• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

موجبیت اخلاقی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نظریه موجبیت یا جبرگرایی اخلاقی در برابر آزادی اخلاقی قرار دارد. تشریح نظریه موجبیت اخلاقی از آن رو حائز اهمیت است که لوازم و نتایج آن در حوزه‌های مختلف اخلاقی از جمله: مسئولیت اخلاقی،تکلیف، نسبت اراده انسان با اراده خداوند در عمل اخلاقی و.... تاثیر خواهد گذاشت. اما قبل از بررسی نظریه موجبیت اخلاقی بطور خاص، باید معنا و مفهوم جبرگرایی و اختیارگرایی را بطور کلی توضیح داد.




نظریه جبرگرایی، نظریه‌ای است که آزادی انسان در انجام افعالش را نفی می‌کند. البته جبرگرایی به دو نوع شدید و خفیف (معتدل) تقسیم می‌شود که نوع معتدل آن در تلاش است تا آزادی اراده را با فرآیند جبری شکل گیری افعال آدمی آشتی دهد.


۱.۱ - جبرگرایی شدید

بر مبنای این نظریه با توجه به رابطه علی و ضروری میان علت و معلول هر چیزی در عالم، حتی اعمال و انتخاب‌های انسان دارای علتی می‌باشند که پیش از آنها موجود بوده و هرگاه آن علت محقق شود، معلول نیز ضرورتا تحقق می‌یابد. این نظریه نتیجه می‌گیرد که بحث از آزادی ومسئولیت (اخلاقی، دینی و یا اجتماعی) با توجه به مبانی مذکور بی معنا خواهد بود.
[۱] محمد رضایی، محمد، آزادی از دیدگاه کانت، نامه مفید، سال هفتم، شماره ۲۵، ۱۳۸۰، ص۱۲۳.
بر اساس این رویکرد اگر به معلل بودن عمل اخلاقی به این معنا که هر عمل اخلاقی دارای عللی است خواه این علل درونی باشد یا عللی برخاسته از محیط پیرامونی قائل باشیم؛ به موجبیت اخلاقی معتقد شده‌ایم. بر این پایه موجبیت مساوی است با معلل بودن (علت دار بودن) واختیار مساوی است با نامعلل بودن.
[۲] فرانکنا، ویلیام کی، فلسفه اخلاق، ترجمه هادی صادقی، قم، کتاب طه، ۱۳۸۳، ص۱۵۸-۱۵۹.



۱.۲ - جبر گرایی خفیف (معتدل)

این نظریه ناسازگاری میان جبرگرایی و اختیارگرایی را بی معنا دانسته و آن‌ها را مکمل یکدیگر لحاظ می‌کند.
[۳] فرانکنا، ویلیام کی، فلسفه اخلاق، ترجمه هادی صادقی، قم، کتاب طه، ۱۳۸۳، ص۱۲۴.
طرفداران این نظریه از جمله دیوید هیوم بر این باورند که معنای اختیاری بودن افعال انسان این نیست که این افعال معلول چیزی غیر از امیال و خواسته‌های خود آدمی باشند.
[۴] دایره المعارف پل ادواردز، فلسفه اخلاق، ترجمه انشاءالله رحمتی، تهران، نشر تبیان، ۱۳۷۸، ص۲۲۷.
به عنوان نمونه اگر کسی به دلیل ماندن در یک بیابان بی آب و علف روزه بگیرد، عمل او عمل غیراختیاری می‌باشد؛ زیرا از علتی بیرونی (نبودن آب و غذا در بیابان) ناشی شده است. اما اگر شخصی دیگر به دلیل پیروی از یک آموزه دینی روزه بگیرد عمل او اختیاری است؛ زیرا از میل او به انجام تکلیف دینی نشات گرفته است، از این رو همه اعمال آدمی چه آزادانه و چه غیرآزادانه، معلول علت‌هایی سابق بر خود می‌باشند و تنها اختلاف آن‌ها در این است که اعمال آزادانه معلول علل درونی‌اند در حالی که اعمال غیرآزادانه معلول علل بیرونی هستند.
[۵] محمد رضایی، محمد، آزادی از دیدگاه کانت، نامه مفید، سال هفتم، شماره ۲۵، ۱۳۸۰، ص۱۲۵.





