• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نقد لواعج الاشجان فی مقتل الحسین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




کتاب لواعج الاشجان فی مقتل الحسین اثر سید محسن امین عاملی می‌باشد.



سید محسن امین عاملی (۱۳۷۱ق) این کتاب را در سال ۱۳۲۹ قمری
[۱] امین، سیدمحسن، الواعج الاشجان، ص۲۵۸.
به زبان عربی نگاشته و در سال ۱۳۳۱ قمری در صیدا به چاپ رسانده است. مؤلف، این کتاب را بر اساس کتاب‌های مورد اطمینان و روایات درخور اعتماد نزد علما، نوشته است؛
[۲] امین، سیدمحسن، الواعج الاشجان، ص۳.
اما منابع خود را بیان نکرده است. بنا بر ادعای مؤلف، این کتاب مانندی ندارد و هر منصفی، امتیاز آن را نسبت به سایر کتاب‌ها می‌داند.
[۳] امین، سیدمحسن، الواعج الاشجان، ص۲۵۸.
شیوه نگارش کتاب، به جز یک فصل از خاتمه، کاملا توصیفی و عاری از هرگونه تحلیل و تفسیر است.


این کتاب دارای یک مقدمه، سه مقصد و یک خاتمه است. در مقدمه، فضایل امام حسین (علیه‌السّلام)، پیشگویی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) درباره شهادت آن حضرت، پاداش گریستن بر او، خطبه و چند شعر از حضرت ذکر شده است. مقصد نخست درباره گزارش قیام حضرت تا ورود به کربلاست. مقصد دوم درباره وقایع کربلا تا شهادت امام حسین (علیه‌السّلام) و یارانش است. مقصد سوم درباره وقایع پس از شهادت، از جمله برخی از حوادث عجیب و خارق العاده و نیز رفتن اسرا به کوفه و شام و خطبه‌های امام سجاد، حضرت زینب و دیگران می‌باشد.
خاتمه، دارای دو فصل است. فصل اول درباره محل دفن سر امام حسین (علیه‌السّلام) این است که نویسنده هفت قول را در این باره بیان کرده است. فصل دوم، که تنها بحث تحلیلی کتاب است، ابتدا سه پرسش را مطرح کرده و سپس به آنها پاسخ گفته است.
نکته دیگر آنکه دو کتاب دیگر به نام‌های اصدق الاخبار فی قصة الاخذ بالثار از همین نویسنده و نصاریات که مشتمل بر مرثیه‌های شیخ محمد نصار عراقی است، با صفحات مستقل، ضمیمه این کتاب هستند.


کتاب لواعج الاشجار با عنوان امام حسین (علیه‌السّلام) و حماسه کربلا به قلم ناصر پاکپرور به فارسی ترجمه، و در سال ۱۳۶۶ شمسی چاپ شده است. همچنین این کتاب به تازگی با عنوان اشک و ماتم در سوگ سبط خاتم به قلم عباس جلالی و تصحیح سیدمنذر حکیم به فارسی برگردانده شده و انتشارات فقه آن را به چاپ رسانده است. افزون بر این، مؤلف به مناسبت پرداختن به شرح حال امامان (علیه‌السّلام) که در کتاب اعیان الشیعة، بخشی از این نگاشته را به زندگی نامه امامان (علیه‌السّلام) و از جمله زندگی و قیام امام حسین (علیه‌السّلام) اختصاص داده است. وی گزارشی نسبتا جامع درباره زندگی و مناقب امام حسین (علیه‌السّلام) و شرح قیام آن حضرت، حوادث روز عاشورا و پس از شهادت و بحثی درباره محل دفن سر امام (علیه‌السّلام) و سرهای برخی دیگر از شهدا و برخی از مباحث دیگر، ارائه کرده است. همچنین این بخش از زندگی نامه امامان از اعیان الشیعه به صورت مستقل با عنوان فی رحاب ائمه اهل البیت (علیه‌السّلام) در قالب یک مجموعه دوجلدی چاپ شده که با عنوان سیره معصومان (علیه‌السّلام) به فارسی برگردانده شده و بیش از نیمی از جلد پنجم آن (بیش از صدوپنجاه صفحه) درباره امام حسین (علیه‌السّلام) است.
[۶] امین، سید محسن، سیره معصومان علیه‌السّلام امام حسن علیه‌السّلام ، امام حسین علیه‌السّلام ، امام زین العابدین، علیه‌السّلام ، ص۷۱_ ۲۲۴، ترجمه حسین وجدانی.



۱. امین، سیدمحسن، الواعج الاشجان، ص۲۵۸.
۲. امین، سیدمحسن، الواعج الاشجان، ص۳.
۳. امین، سیدمحسن، الواعج الاشجان، ص۲۵۸.
۴. امین، سیدمحسن، اعیان الشیعة، تحقیق حسن امین، ج۱، ص۵۷۸ ۶۲۹.    
۵. تهرانی، آقابزرگ، الذریعة الی تصانیف الشیعة، ج۲، ص۲۴۸.    
۶. امین، سید محسن، سیره معصومان علیه‌السّلام امام حسن علیه‌السّلام ، امام حسین علیه‌السّلام ، امام زین العابدین، علیه‌السّلام ، ص۷۱_ ۲۲۴، ترجمه حسین وجدانی.



پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۱، ص۱۴۵_۱۴۷.






جعبه ابزار