• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

من علوم الارض القرانیة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب من علوم الارض القرانیة تالیف دکتر عدنان الشریف کتاب پیرامون یکی از موضوعات مهم علوم قرآن یعنی مساله اعجاز علمی قرآن ، نوشته شده است.



مؤلف که از قرآن پژوهان معاصر می‌باشد و بیشتر تحقیقات وی در زمینه ابعاد اعجاز علمی قرآن و آیات مربوطه می‌باشد، در این کتاب، آیات مربوط به خلقت زمین را مورد بررسی و مواردی که قواعد ثابت شده علمی با آنها مطابقت دارد را متذکر شده است. وی موضوعات کتاب را در هشت فصل بیان کرده است.

۱.۱ - فصل اول

این فصل مربوط است به بررسی چند آیه از آیات قرآن مجید درباره علم زمین شناسی. که در آن موضوعاتی همچون: منشاء زمین، عمر زمین و شکل آن، طبقات زمین، و حرکت زمین مورد بحث قرار گرفته است.
[۱] من علوم الارض القرانیة، عدنان الشریف ، ص۱۳.


۱.۲ - فصل دوم

در این فصل مساله آفرینش کوهها مورد بررسی قرار گرفته، که در ابتداء بالا آمدن کوهها، نقش کوهها در توازن زمین، با توجه به برخی از آیات، بحث شده است در قسمتی دیگر از این فصل فوائد کوهها را ذکر نموده است وی با توجه به آیه شریفه: و الجبال ارساها متاعا لکم و لانعامکم توضیح می‌دهد که یکی از فواید مهم و اساسی کوهها، جمع آوری آبهاست که به عنوان مخزن محسوب می‌شوند که در این صورت نقش اساسی در حیات موجودات دارند.

۱.۳ - فصل سوم

در این فصل بحث «پوسته زمین» وجود دارد وی در ابتدا اشاره می‌کند که این بحث در قرن هفدهم از نظر دانشمندان زمین شناس بوده، و تاکنون کشفیات زیادی در این باره داشته‌اند اما چهارده قرن قبل، قرآن مجید در آیات متعددی اشاره به این موضوع نموده است که برخی از آن آیات را توضیح می‌دهد.

۱.۴ - فصل چهارم

این فصل مربوط است به « باد و ابر » و نقش آنها وی در ابتدا به اهمیت و نقش هوا در حیات موجودات پرداخته و در ادامه بیان می‌کند که دانشمندان تا قرن هیجدهم گازها و مواد تشکیل دهنده هوا را کشف نکرده بودند و در این زمان بود که دو دانشمند یکی انگلیسی به نام پریستلی و دیگری فرانسوی به نام لاوازیه توانستند مواد اصلی هوا را کشف نماینددر ادامه این فصل عامل تشکیل دهنده بادها و نقش آن در چرخه حیات موجودات تشریح شده است.
فصل پنجم: این فصل مربوط است به آب که ماده اصلی حیات می‌باشد که در این رابطه آیه شریفه: «و جعلنا من الماء کل شی حی» مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه موضوع دریاها و نقش آن در زندگی بشر توضیح داده شده است.

۱.۵ - فصل ششم

در این فصل «دانش مربوط به محیط زندگی» مورد بحث قرار گرفته است در ابتدا با استفاده از آیه شریفه: «و انبتنا فیها من کل شی موزون» توازن در حیات را توضیح داده آنگاه مواد اصلی تشکیل دهنده مخلوقات از نظر دانشمندان زمین شناس که می‌گویند: الکترون ، پروتون و نوترون مواد اصلی می‌باشند مورد بررسی قرار گرفته، سپس آیاتی از قرآن مجید در این باره ذکر شده است.
فصل هفتم: در این فصل زندگی برخی از حیوانات همچون: زنبور عسل مورچگان، عنکبوت‌ها، پشه، مورد بحث قرار گرفته، در ادامه حقوق حیوانات از نظر اسلام بیان شده است.

۱.۶ - فصل هشتم

این فصل مربوط است به تکامل موجودات مخصوصا انسان که در آن ابتداء نظریه معروف داروین در این باره ذکر شده آنگاه توضیح می‌دهد که این نظریه با برخی از آیات معارضه دارد لذا مورد قبول نمی‌باشد در ادامه پاسخ‌هایی که دانشمندان علوم مختلف همچون علم وراثت، باستانشناسی و حیوان شناسی، در جواب نظریه تکاملی داروین، داده‌اند ذکر کرده است


۱- در ابتدای کتاب قواعد مهمی برای تفسیر قرآن بیان کرده است که یکی از آنها قاعده ثوابت علمیه است که طبق آن آیاتی مورد بحث قرار گرفته که با قواعد ثابت علمی هماهنگی دارند ۲- در هر بحثی دیدگاه صاحب نظران مخصوصا دانشمندان زمین شناس مورد ارزیابی قرار گرفته است ۳- در ابتدای هر بحث آیات مربوطه مورد بررسی قرار گرفته است ۴- در برخی از موارد با ارائه تصاویری، بحث را تکمیل کرده است ۵- در پایان هر فصل، مصادر و مراجع بحث ذکر شده است ۶- از منابع خارجی (انگلیسی- فرانسوی...) که منابع اولیه می‌باشند استفاده کرده است


کتاب یک جلد، متن آن عربی و دارای ۲۳۵ صفحه می‌باشد که مشخصات آن به قرار زیر می‌باشد: ۱- نوع کاغذ: اعلاء ۲- جلد: شومیز ۳- نوبت چاپ: دوم ۴- تاریخ انتشار: سال ۱۴۲۱ هجری قمری ۵- ناشر: انتشارات دار العلم للملایین ۶- دارای مقدمه ایی از مؤلف ۷- دارای فهرست مطالب کتاب ۸- مؤلف: دکتر عدنان الشریف ۹- کتاب: من علوم الارض القرآنیه


۱. من علوم الارض القرانیة، عدنان الشریف ، ص۱۳.



نرم افزار مشکاة الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار