• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

من علم الفلک القرآنی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب من علم الفلک القرآنی ( کیهان شناسی در قرآن ) تالیف دکتر عدنان الشریف کتاب پیرامون برخی از مسائل مطرح شده در قرآن که مربوط به اعجاز آن می‌باشد تالیف شده است.



مؤلف کتاب از قرآن پژوهان معاصر می‌باشد در این کتاب قوانین علمی که از قرآن می‌توان استفاده نموده و در باره نجوم و افلاک می‌باشند را توضیح داده است. وی با استفاده از آیاتی که مربوط به مسائل علمی است و امروزه به عنوان قانون ثابت علمی مطرح شده است اعجاز قرآن را تشریح نموده است و مطالب خود را در محورهایی همچون نظام آفرینش، سیارات مانند خورشید و ماه ، زمین بیان نمود. و با استفاده از نظرات دانشمندان جدید هر کدام از موضوعات فوق الذکر را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داده است و در هر بخش از آن پس از مطابقت نظرات دانشمندان جدید که به صورت قانون علمی در آمده با آیاتی از قرآن مجید به این نکته اشاره می‌کند که در زمانی که قرآن نازل شده و علم در ابتدای راه پیشرفت خود قرار گرفته است بیان چنین مطالبی از طرف پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم که در هیچ مکتبی درس نخوانده نشانگر اعجاز علمی قرآن می‌باشد. از طرف دیگر با توجه به ویژگی‌های کتاب و تسلط علمی مؤلف آن به علوم کیهان شناسی و نظریات دانشمندان، کتاب می‌تواند منبع قابل قبولی برای استفاده قرآن پژوهان در این زمینه قرار گیرد. لازم به یاد آوری است که نویسنده سه کتاب دیگر در این زمینه نگاشته است که نام آنها بدین قرار است. ۱- من علم الطب القرآنی (دانش پزشکی در قرآن) ۲- من علم النفس القرآنی (انسان شناسی در قرآن) ۳- من علوم الارض القرآنیه (زمین شناسی در قرآن)


۱- در مقدمه کتاب قواعدی برای تفسیر قرآن ذکر می‌کند و می‌گوید از آنجا که تفسیر آیات قرآن بسیار مهم و کار خطیری می‌باشد لازم است از روی دقت و صحت این کار انجام گیرد و گفتار و تفسیری که علمی نباشد حرام محسوب می‌شود این قواعد عبارتند از: ۱- قاعده المثانی (تکرار آیات متشابه ) ۲- قاعده علم و آگاهی به آیات قرآن ۳- قاعده تقوی ۴- قاعده حدیث صحی ح ۵- قاعده عدم تعارض آیات با یکدیگر ۲- فصل دوم: در این فصل پیرامون دنیای کرات و ستارگان سخن می‌گوید در ابتدا پیرامون آسمان (و نحوه خلقت آن) آیاتی را ذکر می‌کند که خداوند در آنها پیرامون ویژگیهای آسمان سخن گفته، در ادامه این موضوع را از نظر علم کیهان شناسی مورد بررسی قرار داده، آنگاه اعجاز قرآن در این باره را متذکر می‌شود ۳- در ادامه همین فصل (دوم) - سرانجام ستارگان را با توجه به آیات قرآن همچون: و النجم اذا هوی و... بررسی کرده است ۴- در پایان هر بحث عنوان «تعلیق علمی» وجود دارد که در آن مسائل علمی استفاده شده از قرآن را متذکر می‌شوند ۵- در هر بحثی تصاویر متعددی درباره موضوع مورد بحث ارائه می‌دهد که می‌تواند کمک مهمی در فهم مطالب داشته باشد. ۶- در فصل اول پیرامون خلقت و آفرینش نظام هستی سخن می‌گوید، در ابتدا قوای چهار گانه که نظام هستی بر آن استوار است را توضیح داده، سپس نظریه انفجار بزرگ را مطرح و می‌گوید اولین کسی که در این باره سخن گفته انیشتین می‌باشد و در پایان، آیات قرآن در این باره را بررسی نموده است ۷- در فصل دوم: ابتدا قسم خوردن خداوند در آیات را متذکر شده و می‌گوید اینگونه آیات، آیات علمی و دارای اعجاز می‌باشند که برخی از آنها امروزه به عنوان مبادی اساسی و قوانین اصلی در علوم مختلف می‌باشند. وی در برخی از آیات برای توضیح علمی آنها، نظریه انیشتین را مطرح کرده و می‌گوید گرچه ایشان یهودی است اما اگر از آیات قرآن اطلاع پیدا می‌کرد مسلمان واقعی می‌شد.


کتاب دارای یک مقدمه، هفت فصل و یک خاتمه می‌باشد که فهرست مطالب آن به قرار زیر است:


درباره رشد و نمو (و خلقت) نظام هستی و سیر تکامل و نهایت و پایان آن.
[۱] من علم الفلک القرآنی در قرآن، دنان الشریف، ص۱۳.



نظری کوتاه و اجمالی درباره عالم کرات و نجوم.


خورشید و ماه از دیدگاه قرآنی و مسائل علمی.


زمین در آیینه مدار چرخش شامل:
۱- دوران زمین به دور خورشید.
۲- چرخش زمین به دور خود.
۳- لرزش زمین.
۴- شکل زمین.


عبور از آسمانها و زمین.


مساله نسبت در قرآن


سئوال از خلقت آسمان و زمین


کتاب یک جلد، متن آن عربی و دارای ۱۶۷ صفحه می‌باشد و مشخصات آن به قرار زیر است:
۱- نوع کاغذ: اعلا ۲- جلد: شومیز ۳- نوبت چاپ: پنجم ۴- تاریخ انتشار: سال ۱۴۲۲ هجری قمری ۵- ناشر: انتشارات دار العلم للملایین ۶- دارای فهرست مطالب کتاب ۷- مولف: عدنان شریف ۸- کتاب: من علم الفلک القرآنی


۱. من علم الفلک القرآنی در قرآن، دنان الشریف، ص۱۳.



نرم افزار مشکاة الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار