[۱۴]ابن ماکولا، الاکمال فی رفع الارتیاب عن المؤتلف و المختلف من الأسماء و الکنی و الأنساب، ج۶، ص۴۷ـ۴۸، چاپ عبدالرحمان بن یحیی معلمی یمانی، حیدرآباد، دکن ۱۳۸۱ـ۱۴۰۶/ ۱۹۶۲ـ۱۹۸۶.
بنابر روایتی، امام کاظم علیهالسلام برای او دعا کرده بود که پنجاه حج نصیبش شود. هنگامی که وی عازم حج پنجاه و یکم شد، در مسیلی که از جحفه تا مسجد شجره و از آنجا تا مدینه ادامه داشت، غرق شد و بدین سبب به غریق الجحفه نیز مشهور است.
[۲۲]محمد بن عمر کشّى، اختیار معرفة الرجال، ص۳۱۷، (تلخیص) محمد بن حسن طوسى، چاپ حسن مصطفوى، مشهد ۱۳۴۸ش.
با توجه به سنّش در هنگام وفات، احتمالا بین سالهای ۱۱۰ تا ۱۲۰ متولد شده و در نتیجه با امام صادق علیهالسلام (متوفی ۱۴۸) همعصر بوده است. برخی گفتهاند که وی تا زمان امام رضا علیهالسلام (متوفی ۲۰۳) زنده بوده است.
[۲۹]محمد بن عمر کشّى، اختیار معرفة الرجال، ص۳۱۷، (تلخیص) محمد بن حسن طوسى، چاپ حسن مصطفوى، مشهد ۱۳۴۸ش.
چند تن از اصحاب امام کاظم با دیدن معجزات حضرت رضا از عقیده وقف برگشتند و به امامت وی گردن نهادند که در این میان از حماد نیز نام برده است، هر چند در دیگر منابع به این مطلب اشاره نشده است.
[۵۱]محمد بن عمر کشّى، اختیار معرفة الرجال، ص۳۷۵، (تلخیص) محمد بن حسن طوسى، چاپ حسن مصطفوى، مشهد ۱۳۴۸ش.
حماد را یکی از شش راویفقیه از اصحاب امام صادق شمرده و گفته است شیعیان بر صحت روایات، تصدیق منقولات و اعتراف به فقاهت آنها اجماع دارند. این عده دانشمندترین افراد در طبقه جوانتر شاگردان امام صادق بودند.
بررسی محتوای روایات حماد نشان میدهد که وی بیشتر به ثبت و نقل احادیث احکام اهتمام داشته است و در این زمینه از راویان پر حدیث به شمار میآید. روایاتی نیز درباره امامت و اخلاق دارد.
[۷۰]محمد بن علی اردبیلی، جامع الرواة و ازاحة الاشتباهات عنالطرق و الاسناد، ج۱، ص۲۷۳ـ۲۷۶، بیروت ۱۴۰۳/ ۱۹۸۳.
که بیش از همه، ابراهیم بن هاشم از او روایت کرده است. در بعضی اسانید، به اشتباه، ابراهیم بن هاشم راویحماد بن عثمان ذکر شده است، در حالی که قطعاً ابراهیم بن هاشم، حماد بن عثمان را درک نکرده و احتمالا در اسناد، تصحیف یا حذفی رخ داده است.
↑ محمد بن عمر کشّى، اختیار معرفة الرجال، ص۳۱۷، (تلخیص) محمد بن حسن طوسى، چاپ حسن مصطفوى، مشهد ۱۳۴۸ش.
۱۴.
↑ ابن ماکولا، الاکمال فی رفع الارتیاب عن المؤتلف و المختلف من الأسماء و الکنی و الأنساب، ج۶، ص۴۷ـ۴۸، چاپ عبدالرحمان بن یحیی معلمی یمانی، حیدرآباد، دکن ۱۳۸۱ـ۱۴۰۶/ ۱۹۶۲ـ۱۹۸۶.