• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

محبت به سادات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از این مسیرهای معنوی محبت نمودن و تکریم سادات (که همان فرزندان اهل‌بیت (علیهم‌السّلام) می‌باشند) است و خدا درباره آنان سفارش مؤکد کرده و دوستی آنان را مزد رسالت قرار داده و پیامبر مکرم اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) تضمین شفاعت و اجر بهشت را به احسان کنندگان در حق سادات را بشارت داده‌اند.



قال الله تبارک و تعالی: قل لا اسئلکم علیه اجرا الا الموده فی القربی.
در امور مختلف، برخی از مسیرها هستند که نسبت به سایر مسیرها، حالت میان بر دارند و چه بسا سرعت و یقین به وصول را بیشتر می‌نمایند. این گونه مسیرها در تمام امور تجاری، تحصیلی، سیاسی، اخلاقی، معنوی و... یافت می‌شود که مهم در این مساله، تنبه و زیرکی است و الا چه بسیار توفیقاتی برای انسان ظهور یابد اما در پرده غفلت، بی اثر و بلا استفاده قرار گیرد. یکی از این مسیرهای معنوی محبت نمودن و تکریم سادات (که همان فرزندان اهل‌بیت (علیهم‌السّلام) می‌باشند) است.
این محبت و مودت به سادات، به قدری اهمیت دارد که علامه حلی (رحمة‌الله‌علیه) در پایان کتاب قواعد، به پسرش وصیتنامه‌ای دارد که در بخشی از آن چنین می‌نویسد:
بر تو باد به نیکی با اولاد پیامبر و پیوند با آنان. خدا درباره آنان سفارش مؤکد کرده و دوستی آنان را مزد رسالت قرار داده است. «قل لا اسئلکم علیه اجرا الا الموده فی القربی»


پیامبراکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در این زمینه فرموده است :
«انی شافع یوم القیامه لاربعه اصناف، ولو جائوا بذنوب اهل الدنیا: رجل نصر ذریتی و (رجل) بذل ماله لذریتی عند المضیق و رجل احب ذریتی باللسان والقلب و رجل سعی فی حوائج ذریتی اذا طردوا او شردوا».

چهار دسته را روز قیامت شفاعت کنم، هر چند با گناه اهل دنیا به صحرای محشر حاضر شوند: آنکه اولاد مرا یاری کند. آنکه از اموالش به اولاد تنگدستم کمک کند. کسی که با زبان و قلب، آنان را دوست بدارد و آنکه تلاش کند در انجام حوائج و نیازهای افرادی از ذریه‌ام که تبعید شده و یا رانده شده‌اند.
امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود:
«اذا کان یوم القیامه نادی مناد: ایها الخلائق انصتوا فان محمدا یکلمکم فینصت الخلائق فیقوم النبی صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فیقول : یامعشر الخلائق: من کانت له عندی ید او منه او معروف فلیقم حتی اکافیه، فیقولون بابائنا و امهاتنا و‌ای ید و‌ای منه و‌ای معروف لنا بل الید و المنه و المعروف لله و لرسوله علی جمیع الخلائق فیقول : بلی من آوی احدا من اهل بیتی او برهم او کساهم من عری او اشبع جائعهم فلیقم حتی اکافیه، فیقوم اناس قد فعلوا ذلک فیاتی النداء من عندالله : یا محمد! یا حبیبی! قد جعلت مکافاتهم الیک فاسکنهم من الجنه حیث شئت فیسکنهم فی الوسیله حیث لایحجبون عن محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم واهل بیته صلوات الله علیهم اجمعین».


آری پیامبر مکرم اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) با آن تلاش‌ها، زحمات و رنج‌های طاقت فرسا و وصف ناشدنی، در امر تبلیغ دین و نجات مردمان جاهلی از ظلمت‌ها به پاکی‌ها و سعادت‌های دنیوی و اخروی، هنگامی که تنها اجر و مزد این رسالت عظیم شان را فقط و فقط مودت و محبت ذی القربی بیان می‌فرمایند، در اینجا ما دیگر نمی‌توانیم در اهمیت و ارزش این محبت سخن بگوییم.
نکته مهم این است که مفسران قرآن، اهل‌بیت (علیهم‌السّلام) را مصداق اتم و اکمل ذی القربی دانسته‌اند، در حالی که مرتبه بعد از آنها، فرزندانشان یعنی سادات بنی الزهرا (سلام‌الله‌علیهم) می‌باشند.


درباره احترام به سادات و مودت و محبت نسبت به این عزیزان، به اختصار نکاتی را اشاره می‌نماییم:
در بیان این اهمیت، همین بس که اولا قرآن کریم به آن اشاره فرموده (مودت ذی القربی) و ثانیا پیامبر مکرم اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) تضمین شفاعت و اجر بهشت را به احسان کنندگان در حق سادات را بشارت داده‌اند.


بزرگانی همچون مرحوم شیخ حسن علی نخودکی و آیت‌الله شاه آبادی و بسیاری دیگر، مهمترین امید در بین اعمال شان را، مودت نسبت به فرزندان فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) بیان کرده‌اند.


این ارزش و جایگاه والایی که برای محبین و احسان کنندگان به سادات بیان شده، هیچ جای تعجب ندارد، چرا که در مرام تمام عاشقان است که حب به شیی مستلزم حب به آثار و لوازم آن شیی است، پس امکان ندارد کسی اهل‌بیت (علیهم‌السّلام) را دوست بدارد بدون دوست داشتن فرزندان اهلبیت (علیهم‌السّلام) .


همانگونه که در روایت اشاره شد، ابراز محبت به سادات فقط دوست داشتن نیست بلکه مودت و محبت، احسان و خدمت، بذل مال و خلاصه هر گونه نصرت و خیرخواهی در حد وسع انسان می‌باشد.


قابل ذکر است که این محبت به سادات، تکلیف را از خود سادات سلب نمی‌کند و در واقع، محبت آنها نسبت به یکدیگر قطعا اجر و ارزش معنوی خاص خود را به دنبال خواهد داشت.
آری بسیاری از عارفان واصل و عاشقان زاهد بوده‌اند که از طریق خدمت و محبت به سادات بنی الزهراء و به احترام مادرشان حضرت صدیقه کبری (سلام‌الله‌علیها) عزت دنیا و آخرت را برای خود خریده‌اند. خداوند متعال ما را نیز از بیداران اهل معرفت و توفیق یافتگان این مسیر معنوی قرار دهد. انشاء الله


احترام سادات


۱. شوری/سوره۴۲، آیه۲۳.    
۲. شوری/سوره۴۲، آیه۲۳.    
۳. شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص ۵۵۶.    
۴. شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۵۵۶.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «محبت و مودّت به سادات»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۲/۰۹.    






جعبه ابزار