• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یُحادِد (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





یُحادِد: (مَنْ یُحادِدِ اللَّهَ)
«یُحادِد» از مادّه‌ «محادّة»، و از ریشه‌ «حدّ» است، که، به معنای طرف و نهایت چیزی می‌باشد، و از آنجا که افراد دشمن و مخالف، در طرف مقابل قرار می‌گیرند و مانع یکدیگرند، این مادّه (محادّة) به معنای عداوت و دشمنی نیز آمده است، همان گونه که در گفتگوهای روزمره، کلمه‌ «طرفیت» را، به معنای «مخالفت و دشمنی» به کار می‌بریم.



(أَلَمْ يَعْلَمُواْ أَنَّهُ مَن يُحَادِدِ اللّهَ وَرَسُولَهُ فَأَنَّ لَهُ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدًا فِيهَا ذَلِكَ الْخِزْيُ الْعَظِيمُ) (آيا نمى‌دانستند هركس با خدا و پيامبرش دشمنى كند، براى او آتش دوزخ است؛ جاودانه در آن مى‌ماند؟! اين، همان رسوايى بزرگ است!)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: در مجمع البيان مى‌فرمايد: كلمه محادة به معناى تجاوز با مخالفت است، و اين كلمه و كلمات: مخالفة ، مجانبة و معاداة به يك معنا هستند، و اصل آن منع كردن و خوددارى نمودن است. و معناى ديگر آن شدت غضب است به حدى كه عقل و تدبیر آدمى را از بين ببرد. و نيز گفته است: كلمه خزى به معناى خوارى و هر پستى ديگرى است كه آدمى از آن شرم داشته باشد.
استفهامى كه در آيه است استفهام تعجبى است، و سیاق آیه براى بيان اين جهت است كه خدا و رسولش سزاوارترند به اينكه مردم خوشنود و راضيشان كنند.
خلاصه‌اش اينكه: مردم خوب مى‌دانند كه دشمنى با خدا و رسول و مخالفت و به خشم آوردن خدا و پيغمبرش مايه خلود در آتش است، و وقتى به خشم آوردن خدا و رسولش حرام باشد پس راضى كردن او و همچنين پيغمبرش بر هر كسى كه به خدا و رسولش ايمان داشته باشد واجب خواهد بود. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. توبه/سوره۹، آیه۶۳.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۲۲۱.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۳۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۳۴.    
۵. توبه/سوره۹، آیه۶۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۹۷.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۹، ص۴۲۷.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۹، ص۳۱۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۱، ص۱۳۸.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۶۹.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «'یُحادِد»، ص۶۳۸.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره توبه | لغات قرآن




جعبه ابزار