سال 183 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سال ۱۸۳ هجری قمری، هشتاد و سومین سال از قرن ۲ قمری و مصادف با سال ۱۷۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب
یزید بن مزید شیبانی، بر آذربایجان و ارمنستان، وقوع جنگ و شورشهای پراکنده در سرزمینهای
خراسان،
اندلس، ارمنستان و برخی مناطق افریقا، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور همچون ابن سمّاک و ... .
•
هارون الرشید مقرر داشت که پسرش،
قاسم پس از مامون، ولیعهد باشد و به او لقب «مؤتمن» داد. آن گاه او را والی ناحیه جزیره و نواحی مرزی و شهرهای نظامی (حایل میان بلاد اسلامی و روم شمالی) قرار داد.
• حکمرانی مجدد یزید بن مزید شیبانی، بر آذربایجان و ارمنستان.
• هارون الرشید شهر «هارونیه» را نزدیک مرعش بنا نهاد و انبوه جنگ جویان را در آن اسکان داد.
• پاپ لئون سوم، بر سر پادشاه شارلمانی، امپراتور دولت روم غربی تاج گذاشت و بدین وسیله ارتباط او با روم شرقی قطع شد.
وقوع جنگ و شورشهای پراکنده در سرزمینهای خراسان، اندلس، ارمنستان و برخی مناطق افریقا:
- ابوالخصیب وهیب بن عبدالله نسائی بر علی بن عیسی بن ماهان، حاکم خراسان به دلیل ظلم و ستم وی بر مردم، شورید ابوالخصیب بر توس، سرخس، نیشابور و شهرهای دیگر استیلا یافت.
- آشوب در مرز شمالی اندلس، جنگ داخلی میان سردار، ابوعمران و بهلول بن مرزوق، یکی از اعیان اندلس که در سال ۱۸۱ ق بر سرقسطه (ساراکوسا) استیلا یافته بود.
- ابوجهم تمام بن تمیم تمیمی، علیه محمد بن مقاتل عکی، حاکم افریقا شورش کرد. ابوجهم که کارگزار محمد بن مقاتل در تونس بود، تصرفات ابن مقاتل را پست میشمرد. ابوجهم به قیروان رفت و چون آن شهر را محاصره کرد، ابن مقاتل از این شهر خارج شد و به طرابلس رفت. چندی بعد ابراهیم بن اغلب، حاکم زاب، شهر قیروان را محاصره کرد و این بار ابوجهم از آن جا خارج شد و محمد بن مقاتل، به مقر حکومت خود بازگشت.
- خزرها از طریق باب الابواب (دربند) به ارمنستان حمله کردند، مسلمانان و اهل ذمّه را به قتل رساندند و افراد زیادی را به اسارت گرفتند. یزید بن مزید شیبانی، امیر ارمنستان به جنگ آنان رفت و هارون الرشید با لشکری دیگر به فرماندهی خازم بن خزیمه، او را کمک کرد. آنها در نهایت، خزرها را از ارمنستان بیرون کرده و به عقب راندند.
•
ابن سمّاک.
•
زیاد بکّائی.
•
موسی بن عیسی عباسی.
•
موسی کاظم (علیهالسّلام).
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۴۱۸.