• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غَیْبُ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





غَیْبُ:(وَ لِلّهِ غَيْبُ السَّماواتِ وَ الأَرْضِ)
«غَیْبُ» (به فتح غین و سکون یاء) به معنای نهان و نهفته و هر آن‌چه از ديده يا از علم نهان است، گفته می‌شود.
جاى ترديد نيست كه آگاهى بر اسرار نهان و اسرار گذشته و آينده مخصوص خداوند است، آيات مختلف قرآن نيز بر اين حقیقت گواهى مى‌دهد، او در اين صفت تنهاست و هيچ‌كس شبيه و مانند او نيست و اگر مى‌بينيم در پاره‌اى از آيات قرآن، بخشى از علم غیب به پيامبران نسبت داده شده و يا در آيات و روايات فراوانى درباره پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) و علی (علیه‌السلام) و ساير امامان معصوم (علیهم‌السلام) مى‌خوانيم كه آن‌ها گاهى از حوادث آينده و از اسرار نهان خبر مى‌دادند بايد دانست كه آن هم به تعلیم الهى بوده است.



به موردی از کاربرد «غَیْبُ» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - غَیْبُ (آیه ۱۲۳ سوره هود)

(وَ لِلّهِ غَيْبُ السَّماواتِ وَ الأَرْضِ وَ إِلَيْهِ يُرْجَعُ الأَمْرُ كُلُّهُ فَاعْبُدْهُ وَ تَوَكَّلْ عَلَيْهِ وَ ما رَبُّكَ بِغافِلٍ عَمّا تَعْمَلونَ) «و آگاهى از غيب و اسرار نهانى آسمان‌ها و زمين، تنها از آن خداست؛ و همه كارها تنها به او بازگردانده مى‌شود؛ پس او را پرستش كن؛ و بر او توکّل نما؛ و پروردگارت از آن‌چه انجام مى‌دهيد، هرگز غافل نيست.»

۱.۲ - غَیْبُ در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند: (وَ لِلَّهِ غَيْبُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ إِلَيْهِ يُرْجَعُ الْأَمْرُ كُلُّهُ) از آن‌جا كه دستور گفتن رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله) به ايشان كه‌ (يا قَوْمِ اعْمَلوا) درحقيقت معنايش گفتن خود خدا بود، لذا دنبال آن، دو جمله مورد بحث را آورد تا رسول خدا دل‌گرم شود و مطمئن گردد كه به زودى گردش روزگار عليه آنان دور خواهد زد، و كار به نفع وى خاتمه خواهد يافت. و درحقيقت معناى آيه اين است كه تو به كار و وظیفه خويش بپردازد و با پيروانت منتظر باش و بدان‌كه غيب آسمان‌ها و زمین كه عاقبت امر تو و ايشان در آن نهفته است به دست پروردگارت است، نه بت‌هاى ايشان كه با آن‌ها شرک مى‌ورزند، و نه به آن اسبابى كه‌ پشت‌گرمى ايشان به آن‌ها است، و دل‌خوشند كه با آن اسباب مى‌توانند اوضاع را به نفع خود بچرخانند، و سرانجام برد با آنان بشود. حاشا! گردش روزگار و غيب آسمان‌ها و زمين و خلاصه همه امور به دست پروردگار تو است، از غيب خود عاقبت امر ايشان را آن طور كه خودش خواسته و خبر داده بيرون مى‌افكند و تحقق خارجى مى‌دهد، پس مطمئن بدان كه دور فلک به نفع تو و عليه ايشان است. و اين از آن بيانات عجيب قرآنى است.

۱. هود/سوره۱۱، آیه۱۲۳.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۶۱۶.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۱۳۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۲۸۷-۲۸۸.    
۵. هود/سوره۱۱، آیه۱۲۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۳۵.    
۷. هود/سوره۱۱، آیه۹۳.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۱، ص۹۶.    
۹. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۱، ص۷۲.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۲، ص۱۵۱.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۳۱۳.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «غیب»، ج۳، ص ۳۸۱.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره هود | لغات قرآن




جعبه ابزار