• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهداشت اجتماعی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نقش دین در دستیابی به سلامت روحی در مکاتب روانشناسی معاصر، غیر قابل انکار شمرده می شود.
[۱] دین و روان، ۱۷۸.
[۲] آرامش بیکران، ۸۷ ـ ۱۵۵.






۱.۱ - دانشمندان


ویلیام جیمز، کارل یونگ، هنری لینک و بسیاری دیگر از روانشناسان معاصر درباره تأثیر ایمان در دستیابی به آرامش روانی، اعتماد نفس و قدرت روحی بحث
کرده‌اند.
[۳] قرآن و روانشناسی، ص ۳۳۵ ـ ۳۳۶.


۱.۲ - قرآن


خداوند ، آدمی را تکریم: «و لَقَد کَرَّمنا بَنی ءادَمَ» و بر اختیار و اراده آزاد وی تأکید کرده: «لا اِکراهَ فِی الدِّینِ قَد تَبَیَّنَ الرُّشدُ مِنَ الغَیِّ...»، حسّ مسئولیت پذیری را در او تقویت می کند: «مَن عَمِلَ صــلِحـًا فَلِنَفسِهِ ومَن اَساءَ فَعَلَیها...» و زندگی او را هدفمند می سازد: «رَبَّنا ما خَلَقتَ هـذا بـطِلاً سُبحـنَکَ فَقِنا عَذابَ النّار». چنین انسانی همواره امید به زندگی را در خود یافته، احساس نومیدی به خود راه نمی دهد: «لا یایـَسُ مِن رَوحِ اللّهِ اِلاَّ القَومُ الکـفِرون» و فراز و فرودهای زندگی، تعادل شخصیتی او را بر هم نمی زند: «لِکَیلا تَأسَوا عَلی ما فاتَکُم ولا تَفرَحوا بِما ءاتـکُم...» و تعادل رفتاری خود را در هر حال حفظ می کند: «والَّذینَ اِذا اَنفَقوا لَم یُسرِفوا و لَم یَقتُروا و کانَ بَینَ ذلِکَ قَوامـا».
[۱۱] قرآن و روانشناسی، ص ۳۳۵ ـ ۳۳۶
[۱۲] اسلام و بهداشت روانی، ج۲، ص۱۰۵ ـ ۲۱۱.

ایمان به خدا در قرآن ، عامل آرامش و احساس امنیت شمرده شده: «اَلَّذینَ ءامَنوا ولَم یَلبِسوا ایمـنَهُم بِظُـلم اُولئِکَ لَهُمُ الاَمن» و هدایت الهی به سوی راههای سلامت دانسته شده است: «یَهدی بِهِ اللّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضونَهُ سُبُلَ السَّلـم». خداوند مؤمنان را یاری رسانده، آرامشی از سوی خویش بر دلهایشان فرو می فرستد: «هُوَ الَّذی اَنزَلَ السَّکینَةَ فی قُلُوبِ المُؤمِنینَ لِیَزدادوا ایمـنـًا...» و در موقعیتهای دشوار، دلهای مؤمنان را استوار ساخته، به آنان روحیه و معنویت می بخشد. و این تنها یاد خداست که روان آدمی را معتدل ساخته، به شخصیت وی ثبات می بخشد
[۲۰] التوقیف، ج۱، ص۲۲۸.
: «اَلَّذینَ ءامَنوا و تَطمَئِنُّ قُلوبُهُم بِذِکرِ اللّهِ اَلا بِذِکرِ اللّهِ تَطمَئِنُّ القُلوب». در نقطه مقابل، رویگردانی از خداوند، زندگی را بر انسان سخت و دشوار می سازد: «و مَن اَعرَضَ عَن ذِکری فَاِنَّ لَهُ مَعیشَةً ضَنکـًا»، افزون بر این، نگاه کلی به مقوله سلامت روانی، سفارش به مجموعه ای وسیع از اصول اخلاقی مانند صبر ، توکل ، تقوا ، توبه ، مهرورزی و برخی تشریعات چون نماز و حج و نیز توجه به برخی عوامل طبیعی مانند آرامش شب و کانون خانواده در قرآن به چشم می خورد که نقش آن ها در دستیابی به سلامت روانی قابل مطالعه است.



