• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فی المکنین بابی بصیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فی المکنین بابی بصیر از آثار و تألیفات رجالی محمدتقی شوشتری می‌باشد.
[۱] شوشتری، محمدتقی، قاموس الرجال، تهران: مرکز نشر الکتاب، ۱۳۹۱ ق، ۱۱ جو ۳ جملحقات، ج ۱۱، ص۵۹ - ۱۷۶.




تستری ( شوشتری)، محمد تقی (۱۳۲۰ - ۱۴۱۵ ق)، عالم زاهد، محقق بارع، رجالی نام دار در سال ۱۳۲۰ هـ . ق در نجف اشرف متولد و تا سن هفتاد سالگی در همان جا زیسته است و بعد از طی مراحل علم و رسیدن به درجات عالی علم و معرفت به شوشتر برگشته و به تدریس و تحقیق پرداخته و کتاب‌های زیادی به رشته تحریر در آورده است که اکثر آنها از گنجینه های علمی شیعه محسوب می شود. شیخ از رجالیون نامدار شیعه در عصر متأخر بود.


یکی از مشکلات موجود در اسناد روایات که در بیان علمای متقدم و متاخر علم رجال، مطرح بوده است، اشتراک یک اسم یا لقب و کنیه بین دو یا چند راوی است. از مشهورترین این موارد، کنیه «ابوبصیر» است و به دلیل اهمیتی که این تعبیر در اسناد روایات دارد و یحیی اسدی از اصحاب اجماع به شمار می‌آید، مقتدمان و متاخران، رساله‌های متعددی را تالیف نموده‌اند.
مؤلف، ضمن بیان شکل‌های مختلف این بحث در میان متقدمان و متاخران، اقوال مختلف علمای علم رجال را بیان داشته و به نقد و بررسی این دیدگاه، اقدام می‌نماید و با استناد به احادیث، شرح حال‌ها، راوی و مروی عنه و... که درباره صاحبان این کنیه (مانند یوسف بن حرث، عبدالله بن محمد اسدی، لیث بن بختری مرادی و...) آمده، در صدد آن است که نتیجه‌ای را که خود از بررسی ادله به آن رسیده، به اثبات برساند. ایشان به این نتیجه رسیده که ابو بصیر مطلق در اسناد روایات، همان یحیی ابوبصیر اسدی است.


محقق تهرانی در الذریعه ، این کتاب را با عنوان ترجمة ابی بصیر و نیز با عنوان الرسالة المبصرة هم فهرست نموده است.


۱. شوشتری، محمدتقی، قاموس الرجال، تهران: مرکز نشر الکتاب، ۱۳۹۱ ق، ۱۱ جو ۳ جملحقات، ج ۱۱، ص۵۹ - ۱۷۶.
۲. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعة، ج۴، ص۱۴۸، ذیل ش ۷۲۲.    
۳. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعة، ج۱۱، ص۲۲۳، ش۱۳۶۰.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تألیفات رجالی قرن چهاردهم هجری»، تاریخ بازیابی ۹۵/۲/۲۵.    




جعبه ابزار