• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فضل الحق

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فضل الحق از رهبران روحانی مبارز هند در قرن چهاردهم هجری/ بیستم میلادی بوده است.



از زندگی و احوال او اطلاع کاملی در دست نیست اما از اطلاعات پراکنده چنین بر می‌آید که او از فعالان سیاسی و مورد اعتماد و توجه مسلمانان هند بوده است. وی با حکومت موقت هند در کابل که در ۱۹۱۵ تشکیل شد همکاری داشت.
نامه‌ها و پیام‌های سری و محرمانه حکومت موقت به نام وی به هند ارسال می‌شد تا از طریق او به اشخاص دیگر رسانده و یا در سراسر هند انتشار یابد. پس از پایان جنگ جهانی اول، متفقین که طرف پیروز در جنگ بودند، در صدد تقسیم متصرفات عثمانی و الغای سنت خلافت در آن کشور برآمدند. این تصمیم، نگرانی و مخالفت مسلمانان هند را برانگیخت و آنان به قصد پشتیبانی از یکپارچگی دولت عثمانی و خلافت اسلامی (پادشاهی عثمانی) شورایی به نام «مجلس خلافت» تشکیل دادند و به تصمیمات متفقین، از جمله انگلستان به سختی اعتراض کردند.


در یکی از جلسات این مجلس که در ۲۲ نوامبر ۱۹۱۹ به طور مستقل و به رهبری مولوی فضل الحق تشکیل شد، درباره شیوه همکاری نکردن با استعمار بریتانیا و حمایت از خلافت عثمانی تصمیم گیری و توافق کلی شد. همچنین از مسلمانان خواستند که در جشن پیروزی متفقین در ۱۳ دسامبر شرکت نکنند. فضل الحق در ۱۲ دسامبر، نامه‌ای در اعتراض به حکومت فرستاد و در آن از توصیه‌های کنفرانس امنیت اروپا که رای به تقسیم عثمانی داده بود به سختی انتقاد کرد و آن را انتقام جویانه دانست. به دنبال آن، کنگره ملی هند، مسلم لیگ و کنفرانس خلافت در اواخر دسامبر ۱۹۱۹ در اعتراض به تصمیم کنفرانس امنیت، پیمانه سه جانبه‌ای بستند.
[۱] اردو دایره المعارف اسلامیه، ج۱۸، ص۵۷۷.
[۲] حکومت موقت هند در کابل، ۱۹۱۵-۱۹۲۲م، ص۱۱۵.



۱. اردو دایره المعارف اسلامیه، ج۱۸، ص۵۷۷.
۲. حکومت موقت هند در کابل، ۱۹۱۵-۱۹۲۲م، ص۱۱۵.
۳. دانشنامه جهان اسلام، ج۱، ص۴۹۲۶.    




دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ اسلام، فرهنگنامه علمای مجاهد، برگرفته از مقاله «فضل الحق».    




جعبه ابزار