدگی روی آن، از واجبات وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!». («کعب» به معنای برآمدگی روی پا، محل الصاق ساق به روی پا است و روایت امام باقر (علیه‌السّلام) نیز مؤید این معنا است. )


وجوب رعایت ترتیب، در افعال وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!». (تقدم ذکری صورت بر دستها و مسح سر بر پاها بر لزوم ترتیب در شستن و مسح اعضا دلالت دارد و روایت منقول از امام باقر (علیه‌السّلام) مؤید این برداشت است. )


موجبات و مبطلات وضو چند چيز است.

۹.۱ - خروج بول

خروج بول، موجب ابطال وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین وان کنتم جنبـا فاطهروا وان کنتم... اوجاء احد منکم من الغائط... فلم تجدوا ماء فتیمموا...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!». (لفظ «غائط» اسم خود عذره (مدفوع) است و گفته شده که هر قضای حاجتی (اعم از بول و مدفوع) را غائط می‌گویند. )

۹.۲ - خروج غائط

خروج غائط، موجب ابطال وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین... وان کنتم... اوجاء احد منکم من الغائط... فتیمموا...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!».

۹.۳ - جنابت

جنابت، موجب ابطال وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین وان کنتم جنبـا فاطهروا...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!».

۹.۴ - خواب

خواب، از مبطلات وضو:
«یـایها الذین ءامنوا اذا قمتم الی الصلوة فاغسلوا وجوهکم وایدیکم الی المرافق وامسحوا برءوسکم وارجلکم الی الکعبین...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که به نماز می‌ایستید، صورت و دستها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل (برآمدگی پشت پا) مسح کنید! و اگر جنب باشید، خود را بشویید (و غسل کنید)! و اگر بیمار یا مسافر باشید، یا یکی از شما از محل پستی آمده (قضای حاجت کرده‌)، یا با زنان تماس گرفته (و آمیزش جنسی کرده‌اید)، و آب (برای غسل یا وضو) نیابید، با خاک پاکی تیمم کنید! و از آن، بر صورت (پیشانی‌) و دستها بکشید! خداوند نمی‌خواهد مشکلی برای شما ایجاد کند؛ بلکه می‌خواهد شما را پاک سازد و نعمتش را بر شما تمام نماید؛ شاید شکر او را بجا آورید!». ( امام صادق (علیه‌السّلام) در پاسخ سؤال از معنای «اذا قمتم» فرمود: اذا قمتم من النوم...».
[۳۵] حسينی بحرانی، سيد‌هاشم، البرهان، ج۱، ص۴۵۰، ح ۱.
)

۹.۵ - مستی

باطل شدن وضو، در حال مستی:
«یـایها الذین ءامنوا لا تقربوا الصلوة وانتم سکـری حتی تعلموا ما تقولون...؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! در حال مستی به نماز نزدیک نشوید، تا بدانید چه می‌گویید! و همچنین هنگامی که جنب هستید -مگر اینکه مسافر باشید- تا غسل کنید. و اگر بیمارید، یا مسافر، و یا قضای حاجت کرده‌اید، و یا با زنان آمیزش جنسی داشته‌اید، و در این حال، آب (برای وضو یا غسل) نیافتید، با خاک پاکی تیمّم کنید! (به این طریق که) صورتها و دستهایتان را با آن مسح نمایید. خداوند، بخشنده و آمرزنده است». (نهی از نزدیک شدن به نماز می‌تواند اشاره به بطلان وضو و نقض آن باشد. )


۱. نساء/سوره۴، آیه۴۳.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۳. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۴۳.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۶. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۷. نساء/سوره۴، آیه۴۳.    
۸. مقدس اردبیلی، احمد بن محمد، زبدة البیان، ص۲۶.    
۹. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۱۰. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۱۱. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۱۲. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۳، ص۲۶، ح۵.    
۱۳. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۱۴. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۱۵. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۳، ص۳۰، ح۴.    
۱۶. حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج۱، ص۵۹۶، ح۷۰.    
۱۷. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۱۸. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۱۹. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۳، ص۲۶، ح۵.    
۲۰. حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج۱، ص۵۹۸، ح ۷۳.    
۲۱. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۲۲. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۲۳. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۳، ص۳۴، ح۵.    
۲۴. حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج۱، ص۵۹۹، ح۷۹.    
۲۵. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۲۶. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۲۷. ابن منظور، لسان العرب، ج۱۰، ص۱۴۵، «غوط».    
۲۸. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۲۹. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۳۰. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۳۱. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۳۲. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۳۳. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۳۴. طوسی، محمد بن حسن، التهذیب، ج۱، ص۷، ح۹.    
۳۵. حسينی بحرانی، سيد‌هاشم، البرهان، ج۱، ص۴۵۰، ح ۱.
۳۶. طباطبایی، محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۲۱۹-۳۲۱.    
۳۷. نساء/سوره۴، آیه۴۳.    
۳۸. سیوری، جمال‌الدین مقداد بن عبد‌الله، کنزالعرفان، ج۱، ص۳۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم وضو»    




جعبه ابزار