• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقام بقاء (دیدگاه امام خمینی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



امام‌ خمینی معتقدند هرگاه سالک خود و هستی خود را یکسره تقدیم ذات حق‌تعالی کند و هر چه جز او را در مقام فعل، صفت و ذات، فانی در حق ببیند، عنایت ازلی شامل او می‌گردد و سالک به خود می‌آید و از فنا به بقا می‌رسد.



فنا به ‌معنای نابودی، نیستی، اضمحلال و در مقابل بقا است و در اصطلاح به ‌معنای محوشدن و زوال مشاهده جنبه وجودی سالک و تعینات امکانی در برابر هستی حق‌تعالی است. امام‌ خمینی نیز معتقد است با ظهور وحدت تامه مرتبه بقا و صحو در سفر سوم رخ می‌دهد و حق و استعداد اشیا در حضرت اعیان ثابته برای سالک آشکار می‌شود. به اعتقاد ایشان، سالک مادامی که گرفتار حب نفس باشد، در سیروسلوک قدم نگذاشته است و اولین قدم سفر الی الله، ترک حب نفس و انانیت است. وقتی سالک با نفی کثرات اسمایی و صفاتی حجاب‌ها از او مرتفع شد به فنای ذاتی می‌رسد و اگر استعداد سالک بر اساس عین ثابتش بیش ‌از این باشد، از فنا به بقا راه یافته، به خود می‌آید و وظیفه هدایت خلق را به ‌عهده می‌گیرد. امام‌ خمینی معتقد است سالک با رسیدن به فنای افعالی، اسمایی و ذاتی، افعال صفات و ذات خود و موجودات را مستهلک در افعال، صفات و ذات حق‌تعالی می‌بیند. در این‌ حال، سالک ازخودبی‌خود شده به‌ محو کلی می‌رسد و حق در وجود او کارگر شده و با گوش حق‌ می‌شنود و با چشم حق می‌بیند و با زبان حق سخن می‌گوید، همچنین درصورتی‌که عنایت الهی شامل حال بنده شود و پس ‌از فنای تام به خود برگردد، حالت انس و طمانینه می‌یابد و وجود او حقانی شده، حق‌تعالی را در آینه‌ موجودات مشاهده می‌کند.
[۵] خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۸، ص۴۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



مقام بقا به‌ معنای رجوع عبد به هستی و صفات خود است، پس‌ از آنکه وجود و صفاتش حقانی شد. به اعتقاد امام‌ خمینی هرگاه سالک خود و هستی خود را یکسره تقدیم ذات حق‌تعالی کند و هر چه جز او را در مقام فعل، صفت و ذات، فانی در حق ببیند، عنایت ازلی شامل او می‌گردد و سالک به خود می‌آید و از فنا به بقا می‌رسد و صحو (بقا) بعد از محو (فنا) نصیب او می‌شود و به هوشیاری باز می‌گردد و به وجود حقانی نایل می‌شود. ایشان مرتبه بقا و صحو را در سفر سوم می‌داند و معتقد است در سفر سوم، حقایق و استعداد اشیاء در حضرت اعیان ثابته برای سالک آشکار می‌شود، در این مرتبه، سالک به نبوت و نبوت (تشریعی) نرسیده است؛ بلکه در سفر چهارم است که سالک به این نبوت می‌رسد و احکام ظاهری و باطنی را جعل می‌کند. بنابراین اگر استعداد سالک بر اساس عین ثابتش بیش ‌از آن باشد، از فنا به بقا راه‌ یافته، به خود می‌آید و وظیفه هدایت خلق را بر عهده می‌گیرد. درصورتی‌که عنایت حق شامل بنده شود، او را به حال خود باز می‌گرداند و از فنا به بقا راه می‌یابد و حالت انس و طمانینه یافته جلوه جلال و جمال حق بر او آشکار می‌شود و در آینه‌ ذات، صفات و اعیان ثابته را مشاهده می‌کند. در مرتبه‌ فنا، سالک کثرات را به وحدت حقیقی شهود می‌کند و اگر عبد به مرتبه بقای بعد از فنا دست یافت، علاوه ‌بر شهود کثرت در وحدت، وحدت حقیقی را نیز در کثرات به‌تفصیل شهود می‌کند.
[۱۰] خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۸، ص۴۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



۱. خمینی، روح‌الله، مصباح الهدایه، ص۸۷-۸۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۶.    
۲. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۳۳۲-۳۳۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۳. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۴۳۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۴. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۵۹۰-۵۹۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۵. خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۸، ص۴۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.
۶. خمینی، روح‌الله، سرّ الصلاة، ص۸۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۷. خمینی، روح‌الله، تعلیقات علی شرح الفصوص الحکم و مصباح الانس، ص۱۱۴، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، ۱۴۱۰ قمری.    
۸. خمینی، روح‌الله، مصباح الهدایه، ص۸۷-۸۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۶.    
۹. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۴۳۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۱۰. خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۸، ص۴۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



دانشنامه امام خمینی    ، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    ، ۱۴۰۰ شمسی.






جعبه ابزار