• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

لقاء اللَّه (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





لقاء اللَّه:(يَرْجُوا لِقآءَ اللَّهِ)
در اين كه: منظور از «لقاء اللَّه» (ملاقات پروردگار) چيست؟ بعضى، آن را به معناى ملاقات فرشتگانِ پروردگار، و بعضى، به معناى ملاقاتِ حساب و جزاء، بعضى، به ملاقاتِ حكم و فرمان حق، و بعضى آن را كنايه از قیامت و رستاخيز دانسته‌اند، در حالى كه دليلى ندارد، آيه را به اين معانى مجازى تفسير كنيم. بايد گفت: لقاى پروردگار در قيامت، نه يک ملاقات حسى است كه يك لقاى روحانى و يك نوع شهود باطنى است؛ چرا كه در آنجا پرده‌هاى ضخيم عالم ماده از مقابل چشم جانِ انسان كنار مى‌رود، و حالت شهود به انسان دست مى‌دهد. به گفته‌ «علامه طباطبایی» (ره) در «المیزان»: منظور از «لقاء اللَّه» آن است: بندگان در موقفى قرار مى‌گيرند كه حجابى ميان آنها و پروردگارشان نيست؛ زيرا طبيعتِ روز قيامت، ظهور حقايق است چنان كه قرآن مى‌گويد: (وَ يَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ الْمُبِينُ): «آن روز خواهند دانست كه خدا، حق آشكار است».



(مَن كَانَ يَرْجُو لِقَاء اللَّهِ فَإِنَّ أَجَلَ اللَّهِ لَآتٍ وَ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ) (كسى كه اميد به لقاى خداوند يگانه و رستاخيز دارد بايد در اطاعت فرمان او بكوشد. زيرا سرآمدى را كه خدا تعيين كرده فرا مى‌رسد؛ و او شنوا و داناست!)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: ابتداى برگشتن از لحن كلام سابق به بيان حال كسى است كه مى‌گويد: ایمان آوردم، و مى‌فهماند چنين كسى حتى اگر مختصرى هم راست بگويد ايمان مى‌آورد چون كه اميد دارد روزى به سوى خدا بازگردد، و آن روز قيامت است، زيرا اگر قيامتى در كار نبود دين و ايمان به كلى لغو و بيهوده مى‌شد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۵.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۷۴۵.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۱، ص۳۷۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۲۲۴.    
۵. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۵.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۳۹۶.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۱۵۰.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۱۰۱.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۹، ص۱۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۴۲۸.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «لقاء اللَّه»، ص۴۸۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره عنکبوت | لغات قرآن




جعبه ابزار