• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

میرزا حسن علیاری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



محمدحسن غروی علیاری (۱۲۶۶-۱۳۵۸ق/۱۲۲۹-۱۳۱۸ش)، معروف به میرزا حسن علیاری، از علما و بزرگان دینی در قرن چهاردهم قمری بود.
وی ابتدا علوم اسلامی را نزد پدرش ملا علی علیاری فرا گرفته و بعد از هجرت به نجف از بزرگانی چون محمدفاضل ایروانی، آمیرزا محمدعلی رشتی، میرزا لطفالله مازندرانی، محمد فاضل شربیانی، ملا احمد شبستری، میرزا ابوالقاسم حائری و میرزا محمدعلی حکیم الهی مرندی بهره برده و اجازه اجتهاد و اجازه روایت دریافت کرد. میرزا سپس به تبریز بازگشته و به ترویج معارف دینی، تدریس و تالیف علوم اسلامی همت گمارد. ایشان دارای آثار متعددی است که از جملۀ آن‌ها می‌توان به کتاب صراطُ النَّجاة و جامِعُ السَّعادَه در دو جلد، اشاره کرد. سرانجام میرزا حسن علیاری سال ۱۳۵۸ق در تبریز درگذشت و پس از انتقال پیکرش به نجف در حرم امام علی (علیه‌السّلام) دفن شد.



آیت‌ الله میرزا حسن علیاری تبریزی فرزند آیت‌ الله ملا علی علیاری از اعاظم علما و اکابر فقهای برخاسته از تبریز در قرن چهاردهم هجری قمری است. در بیست و دوم جمادی الثانی سال ۱۲۶۶ قمری برابر با پانزدهم اردیبهشت ۱۲۲۹ شمسی در قریه علیار از توابع تبریز متولد گردید.


مقدمات و سطوح عالی علوم اسلامی اعم از معقول و منقول را نزد پدر خود حاج ملا علی فرا گرفت. سپس به نجف اشرف مهاجرت کرد و بیش از ده سال از محضر حضرات آیات عظام مولی محمدفاضل ایروانی، آمیرزا محمدعلی رشتی، میرزا لطفالله مازندرانی، مولی محمد فاضل شربیانی، ملا احمد شبستری، حاج میرزا ابوالقاسم حائری و میرزا محمدعلی حکیم الهی مرندی در تحصیل علوم فقه، اصول، حدیث، تفسیر، رجال، درایه، فلسفه و کلام بهره برد و به مقام اجتهاد و اجازه روایت دریافت کرد. آنگاه به تبریز بازگشت و به ترویج معارف دینی و تدریس و تالیف علوم اسلامی همت گمارد و پس از ارتحال پدر بزرگوارش در سال ۱۳۲۷ قمری جانشین مقام علمی و معنوی وی گردید.


میرزا حسن علیاری عالمی ربانی و زاهد و پارسا، روی‌گردان از زخارف دنیا، گریزان از اشتهار و پایدار در امر دین بوده و اغلب عمر شریفش را مطالعه و تحقیق و تالیف نموده است.


از میرزا حسن آثار ارزشمندی بر جای مانده است.
۱. نظم البرهان فی تفسیر القرآن؛
۲. احقاق الحق؛
۳. المواهب السنیة؛
۴. المحجة البیضاء؛
۵. مشکاه الانوار فی اصول الدین ۲ جلد؛
۶. بدایع الاسلام فی شرح شرایع الاسلام؛
۷. صراطُ النَّجاة؛
۸. اللآلی المخزونه فی تفسیر سوره الکوثر؛
۹. مجمع المعارف فی التعیین المواقف؛
۱۰. حاشیه بر کتاب‌های مکاسب و رسائل شیخ اعظم انصاری و…


سرانجام میرزا حسن علیاری در نوزدهم ربیع الثانی سال ۱۳۵۸ قمری برابر با هفدهم خرداد سال ۱۳۱۸ شمسی دار فانی را وداع گفت و به دیار باقی شتافت. پیکرش پس از تشییع باشکوه در تبریز به نجف اشرف منتقل و در جوار بارگاه امیرمومنان امام علی (علیه‌السّلام) به خاک سپرده شد.


پایگاه اطلاع رسانی حوزه، برگرفته از مقاله «محمدحسن غروی علیاری»، تاریخ بازیابی ۱۴۰۱/۰۴/۳۰.    






جعبه ابزار