• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

محمدحسین گرگیج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



محمدحسین گرگیجمحمدحسین گرگیج یا مولوی گرگیج (متولد ۱۳۲۱ش)، عالم، امام جمعه اهل تسنن آزادشهر در استان گلستان و مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش است.
وی علوم حوزوی را در ایران و پاکستان نزد علمای اهل سنت آموخته و دارای مدرک تحصیلی پایان دوره خارج و درجه اجتهاد است. او موسس مدرسه فاروقیه اهل سنت در شهر گالیگش بوده و به تعلیم و تعلم و تربیت طلاب علوم دینی و همچنین امامت جمعه شهر آزادشهر اشتغال دارد.



محمدحسین گرگیج یا مولوی گرگیج فرزند نظر متولد ۱۳۲۱ دارای مدرک تحصیلی پایان دوره خارج و درجه اجتهاد که آبا و اجداد ایشان در استان سیستان و بلوچستان بصورت عشایری زندگی می‌کرده‌اند.


اولین دروس حوزوی خود را در نزد مولوی نظر محمد لوار زهی (براهوئی) در زیر چادرهای عشایری در دُرستان بلوچستان شروع نمود. قاعده بغدادی، قرآن، پنج کتاب و دیوان حافظ که در آن زمان مرسوم بودند خواند و سپس راهی شهر زاهدان مرکز استان استان گردید و کتب مقدمات مانند صرف میر و میزان الصرف و نحو میر و نور الایضاح تا نور الانوار و شرح وقایه و شرح جامی و شرح تهذیب و کتب نصاب درسی را در مدرسه اشاعة التوحید زاهدان نزد عبدالغفور شه بخش و مولوی امیر احمد و بقیه اساتید تمام نمود
بعد از دو دوره تفسیر قرآن مجید در مدرسه اشاعة التوحید دریافت سند تفسیر نمودند و سپس برای تکمیل دروس عالی‌تر راهی مدرسه بدر العلوم روستای قلعه بید در شمال غرب شهرستان خاش شد و در نزد فقیه متبحر در علم میراث و فرایض مولوی شیر محمد عموی مولوی عبدالحمید زانوی تلمذ زد و همچنین از نجم‌الدین محمد الدرکانی بهره‌مند گردیده و کتب متداول در حوزه از قبیل هدایه آخرین، مشکاة، جلالین و بیضاوی، توضیح و تلویح، و مسلم الثبوت و کتب نثر و شعر ادبیات عرب تا موقوف علیه را به پایان رساند.
برای دوره خارج و حدیث که در آن زمان در ایران نبود به کشور همسایه پاکستان هجرت کرد تا دوره پایانی نصاب درسی را طی کند و در شهر کراچی پاکستان دوره حدیث را نزد اساتیدی همچون مولوی سلیم الله شاگرد حسین احمد مدنی کتاب حدیث صحیح بخاری، ابوداود و ترمذی را استماع نماید و صحیح مسلم را نزد مولوی عنایت الله و شرح معانی الآثار و بقیه کتب حدیث، و مسند امام ابوحنیفه را در نزد مولوی نظامالدین شامزهی در جامعه فاروقیه با شرکت در امتحان وفاق المدارس پاکستان و دریافت دو سند اجازه روایت حدیث مدرسه جامعه فاروقیه و وفاق المدارس ملتان مولوی مفتی محمود فائز گردید.
سپس برای دوره تفسیر قرآن مجید به دیار شیخ القرآن عبدالغنی جاجروی به مدرسه بدر العلوم رحیم یارخان و دوره کامل ترجمه و تفسیر قرآن را از فاتحة الکتاب تا والناس را به پایان رساند.


محمدحسین گرگیج با دریافت سند اجازه تفسیر قرآن مجید به موطن اصلی خویش به ایران برگشت و در استان مازندران، گلستان فعلی در شهر گالیگش مدرسه فاروقیه اهل سنت را تاسیس کرد و به تعلیم و تعلم و تربیت طلاب علوم دینی مشغول گردید.
از بدو ورود به استان گلستان در شهرستان آزادشهر به امام جمعه این شهر منصوب و نماز جمعه و عیدین را برگزار، و ارشاد مردم منطقه را به عهده گرفت و با ظهور مجمع فقهی زاهدان یکی از اعضای اصلی مجمع گردید و با تاسیس مجمع فقهی احناف ترکمن صحرا عضو این مجمع نیز قرار گرفت.


محمدحسین گرگیج طی سخنانی در نماز جمعه (۱۹ آذر ۱۴۰۰) مطالبی نسبت به اهل بیت گفتند که ایجاد شبهه نموده و واکنش‌هایی از طرف اقشار مختلف جامعه در پی داشت.

۴.۱ - متن شبهه

محمدحسین گرگیج در سخنان خود در نماز جمعه چنین گفته است:
مادر زین‌العابدین دختر یزدگرد بود که عمر بن خطاب پس از فتح ایران به نکاح حضرت حسین در آورد و ۹ امام پس از آن از همین نسل به وجود آمدند، پس اگر خلافت عمر را نپذیریم اعتبار امامان و نسب آنان را زیر سوال برده‌ایم.

۴.۲ - پاسخ علمای شیعه

برخی از علمای شیعه پاسخ‌هایی از ادعای مولوی گرگیج داده‌اند که به‌طور مختصر می‌توان اینگونه اشاره کرد:
۱. انتساب اصل مسئله به عمر در تاریخ جای شک و تردید است. ۲. از جهت تاریخی خیلی بعید است که ازدواج شهربانو در زمان عمر اتفاق افتاده باشد. ۳. طبق مدارکی که این ازدواج را در دوران عمر بیان می‌کند، عمر قصد فروش آن بانو را داشت، که این مسئله با مخالفت امام علی (علیه‌السّلام) مواجه شد. ۴. صیغه ازدواج در آن زمان توسط زن خوانده می‌شد و اگر هم توسط عمر خوانده شده باشد دال بر شرعی بودن خلافت او ندارد. ۵. در صورتی که تملیک صورت گرفته باشد، این تملیک دلالت بر مشروعیت جنگ‌های خلفا نمی‌شود.
برای تفصیل پاسخ‌ها به مقاله شبهه مولوی گرگیج درباره مادران امامان نه‌گانه رجوع شود.

۴.۳ - عذرخواهی گرگیج

مولوی گرگیج با انتشار پیامی در فضای مجازی مدعی شد حرف‌هایش تقطیع و تحریف شده و از اینکه احساسات مذهبی مردم جریحه‌دار شده است عذرخواهی کرد.
برای دیدن اصل پیام به به مقاله شبهه مولوی گرگیج درباره مادران امامان نه‌گانه و منابع زیر رجوع شود.


۱. خبرگزاری حوزه.    
۲. خبرگزاری حوزه.    



گروه پژوهشی ویکی فقه، برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی مولوی محمدحسین گرگیج.






جعبه ابزار