نظریه اختیار گرایی، جبرگرایی را رد می‌کند و بر این باور است که آدمی در مواجهه با اعمال زشت و اعمال نیکو، قدرت انتخاب داشته و می‌تواند یکی از آن دو را برگزیند. طرفداران این نظریه میان (شخصیت)
[۶] personality.
و (خود اخلاقی)
[۷] Moral self.
تفاوت قائل می‌شوند و معتقدند شخصیت مفهومی تجربی بوده و تحت حاکمیت قوانین علی می‌باشد، در نتیجه می‌توانیم آن را تبیین علمی یا پیش بینی کنیم. شخصیت هر فرد از طریق محیط و وراثت شکل می‌گیرد و انتخاب‌های او را محدود می‌کند، ولی شخص را مجبور به عملی خاص نمی‌کند. در مقابل شخصیت، خود اخلاقی قرار دارد که ممکن است اعمالی خلاف امیال و گرایش‌های شخصیت انجام دهد.
[۸] محمد رضایی، محمد، آزادی از دیدگاه کانت، نامه مفید، سال هفتم، شماره ۲۵، ۱۳۸۰، ص۱۲۴.

موجبیت اخلاقی و آزادی اخلاقی را نیز می‌توان نوعی از جبرگرایی و اختیارگرایی بطور عام دانست. بدین معنا که اگر کسی در عالم اخلاق، اعمال اخلاقی فرد را اختیاری بداند قائل به آزادی اخلاقی می‌باشد. اما اگر شخصی اعمال اخلاقی آدمی را جبری و نتیجه فرآیندهای علی یا مادی بداند قائل به موجبیت اخلاقی است.




در طول تاریخ از گذشته تا امروز در رابطه با نسبت میان خدا و آزادی نظریات گوناگون و بعضا متعارضی مطرح شده است. افرادی که اعتقاد به وجود خدا را با آزادی آدمی مانع الجمع می‌دانند دو دسته‌اند: گروهی از آنها در تقابل میان آزادی و خدا، خدا را بر می‌گزینند و آزادی را رها می‌کنند، گروه دیگر در این تقابل جانب آزادی را گرفته و منکر وجود خداوند می‌شوند.
[۹] حداد عادل، غلامعلی، عبودیت و آزادی‌های بشری، اندیشه حوزه، سال پنجم، شماره چهارم، ۱۳۷۸، ص۷۱.

از میان طرفداران دسته اول در عالم اسلام ، می‌توان به اشاعره اشاره نمود. از نظر متکلمان اشعری و پیروان آنان هر موجودی غیر از خداوند متعال، هیچ گونه مدخلتی در انجام افعال خویش ندارد و هرچه در این عالم خاکی به عنوان فعل مطرح است، فعل خداوند بوده و تنها فاعل عالم او می‌باشد. نتیجه این سخن، این است که افعال آدمی همه جبری بوده و انسان در انجام دادن آنها هیچ گونه قدرت انتخابی ندارد.
[۱۰] طباطبایی، محمدحسین، ترجمه و شرح نهایه الحکمه، ترجمه علی شیروانی، قم، نشر بوستان ۱۳۷۸، ص۷۱.

