• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کتاب القصاص للفقهاء و الخواص (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در "کتاب القصاص" تألیف آیت الله حاج آقا رضا مدنی کاشانی موضوع قصاص و فروع آن از ديدگاه فقهى مورد بحث قرار گرفته است.



عالم ربانى و مرجع عاليقدر تشيع حضرت آیت الله العظمی حاج آقا رضا مدنی کاشانی در محرم الحرام سال ۱۳۲۱ قمرى چشم به دنیا گشود، حضرت آيت الله مدنى دوران تحصيلات مقدماتى را در کاشان گذراند و پس از آن با ورود آيت الله العظمى حاج شیخ عبد الکریم حائری يزدى به قم و تأسيس حوزه علمیه به اين شهر عزيمت و در آنجا رحل اقامت گزيد ودر آن ايام با بزرگانى چون حضرت امام خمینی ، آیت الله سید محمدرضا گلپایگانی ، آيت الله سید محمد تقی خوانساری ، آيت الله سید احمد خوانساری ، آيت الله شیخ مهدی فاضل نراقی ، آيت الله حاج آقا روح الله خرم آبادی و آيت الله آخوند ملا علی همدانی رحمه الله عليهم هم دوره و هم مباحثه بودند.
ايشان از شاگردان ممتاز مرحوم آيت الله العظمى حاج شيخ عبد الكريم حائرى يزدى بودند و پس از تكميل دوران تحصيل در سن ۲۴ سالگى موفق به اخذ درجه عالى اجتهاد از علماى طراز اول و بزرگوارانى چون حضرات آيات عظام حائرى يزدى، حاج آقا ضیاء الدین عراقی ، سید ابو الحسن اصفهانی و شیخ محمد رضا‌ اصفهانی گرديدند. معظم له از اعاظم فقهاى اصولى معاصر و صاحب تصنيفات و تأليفات متعددى به زبانهاى عربی و فارسی هستند كه نظرات بديع ايشان در مسائل فقهى و سياسى مورد توجه دوستداران علم و فضيلت مى‌باشد..
مرحوم آيت الله العظمى مدنى از مروجين تفكر عقلانى و ملازمت آن با اصول وحيانى بودند و علاوه بر آن ملازمت سیاست و شریعت را كه در نهاد فقاهت و روحانيت وجه متمايزى به اين نهاد اصيل در برابر روحانيون شرايع ديگر، همچون مسیحیت داده است قبول داشتند. و بر اين مبنى ايشان نظريه ولایت فقیه را در استوار كردن حكومت دينى در سالهاى قبل از پيروزى انقلاب شكوهمند اسلامى به طور مبسوطى در جلد سوم كتاب براهين الحج للفقهاء و الحجج بصورت مستدل بيان فرموده‌اند. تأكيد ايشان بر ضرورت تبعيت ملت ايران از رهبر كبير انقلاب حضرت امام خمينى( ره) و هميارى و همدلى با حضرت آیت الله خامنه‌ای ، رهبر عظيم الشأن انقلاب اسلامى بيانگر ژرف نگرى ايشان مى‌باشد. اين عالم فرزانه پس از عمرى خدمت به عالم اسلام براى وصول و نيل به جاودانگى و لقاى دوست سرانجام همگام ظهر روز جمعه بيست و چهارم ذی‌الحجه سال ۱۴۱۲ قمرى برابر با پنجم تیر ماه ۱۳۷۱ شمسى به نداى حق لبيك گفته و به ديدار معشوق شتافتند.


در اين كتاب موضوع قصاص و فروع آن از ديدگاه فقهى مورد بحث قرار گرفته است. مباحث عمده‌ى كتاب عبارت‌اند از: مشروعيت قصاص، احکام قصاص، دفاع از نفس و مال، ادعاى قتل ، قسامه و احكام اجراى قصاص. كتاب القصاص در سال ۱۴۰۴ قمرى تاليف شده و در سال ۱۴۱۰ توسط انتشارات جامعه‌ى مدرسين در شهر قم به چاپ رسيده است.
[۱] تعلیقة شریفة علی بحث الخیارات و الشروط، آيت الله رضا مدنى كاشانى، ج۱، ص ۱۳.



۱. تعلیقة شریفة علی بحث الخیارات و الشروط، آيت الله رضا مدنى كاشانى، ج۱، ص ۱۳.



نرم افزار جامع فقه أهل البيت عليهم السلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی






جعبه ابزار