• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مشهد النقطه در حلب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




مشهد النقطه در حلب یکی از زیارتگاه‌های شهر حلب بوده و محلی است که هنگام عبور سرهای شهدای کربلا از حلب، سر امام حسین (علیه‌السلام) را در دامنه کوهی روی سنگی قرار داده و قطره‌ای از خون سر مطهر امام، در آنجا چکیده و در پی آن، زیارتگاهی ساخته شده است.



بنا بر گزارش برخی از مورخان متاخر، ماموران ابن زیاد هنگام بردن سرهای شهداء و اسرای کربلا به شام، در برخی از شهرها و آبادی‌ها برای استراحت و تجدید قوا توقف می‌کردند. مردم آن مناطق، سر امام حسین (علیه‌السلام) را چنان مقدس می‌دانستند که هرجا یک قطره خون از آن بر زمین می‌ریخت، آن مکان به زیارتگاه تبدیل می‌شد و بعدها مردم بر روی آنجا، قبه و بارگاه می‌ساختند و کراماتی نیز از آن می‌دیدند؛ به‌طوری که آثار و نشانه‌هایی از آنها باقی مانده است.


ابن ابی طیّ (۶۳۰ق)، نویسنده مشهور شیعی اهل حلب، گزارشی را درباره دو مشهد یعنی مشهد النقطه و «مشهد الدکه» نگاشته که از طریق ابن شدّاد (۶۸۴ق) به دست ما رسیده است. وی درباره مشهد النقطه گفته است: «از جمله آثار حلب، مشهد حسین است که در دامنه کوه جوشن قرار دارد». وی سپس درباره پیدایش این مکان، جریان خواب دیدن یک چوپان را بیان می‌کند که بیشتر شبیه قصه است تا واقعیت.
غزّی حلبی در این‌باره نگاشته است: «ماموران یزید سر حسین را در شام از حلب عبور دادند. آنان در کنار کوهی فرود آمدند و سر را بر روی سنگی از سنگ‌ها گذاشتند. قطره‌ای از خون سر حضرت آنجا چکید و در پی آن، زیارتگاهی به نام "مشهد النقطه" ساخته شد». (گویا این منطقه را به این مناسبت مشهد النقطه نامیده‌اند که قطره‌ای از خون سر مطهر امام بر نقطه‌ای از آن افتاده است.)
وی در جای دیگر افزوده است: «شاید آن سنگ پس از خرابی آن زیارتگاه، به محراب مشهد الحسین منتقل، و بر آن بنایی ساخته شده است».
گفته‌اند آن سنگ تا ایام عبدالملک بن مروان بر جای بود؛ ولی او دستور داد آن سنگ را از آنجا به جای نامعلومی، منتقل کنند. مردم نیز بنای یادبودی در محل آن سنگ ساختند و بارگاهی بر روی آن بنا کرده، نام آن‌را «نقطه» یا «مشهد النقطه» گذاشتند.


۱. ر. ک:ابن شداد، الاعلاق الخطیرة فی ذکر امراء الشام و الجزیرة، الجزء الاول، القسم الاول، ص۲۱.    
۲. غزی بالی حلبی، نهر الذهب فی تاریخ حلب، ج۳، ص۲۴-۲۵.    
۳. غزی بالی حلبی، نهر الذهب فی تاریخ حلب، ج۲، ص۲۱۲.    



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۲، ص۹۱.






جعبه ابزار