علت اصلی جبری لحاظ شدن افعال آدمی در نظر اشاعره این است که آنها معتقدند اگر افعال آدمی افعالی اختیاری بوده و منسوب به خود او باشند، این امر با اراده خداوند متعال در تعارض قرار می‌گیرد.
در عالم مسیحیت نیز می‌توان به مالبرانش فیلسوف فرانسوی اشاره کرد. از میان نمایندگان دسته دوم و از مهمترین آنها نیچه و سارتر می‌باشند. برای نیچه انسان، زندگی او و خواستش در درجه اول اهمیت قرار دارد. از نظر او کمال غایی آدمی این است که خودش ارزش گذار باشد و از ارزش‌های وضع شده توسط دیگران پیروی نکند. او بر این باور است که اطاعت از خدا و فرامین او با آزادی و قدرتمندی انسان در تعارض قرار می‌گیرد و خدا بویژه خدای دین مسیحیت شور و شوق و امید به زندگی را در آدمی کشته و او را فردی ضعیف و بی مقدار بار می‌آورد. در نهایت نیچه اعتقاد به وجود خدا را دشمن حیات و زندگی اصیل انسانی می‌داند. ژان پل سارتر فیلسوف اگزیستانیسالیست نیز چنان چه گذشت آزادی انسان را با فرض وجود خداوند قابل جمع نمی‌داند. از نظر او انسان ذات یا ماهیت از پیش تعیین شده ندارد و هستی او بر ماهیتش (چیستی اش) تقدم دارد. او بر این باور است که انسان آزاد است تا ماهیت خود را بسازد و محقق کند اما این آزادی با فرض وجود خدا سازگار نیست؛ زیرا انسان خداپرست ناچار است تا از ارزش‌ها فرمان داده شده از ناحیه خدا پیروی کند.




مهمترین نقدی که برطرفداران نظریه ناسازگاری خداپرستی و آزادی وارد است این می‌باشد که آنها تصور می‌کنند هر نوع پیروی و فرمانبرداری از غیر، با جبر و نفی آزادی همراه می‌باشد. بر همین اساس برخی آزادی بشر را پذیرفتند و وجود خدا را نفی کردند و برخی دیگر وجود خدا را پذیرفتند و انسان را غیرمختار دانستند. در واقع تصور این افراد از خداوند، تصور حاکمی مستبد و موجودی می‌باشد که انسان را مجبور به کارهای مختلف می‌کند. اما مساله اساسی اینجاست که همیشه تبعیت از غیر به معنای اکراه و اجبار نیست و در مواردی، انسان در عین تبعیت از دیگری آزاد می‌باشد. بهترین مصداق این نوع از تبعیت و پیروی عشق می‌باشد. عاشق، خودش تبعیت از معشوق و در رکاب او بودن را برگزیده و هیچ کس این امر را به او تحمیل نکرده است. در رابطه انسان با خداوند نیز می‌توان همین مطلب را مطرح نمود و اگر نگرش ما به خداوند و تصورمان از او، تصوری عاشقانه و مبتنی بر دوستی باشد، آن گاه آزادی انسان با پیروی او از فرامین الهی قابل جمع است.
[۱۱] حداد عادل، غلامعلی، عبودیت و آزادی‌های بشری، اندیشه حوزه، سال پنجم، شماره چهارم، ۱۳۷۸، ص۷۳-۷۴.




بعد از بیان عدم تعارض آزادی بشر با پیروی از دستورات خداوند و پرستش او ضروری می‌نماید تا به پاره‌ای از مهمترین دلایل رد موجبیت اخلاقی اشاره کنیم:


