• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نُصَرِّفُ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





نُصَرِّفُ: (نُصَرِّفُ الْآياتِ)
«نُصَرِّفُ» از مادّه‌ «تصريف» به معناى دگرگون ساختن و به اشكال مختلف در آوردن است ، اشاره به اين كه: آيات قرآن با لحن‌هاى متفاوت و با استفاده از تمام وسائل نفوذ روانى، براى كسانى كه در سطوح مختلف از نظر فكر، عقيده و ساير جنبه‌هاى اجتماعى و روانى قرار دارند، نازل شده است.



(وَ كَذَلِكَ نُصَرِّفُ الآيَاتِ وَ لِيَقُولُواْ دَرَسْتَ وَ لِنُبَيِّنَهُ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ) (و اين گونه آيات (خود) را شرح مى‌دهيم؛ بگذار آنها بگويند: تو درس خوانده‌اى (و از ديگرى آموخته‌اى)! سرانجام مى‌خواهيم آن را براى كسانى كه آماده درک حقايقند، روشن سازيم.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: بعضى در باره نصرف گفته‌اند: تصريف به معناى بيان يک معنا است در صورت‌هاى گوناگون تا فايده‌اش جامع‌تر شود ، و كلمه «دَرَسْتَ» از ماده درس به معناى تعليم و تعلم از راه خواندن است، قرائت دارست نيز مبنى بر اين معنا است، جز اينكه زيادتى معنى را افاده مى‌كند. و اما بنا بر قرائت «دَرَسْتَ» به صيغه مؤنث غايب، از ماده دروس و به معناى از بين رفتن اثر است. و بنا بر اين قرائت، معناى آيه چنين مى‌شود كه: تا بگويند اين حرفها همان حرفهاى كهنه و از بين رفته است كه ديگر امروز به هيچ‌ دردى نمى‌خورد. هم چنان كه در آيات ديگرى اين معنا را از قول كفار نقل كرده كه گفتند: اين همان اساطير اولين است. و بنا بر قرائت اول معنايش اين است كه: ما آيات را به عبارات گوناگون و بيانات مختلفى گوشزد مى‌كنيم براى هدفهايى كه در نظر داريم، و از آن جمله يكى اين است كه اين بدبخت‌ها بدبختى خود را تكميل نموده تو را به اين معنا متهم كنند كه تو اين معارف و اين آيات را نزد بعضى از اهل كتاب خوانده و از او ياد گرفته‌اى. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۰۵.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۴۸۲.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۵، ص۷۸.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۴۸۲.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۱۰۵.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۴۱.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۷، ص۴۱۷.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۷، ص۳۰۳.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۸، ص۲۱۶.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۵۳۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «نُصَرِّفُ»، ص۵۸۸.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره انعام | لغات قرآن




جعبه ابزار