• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ناکثین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ناکثین در اصطلاحات فقه نظامی به كسانی گفته می‌شود كه در جمل با حضرت علی (علیه‌السّلام) جنگ كردند، و بزرگان آنها طلحه و زبیر از كسانی بودند كه از قبل با آن حضرت بیعت كرده بودند و سپس آن پیمان را شكستند. طبق قرآن افرادی که پیمان‌شکی می‌کنند باید کشته شوند.



كلمه نَكْث در لغت به معنی شكستن پيمان، قسم، بيعت و باز كردن گره‌های طناب آمده است.


در اصطلاح به كسانی گفته می‌شود كه در جمل با حضرت علی (علیه‌السّلام) جنگ كردند، و بزرگان آنها طلحه و زبير از كسانی بودند كه از قبل با آن حضرت بيعت كرده بودند و سپس آن پيمان را شكستند.


قرآن در اين باره می‌فرمايد: «وَانْ نَكَثُوا ايْمانَهُمْ مِنْ بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَ طَعَنُوا فی‌ دينِكُمْ فَقاتِلُوا أَئِمَّةَ الْكُفْرِ...؛ اگر بعد از بستن‌ عهد، پيمان‌شكنی كردند و در دین به شما طعنه زدند، پس بكشيد، پيشوايان کفر را...»


حضرت علی (علیه‌السّلام) در ذيل آیه خطاب به اهل بصره فرمود:
«... وَالَّذی‌ فَلَقَ‌الْحَبَّةَ وَ بَرِی‌ءُ النَّسْمَةَ وَاصْطَفی‌ مُحَمَّداً (ص) بِالنُّبُوَّةِ انْتُمْ لِاصْحابِ هذِهِ الْايَةَ وَ ما قُوتِلُوا مُنْذُ نَزَلَتْ؛ سوگند به خدايی كه انسان را خلق كرد و دانه را شكافت و محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را به پيامبری برگزيد، اهل (و منظور از) اين آيه شما هستيد و از زمانی كه نازل شد، هيچ كس با اهل اين آيه نجنگيده است‌.»


۱. مجموعة من المؤلفین، المعجم‌الوسیط، ج۲، ص۹۵۱.    
۲. مروارید، علی‌اصفر، ینابیع الفقهیه، ج۹، ص۵۳، کتاب الجهاد، (قوامیس الجهاد).    
۳. توبه/سوره۹، آیه۱۲.    
۴. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۱، ص۳۵۵، انتشارات دفتر تبلیغات.    



جمعی از نویسندگان، پژوهشکده تحقیقات اسلامی، اصطلاحات نظامی در فقه اسلامی، ص۱۲۲.    






جعبه ابزار