• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

لا تَعْزِمُوا (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





لاتَعْزِمُوا:(وَ لا تَعْزِمُوا عُقْدَةَ)
«لا تَعْزِمُوا» از مادّه‌ «عزم» به معناى قصد است و هنگامى كه مى‌فرمايد: (وَ لاتَعْزِمُوا عُقدَةَ النِّكَاحِ)، در واقع نهى از انجام عقد ازدواج به صورت مؤكد است، يعنى حتى نيت چنين كارى را در زمان عدّه نكنيد.



(وَ لاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَ لَكِن لاَّ تُوَاعِدُوهُنَّ سِرًّا إِلاَّ أَن تَقُولُواْ قَوْلًا مَّعْرُوفًا وَ لاَ تَعْزِمُواْ عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتَّىَ يَبْلُغَ الْكِتَابُ أَجَلَهُ وَ اعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا فِي أَنفُسِكُمْ فَاحْذَرُوهُ وَ اعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ) (و گناهى بر شما نيست كه به طور كنايه، از زنانى كه همسرانشان مرده‌اند خواستگاری كنيد، و يا بى‌آن‌كه اظهار كنيد دردل تصميم بگيريد. خداوند مى‌دانست شما به ياد آن‌ها خواهيد افتاد؛ البته پنهانى با آن‌ها قرار زناشويى نگذاريد، مگر اين‌كه به طرز پسنديده‌اى به طور كنايه اظهار كنيد؛ ولى در هر حال، اقدام به ازدواج ننماييد، تا عدّه مقرّر سرآيد. و بدانيد خداوند آن‌چه را در دل داريد، مى‌داند. از مخالفت او بپرهيزيد؛ و بدانيد خداوند، آمرزنده و داراى حلم است و در مجازاتِ بندگان، عجله نمى‌كند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه عزم به معناى تصميم جدى و عقد قلب است بر اين‌كه فعلى را انجام دهى، و يا حكمى را تثبيت كنى، به طورى كه ديگر در اعمال آن تصميم و تاثيرش هيچ سستى و وهن باقى نماند، مگر آن‌كه به كلى از آن تصميم صرف نظر كنى، به اين معنا كه عاملى باعث شود به كلى تصميم شما باطل گردد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۳۵.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۵۶۵.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۱۱۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۲۳۳.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۳۵.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۳۸.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲، ص۳۶۶.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲، ص۲۴۴.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۳، ص۴۳.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۲، ص۵۹۳.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «لاتَعْزِمُوا»، ص۴۷۶.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره بقره | لغات قرآن




جعبه ابزار