در آیاتی دیگر از برخی عوامل یاد شده که بهداشت روانی انسان را به خطر می اندازند؛ شراب و قمار ، بین مردم دشمنی و کینه پدید آورده، آنها را از یاد خدا دور می سازند: «اِنَّما یُریدُ الشَّیطـنُ اَن یوقِعَ بَینَکُمُ العَدوةَ والبَغضاءَ فِی الخَمرِ و المَیسِرِ و یَصُدَّکُم عَن ذِکرِ اللّهِ وعَنِ الصَّلوة...» همچنین نهی از صفات ناپسند اخلاقی مانند دروغ ، غیبت ، تهمت ، تجسس ، سخن چینی و تفاخر در راستای دستیابی به سلامت روانی قابل مطالعه است. سفارش به اجرای عدالت ، نیکوکاری و روابط خویشاوندی، امر به معروف ونهی ازمنکر ، تعاون و همیاری اجتماعی و نهی از خیانت، قتل و جنایت ، آزار و اذیت و شمردن جنگ از مصادیق فساد به تقویت سلامت اجتماعی می انجامد.
[۳۲] قضایا البیئه من منظور اسلامی، ص ۲۰۴ ـ ۲۴۲




(۱)قرآن کریم.
(۲) دین و روان.
(۳) آرامش بیکران.
(۴) قرآن و روانشناسی.
(۵) اسلام و بهداشت روانی.
(۶) التوقیف.
(۷) قضایا البیئه من منظور اسلامی


 
۱. دین و روان، ۱۷۸.
۲. آرامش بیکران، ۸۷ ـ ۱۵۵.
۳. قرآن و روانشناسی، ص ۳۳۵ ـ ۳۳۶.
۴. اسراء/سوره۱۷، آیه۷۰.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۵۶.    
۶. فصّلت/سوره۴۱، آیه۴۶.    
۷. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۱.    
۸. یوسف/سوره۱۲، آیه۸۷.    
۹. حدید/سوره۵۷، آیه۲۳.    
۱۰. فرقان/سوره۲۵، آیه۶۷.    
۱۱. قرآن و روانشناسی، ص ۳۳۵ ـ ۳۳۶
۱۲. اسلام و بهداشت روانی، ج۲، ص۱۰۵ ـ ۲۱۱.
۱۳. انعام/سوره۶، آیه۸۲.    
۱۴. مائده/سوره۵، آیه۱۶.    
۱۵. فتح/سوره۴۸، آیه۴.    
۱۶. آل عمران/سوره۳، آیه۱۲۳.    
۱۷. آل عمران/سوره۳، آیه۱۲۶.    
۱۸. انفال /سوره۸، آیه۱۰.    
۱۹. انفال /سوره۸، آیه۱۱.    
۲۰. التوقیف، ج۱، ص۲۲۸.
۲۱. رعد/سوره۱۳، آیه۲۸.    
۲۲. طه/سوره۲۰، آیه۱۲۴.    
۲۳. مائده/سوره۵، آیه۹۱.    
۲۴. حدید/سوره۵۷، آیه۲۵    
۲۵. نحل/سوره۱۶، آیه۹۰.    
۲۶. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۴.    
۲۷. مائده/سوره۵، آیه۲.    
۲۸. نساء/سوره۴، آیه۵۸.    
۲۹. مائده/سوره۵، آیه۳۲.    
۳۰. احزاب/سوره۳۳، آیه۵۸.    
۳۱. مائده/سوره۵، آیه۶۴.    
۳۲. قضایا البیئه من منظور اسلامی، ص ۲۰۴ ـ ۲۴۲



دانشنامه موضوعی قرآن    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | بهداشت اسلامی




جعبه ابزار