• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معاشرت بهشتیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اهل بهشت در بهشت با یکدیگر هم نشین هستند و با هم معاشرت می کنند.



اهل بهشت با یکدیگر، در بهشت همنشین هستند با با یکدیگر معاشرت میکنند.
ومن یطع الله والرسول فاولـئک مع الذین انعم الله علیهم من النبیین والصدیقین والشهداء والصـلحین وحسن اولـئک رفیقا.و کسی که خدا و پیامبر را اطاعت کند، (در روز رستاخیز،) همنشین کسانی خواهد بود که خدا، نعمت خود را بر آنان تمام کرده؛ از پیامبران و صدّیقان و شهدا و صالحان ؛ و آنها رفیقهای خوبی هستند! .در این آیه یکى دیگر از افتخارات کسانى که مطیع فرمان خدا و پیامبر (صلى الله علیه و آله و سـلم ) بـاشـنـد بـیـان شـده ، و در حـقـیـقـت ، امـتـیـازاتـى را کـه در آیـات قـبـل گذشت ، تکمیل مى کند، و آن همنشینى با کسانى است که خداوند، نعمت خود را بر آنها تمام کرده است (و من یطع الله و الرسول فاولئک مع الذین انعم الله علیهم ).
و هـمـانـطـور کـه در سوره حمد ، بـیـان شـده اسـت کـسـانـى کـه مـشـمول این نعمتند، همواره در جاده مستقیم گام برمى دارند و کوچکترین انحراف و گمراهى ندارند.
اولـئک لهم رزق معلوم• فی جنت النعیم• قال قائل منهم انی کان لی قرین• یقول اءنک لمن المصدقین.برای آنان (= بندگان مخلص‌) روزی معیّن و ویژه‌ای است، •در باغهای پر نعمت بهشت؛ •کسی از آنها می‌گوید: «من همنشینی داشتم... •که پیوسته می‌گفت: آیا (به راستی) تو این سخن را باور کرده‌ای... .


این جمله گفتگویى را که بین اهل بهشت رخ مى دهد حکایت کرده و مى فرماید: بعضى از ایشا ن احوال بعضى دیگر را مى پرسند، و بعضى ، آنچه در دنیا بر سرش آمده براى دیگران حکایت مى کند و سرانجام ، رشته سخنشان بدینجا مى رسد که با بعضى از اهل دوزخ که در وسط آتش قرار دارند سخن مى گویند.
پس ضمیر جمع در جمله ((فاقبل بعضهم على بعض یتساءلون (( به اهل بهشت از بندگان مخلص خدا برمى گردد. و معناى ((تسائل : پرسش طرفینى (( - همان طور که گفتیم - این است که : حال یک دیگر را مى پرسند، که چه بر سرشان گذشت .و معناى جمله ((قال قائل منهم انى کان لى قرین (( این است که : یکى از اهل بهشت به دیگران مى گوید: من در دنیا رفیقى داشتم که از بین مردم تنها او را انتخاب کرده بودم ، و او تنها مرا رفیق خود گرفته بود. این آن معنایى است که از سیاق استفاده مى شود.
ولى بعضى از مفسرین گفته اند: ((مراد از ((قرین (( همزادى از شیطانها است و لیکن این حرف صحیح نیست ؛ زیرا قرآن کریم داشتن قرین از شیطانها را تنها براى کسانى قائل است که از ذکر خدا و یاد او غافلند، و اما مخلصین از داشتن چنین قرین هایى ، در عصمت الهى قرار دارند، و نیز خداى تعالى ایشان را از اینکه تحت تاثیر شیطانها قرار گیرند حفظ کرده ، همان طور که از ابلیس در آیه ((فبعزتک لاغوینهم اجمعین الا عبادک منهم المخلصین (( حکایت کرده که گفت بندگان مخلص تو از اغواى من مستثنى هستند. بله ممکن است شیطانها مت عرض ‌ بندگان مخلص خدا بشوند، اما نمى توانند ایشان را تحت تاثیر وسوسه خود قراردهند، و چنین متعرضى را نمى توان قرین نام نهاد.
والذین ءامنوا واتبعتهم ذریتهم بایمـن الحقنا بهم ذریتهم وما التنـهم من عملهم من شیء کل امری بما کسب رهین.کسانی که ایمان آوردند و فرزندانشان به پیروی از آنان ایمان اختیار کردند، فرزندانشان را (در بهشت) به آنان ملحق می‌کنیم؛ و از (پاداش) عملشان چیزی نمی‌کاهیم؛ و هر کس در گرو اعمال خویش است!


۱. نساء/سوره۴، آیه۶۹.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۵۰۹.    
۳. صافات/سوره۳۷، آیه۴۱.    
۴. صافات/سوره۳۷، آیه۴۳.    
۵. صافات/سوره۳۷، آیه۵۱.    
۶. صافات/سوره۳۷، آیه۵۲.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۷، ص۲۱۷-۲۱۸.    
۸. طور/سوره۵۲، آیه۲۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۵۱۴، برگرفته از مقاله «معاشرت بهشتیان»    


رده‌های این صفحه : بهشت | معاشرت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار