• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کَشْفَ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





کَشْفَ: (فَلا یَمْلِکُونَ کَشْفَ)
«کَشْفَ» در اصل، به معنای کنار زدن پرده یا لباس و مانند آن از روی چیزی است، و اگر این تعبیر، (کشف ضرّ) در مورد بر طرف ساختن غم و‌ اندوه و بیماری و ناراحتی نیز اطلاق می‌شود، به خاطر آن است که گویی غم و‌ اندوه و بیماری همچون پرده‌ای بر چهره جان و تن انسان می‌افتند، چهره حقیقی را که سلامت و آسایش و آرامش است، می‌پوشاند، به همین جهت، برطرف ساختن این‌ اندوه و ناراحتی به عنوان «کشف ضرّ» تلقی می‌شود.



(قُلِ ادْعُواْ الَّذِينَ زَعَمْتُم مِّن دُونِهِ فَلاَ يَمْلِكُونَ كَشْفَ الضُّرِّ عَنكُمْ وَلاَ تَحْوِيلًا) (بگو: «كسانى را كه غير از او معبود خود مى‌پنداريد، بخوانيد! آنها نه مى‌توانند زيانى را از شما برطرف سازند، و نه هيچ تغييرى در آن ايجاد كنند.»)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: اين آیه بر نفى الوهيت خدايان مشركين از اين راه استدلال مى‌كند كه آن ربى كه مستحق پرستش است ربى است كه قادر بر رساندن منفعت و دفع ضرر باشد، چون داشتن چنين قدرتى لازمه ربوبيت است. و خود مشرکین هم اين معنا را مى‌دانند و قبول دارند، چيزى كه هست اگر شريك‌هايى براى خدا گرفته و مى‌پرستيدند به طمع نفع آنها و از ترس ضرر آنها است، و در همين جا به خطا رفته‌اند زيرا اين شركاء قادر بر رساندن نفع و دفع ضرر نيستند، پس الوهيت ندارند، شاهد نفع و ضرر نداشتن آنها اين است كه مشركين آنها را به اين اميد و به همين ترس مى‌پرستند، و تاكنون چنين خاصيتى از آنها نديده‌اند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۵۶.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۷۱۲.    
۳. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج۹، ص۳۰۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۱۸۵.    
۵. اسراء/سوره۱۷، آیه۵۶.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۹۹.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۳، ص۱۷۵.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۳، ص۱۲۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۴، ص۱۵۷.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۶۵۱.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «کَشْفَ»، ص۴۶۱.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره اسراء | لغات قرآن




جعبه ابزار