• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مِنْ کُلِّ أَمْر (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مِنْ کُلِّ اَمْر: (رَبِّهِم مِّن کُلِّ اَمْرٍ)
منظور از «مِنْ کُلِّ اَمْر» این است که: فرشتگان برای تقدیر و تعیین سرنوشت‌ها و آوردن هر خیر و برکتی در آن شب نازل می‌شوند و هدف از نزول آن‌ها انجام این امور است. یا این که: هر امر خیر و هر سرنوشت و تقدیری را با خود می‌آورند. بعضی نیز گفته‌اند: منظور این است که آن‌ها به امر و فرمان خدا نازل می‌شوند ولی مناسب همان معنای اول است. طبق تفسیر اول «مِن» به معنای «لام» است و مفهوم «مِنْ کُلِّ اَمْر»، «لِاَجْلِ کُلِّ اَمْر» می‌باشد و بنابر تفسیر دوم «مِن» به معنای «باء مصاحبت» می‌باشد.



(تَنَزَّلُ الْمَلَائِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِاِذْنِ رَبِّهِم مِّن کُلِّ اَمْرٍ) (فرشتگان و «روح» در آن شب به اذن پروردگارشان برای تقدیر هر امری نازل می‌شوند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: کلمه من در جمله (مِنْ کُلِّ اَمْرٍ) به گفته بعضی‌ از مفسرین به معنای باء است. بعضی‌ دیگر گفته‌اند: به معنای خودش است، یعنی ابتدای غایت، ولی سببیت را هم می‌رساند و آیه را چنین معنا می‌دهد: ملائکه و روح در آن شب به اذن پروردگارشان و به سبب هر امری الهی نازل می‌شوند. بعضی‌ دیگر گفته‌اند: باء برای تعلیل به غایت است و معنایش این است ملائکه و روح در آن شب به اذن پروردگارشان نازل می‌شوند، برای خاطر اینکه هر امری را تدبیر کنند. لیکن حق مطلب این است که: مراد از امر، اگر آن امر الهی باشد که آیه‌ (اِنَّما اَمْرُهُ اِذا اَرادَ شَیْئاً اَنْ یَقُولَ لَهُ کُنْ فَیَکُونُ) تفسیرش کرده، حرف من برای ابتدا خواهد بود و در عین حال سببیت را هم می‌رساند و به آیه چنین معنا می‌دهد: ملائکه و روح در شب قدر به اذن پروردگارشان نازل می‌شوند، در حالی که نزولشان را ابتدا می‌کنند و هر امر الهی را صادر می‌نمایند و اگر منظور از امر مذکور هر امر کونی و حادثه‌ای باشد که باید واقع گردد، در این صورت حرف من به معنای لام تعلیل خواهد بود و آیه را چنین معنا می‌دهد: ملائکه و روح در آن شب به اذن پروردگارشان نازل می‌شوند برای خاطر تدبیر امری از امور عالم. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. قدر/سوره۹۷، آیه۴.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۸۸.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۷، ص۲۰۷-۲۰۸.    
۴. قدر/سوره۹۷، آیه۴.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۹۸.    
۶. آلوسی، شهاب‌الدین، تفسیر روح المعانی، ج۳۰، ص۱۹۶.    
۷. آلوسی، شهاب‌الدین، تفسیر روح المعانی، ج۳۰، ص۱۹۶.    
۸. آلوسی، شهاب‌الدین، تفسیر روح المعانی، ج۳۰، ص۱۹۶.    
۹. یس/سوره۳۶، آیه۸۲.    
۱۰. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۵۶۴.    
۱۱. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۳۳۲.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۷، ص۲۰۵.    
۱۳. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۷۹۰.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «مِنْ کُلِّ اَمْر»، ص۵۵۹.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره قدر | لغات قرآن




جعبه ابزار