۵.۱ - بعثت انبیا

یکی از مهمترین دلایل مبعوث شدن پیامبران سر و سامان دادن به نابسامانی‌های اخلاقی می‌باشد. در واقع یکی از اصیل‌ترین اهداف بعثت انبیا احیای مکارم اخلاقی و تربیت انس آنهای نیک سرشت بوده است. اما اگر آدمی به لحاظ اخلاقی مجبور باشد و توانایی تغییر و دگرگونی خود را نداشته باشد، انبیا مبعوث نمی‌شدند؛ چرا که بر فرض آن که بیایند و مردم را عالم کنند، وقتی این آگاهی نتواند به لحاظ اخلاقی انس آنها را متحول کند، بعثت آنها بی معنا خواهد بود. در این صورت تعلیم مکارم اخلاقی به انس آنها از سوی پیامبران تنها رنجی بر رنج‌های انس آنها می‌افزاید؛ زیرا از یک سو زیبایی و جذابیت اخلاقی را درک می‌کنند و از طرف دیگر نمی‌توانند بر اساس آن عمل کنند.
[۱۲] جوادی آملی، عبدالله، مبادی اخلاق در قران، قم، نشر اسراء، ۱۳۸۷، ص۸۷-۸۸.


۵.۲ - تکالیف اخلاقی

هر دینی از جمله دین مقدس اسلام مجموعه‌ای از تکالیف را برای پیروان خود مشخص نموده است و آنها را ملزم به پیروی از این تکالیف کرده است. بسیاری از این تکالیف اخلاقی می‌باشند و عدم رعایت آنها مجازات‌های سنگینی را در حیات اخروی به دنبال خواهند داشت.
[۱۳] جوادی آملی، عبدالله، مبادی اخلاق در قران، قم، نشر اسراء، ۱۳۸۷، ص۸۹-۹۰.
حال اگر آدمی در انجام اعمال خود (از جمله اعمال اخلاقی) مجبور و غیرمختار باشد، مجازات او به دلیل عدم عمل به تکالیف اخلاقی بی معنا خواهد بود؛ چرا که در انجام عمل خود قدرت انتخاب نداشته است و مجموعه‌ای از فرآیندهای علی، به نحو ضروری او را وادار به عمل نموده‌اند.


۱. محمد رضایی، محمد، آزادی از دیدگاه کانت، نامه مفید، سال هفتم، شماره ۲۵، ۱۳۸۰، ص۱۲۳.
۲. فرانکنا، ویلیام کی، فلسفه اخلاق، ترجمه هادی صادقی، قم، کتاب طه، ۱۳۸۳، ص۱۵۸-۱۵۹.
۳. فرانکنا، ویلیام کی، فلسفه اخلاق، ترجمه هادی صادقی، قم، کتاب طه، ۱۳۸۳، ص۱۲۴.
۴. دایره المعارف پل ادواردز، فلسفه اخلاق، ترجمه انشاءالله رحمتی، تهران، نشر تبیان، ۱۳۷۸، ص۲۲۷.
۵. محمد رضایی، محمد، آزادی از دیدگاه کانت، نامه مفید، سال هفتم، شماره ۲۵، ۱۳۸۰، ص۱۲۵.
۶. personality.
۷. Moral self.
۸. محمد رضایی، محمد، آزادی از دیدگاه کانت، نامه مفید، سال هفتم، شماره ۲۵، ۱۳۸۰، ص۱۲۴.
۹. حداد عادل، غلامعلی، عبودیت و آزادی‌های بشری، اندیشه حوزه، سال پنجم، شماره چهارم، ۱۳۷۸، ص۷۱.
۱۰. طباطبایی، محمدحسین، ترجمه و شرح نهایه الحکمه، ترجمه علی شیروانی، قم، نشر بوستان ۱۳۷۸، ص۷۱.
۱۱. حداد عادل، غلامعلی، عبودیت و آزادی‌های بشری، اندیشه حوزه، سال پنجم، شماره چهارم، ۱۳۷۸، ص۷۳-۷۴.
۱۲. جوادی آملی، عبدالله، مبادی اخلاق در قران، قم، نشر اسراء، ۱۳۸۷، ص۸۷-۸۸.
۱۳. جوادی آملی، عبدالله، مبادی اخلاق در قران، قم، نشر اسراء، ۱۳۸۷، ص۸۹-۹۰.



سایت پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام، برگرفته از مقاله «موجبیت اخلاقی».    




جعبه ابزار