• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فؤاد سزگین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«محمد فؤاد سزگین» در سال ۱۳۴۳ ق/ ۱۹۲۴ م در استانبول متولد شد. تحصیلات مقدماتی را در همان جا آغاز کرد و پس از اتمام دوره دبیرستان، وارد دانشکده هندسه استانبول شد، اما آن را رها کرد و به ادامه تحصیل در مؤسسه شرق شناسی دانشکده ادبیات دانشگاه استانبول پرداخت.



وی با تلاش مستمر توانست در ۱۹۴۷ م در سن ۲۳ سالگی مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مطالعات شرق شناسی و به دنبال آن، دکترای خود را در رشته علوم اسلامی پژوهش‌های ایرانی و فلسفه در ۱۹۵۰ م اخذ کند.
سزگین مدت‌ها در گروه پژوهش‌های اسلامی دانشگاه استانبول به فعالیت علمی و پژوهشی پرداخت. در ۱۹۶۰ م به دلایل سیاسی، مؤسسه پژوهشی خود و چندی بعد زادگاهش، استانبول، را ترک کرد و با یاری دوستش، والی هارتنر، راهی فرانکفورت شد. هارتنر مؤسسه اش را در اختیار او قرارداد تا وی کتابش، «تاریخ التراث العربی» را کامل کند. سزگین برای قدردانی جلد اول کتابش را تقدیم او کرد.
سزگین علاوه بر تحقیق و پژوهش، کرسی تدریس در رشته تاریخ علوم طبیعی و علوم عربی اسلامی در دانشگاه فرانکفورت را به دست گرفت و اینک بیش از ۴۰ سال است که در آنجا به تدریس و پژوهش مشغول است و برای گسترش تحقیقات تاریخ علوم اسلامی و تداوم طرح‌های پژوهشی در این حوزه، در ۱۹۷۰ تاسیس مؤسسه تاریخ علوم اسلامی و عربی را به مرکز اروپا پیشنهاد کرد که با تلاش او در ۱۹۸۱- ۱۹۸۲ م شکل گرفت. این مؤسسه وابسته به دانشگاه فرانکفورت است و کتاب‌های مهمی منتشر کرده که در واقع حاصل خدمات سزگین است. هم اکنون وی رئیس مؤسسه است. نخستین اقدام عملی وی برای مؤسسه مذکور، اهدای کتابخانه شخصی اش بود که بین ۱۶۰۰۰- ۲۰۰۰۰ جلد کتاب برگزیده داشت و جایزه‌ای که از ملک فیصل به خاطر ترجمه کتاب تاریخ التراث العربی از آلمانی به عربی دریافت کرده بود.


وی دارای تالیفات زیادی است. مهم‌ترین اثر او، «تاریخ التراث العربی» در کتاب شناسی و فهرست نگاری نوشته‌های عربی- اسلامی (که به مواریث مکتوب اسلامی نیز شهرت دارد) است.
آثار دیگر او عبارتند از:
۱. کتابخانه‌ها و مجموعه‌های نسخه‌های خطی عربی در جهان.
۲. گفتارهایی پیرامون تاریخ علوم عربی و اسلامی .
۳. تاریخ العلوم .
۴. دراسات حول مصادر الجامع الصحیح .
۵. محاضرات فی تاریخ العلوم العربیة و الاسلامی ة و....
[۱] اذکایی، پرویز. بحثی در رده بندی کتابشناسی.
[۲] تاریخ نگارش‌های عربی.



۱. اذکایی، پرویز. بحثی در رده بندی کتابشناسی.
۲. تاریخ نگارش‌های عربی.



نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).




جعبه ابزار