• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قواعد أصول الفقه علی مذهب الإمامیة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«قواعد اصول الفقه علی مذهب الامامیة»، به همت مجمع جهانی اهل بیت علیه‌السّلام و به قلم گروهی از محققین تحت اشراف شیخ محمد مؤمن، نگارش شده است.



در این کتاب، برخی از قواعد اصول فقه شیعه به زبان عربی، برای طلاب حوزه‌های علمیه بیان شده است. این کتاب، حلقه مفقوده بین کتب اصولی سطح و خارج است.


کتاب، در ضمن ۷۸ قاعده تدوین شده است. شیوه نگارش بدین ترتیب است که پس از بیان عنوان قاعده و توضیح آن، دیدگاه‌های مربوط به آن با ادله و تطبیقات آن ذکر شده است. تاکید نویسنده، به جز مواردی که نیازمند به توضیح و تلخیص است، بر نقل عین عبارات دیدگاه‌ها بوده است. غرض از تالیف این کتاب، نگارش قواعد اصولی به شیوه مطلوب است که در این رابطه سعی شده بدون حذف مسائل مهم حد وسط بین ایجاز و تطویل اختیار شود.


کتاب، با مقدمه‌ای به قلم علی عندلیب همدانی آغاز شده که در آن، دلیل و شیوه نگارش کتاب و اسامی چهارده منبع مورد استفاده ذکر شده است.
در تالیف این اثر، از کتب اعلام اصولی که افکار و آرای آنها مطمح نظر محققین است، مانند شیخ انصاری، محقق خراسانی، محقق نایینی، محقق عراقی، آیة الله بروجردی، امام خمینی رحمة‌الله‌علیه و شهید صدر استفاده شده است.
[۱] قواعد أصول الفقه على مذهب الإمامية، ص۷.



۳.۱ - مباحث کتاب

حقیقت شرعیه، صحیح و اعم، مشتق، استعمال لفظ در اکثر از معنای واحد، علائم حقیقت و مجاز، ملازمه بین وجوب شی ء و وجوب مقدمه‌اش، مقدمه حرام حرام نیست، تخییر شرعی در واجب، تخییر بین اقل و اکثر، واجب کفایی، ظهور ماده نهی در حرمت، اجتماع امر و نهی، مفهوم غایت، مفهوم استثناء، مفهوم حصر، اصالة العموم، اصالة الاطلاق، حمل مطلق بر مقید ، تنجیز علم اجمالی، سیره عقلا، سیره متشرعه، حجیت ظواهر، حجیت خبر واحد، حجیت اجماع، برائت عقلیه، اصالة التخییر، اصالة الاحتیاط، استصحاب، انقلاب النسبة، تعارض المتعارضین از جمله قواعد مطرح شده در کتاب است.
[۲] قواعد أصول الفقه على مذهب الإمامية، ص۲۰-۴۹۸.

در هر یک از قواعد کتاب، پس از ذکر عنوان کامل قاعده، اگر قاعده با عبارات دیگری نیز خوانده شده با ذکر سند آن در پاورقی، آمده است. توضیح قاعده با دسته بندی علمی، فهم آن را برای خواننده آسان می‌کند. بخش تطبیقات از مهم‌ترین بخش‌های کتاب است که موارد کاربرد قواعد را متذکر شده است.


در انتهای اثر، فهرست منابع، به ترتیب حروف الفبا و فهرست مطالب آمده است.


۱. قواعد أصول الفقه على مذهب الإمامية، ص۷.
۲. قواعد أصول الفقه على مذهب الإمامية، ص۲۰-۴۹۸.



نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب اصولی شیعه




جعبه ابزار