مُثْقَل (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
مُثْقَل: (مِن مَّغْرَمٍ مُّثْقَلُونَ) «مُثْقَل» از مادّه
«اثقال» به معناى تحميل مشقت و بار گران است و از مادّه
«ثقل» به معناى سنگينى است.
ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با مُثْقَل:
(أَمْ تَسْأَلُهُمْ أَجْرًا فَهُم مِّن مَّغْرَمٍ مُّثْقَلُونَ) (آيا تو از آنها پاداشى مىطلبى كه در زير بارِ گران آن قرار دارند؟!)
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرماید:
راغب مىگويد: كلمه غرم - به ضمه غين و سكون راء- ضرر و خسارتى است كه
انسان بدون اينكه جنايت و يا خيانتى مرتكب شده باشد، از مال خود بپردازد (در نتيجه كلمه مغرم به معناى چنين كسى خواهد بود). كلمه اثقال - به كسر همزه- مصدر باب افعال است كه اسم مفعول آن مثقل و جمع اين كلمه مثقلون مىآيد و اثقال به معناى تحميل ثقل، و كنايه است از مشقت. معناى آيه اين است كه: نه، بلكه مىپرسيم نكند تو از ايشان دستمزدى در مقابل تبليغ رسالتت مطالبه كردهاى، و ايشان براى تحمل اين خسارتى كه بدون جرم بايد بپردازند به زحمت افتادهاند؟
(دیدگاه
شیخ طبرسی در
مجمع البیان:
)
(أَمْ تَسْأَلُهُمْ أَجْرًا فَهُم مِّن مَّغْرَمٍ مُّثْقَلُونَ) (آيا تو از آنها مزدى مىطلبى كه پرداختش براى آنها سنگين است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان میفرماید: كلمه مغرم به معناى غرامت است، و كلمه اثقال - به كسر همزه- به معناى تحميل ثقل است، و اين جمله عطف است بر جمله
(أَمْ لَهُمْ شُرَكاءُ ...)، و معنايش اين است كه شايد تو از اين مجرمين كه حكم كردهاند به اينكه در قيامت با مسلمين يكسانند، مطالبه اجر كردهاى، و ايشان فكر كردهاند در برابر دعوت تو بايد مزد سنگينى بپردازند، و به اين جهت براى خلاصى از آن غرامت اين حرفها را مىزنند، نه اينكه راستى سخنى جدى بوده باشد.
(دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:
)
•
مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، بر گرفته از مقاله «مُثْقَل»، ص۵۰۴.