• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عمره حدیبیه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در عمره حدیبیه مشرکین مکه نگذاشتند پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و مؤمنان داخل مسجد الحرام شوند، و نیز نگذاشتند قربانیهایی که با خود آورده بودند به محل قربانی برسانند، بلکه آنها را محبوس کردند.



قرآن کریم در مورد مانع شدن مشرکان کفرپیشه مکه، از اجرای عمره حدیبیه، به وسیله پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و مؤمنان می فرماید: «هم الذین کفروا وصدوکم عن المسجد الحرام والهدی معکوفـا ان یبلغ محله...» آنها کسانی هستند که کافر شدند و شما را از (زیارت) مسجدالحرام بازداشتند، و از رسیدن قربانیهای شما به محل قربانگاه مانع گشتند... .


به همراه داشتن تعدادی قربانی از سوی پیامبر صلی الله علیه وآله و مؤمنان، در عمره حدیبیه می فرماید: «هم الذین کفروا وصدوکم عن المسجد الحرام والهدی معکوفـا ان یبلغ محله...» آنها کسانی هستند که کافر شدند و شما را از ( زیارت ) مسجدالحرام بازداشتند، و از رسیدن قربانیهای شما به محل قربانگاه مانع گشتند... . (مقصود از «الهدی» شترانی است که پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم از مدینه به همراه خود برد تا در مکه، قربانی و ذبح نماید، اما مشرکان مانع شدند، لذا پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم پس از صلح حدیبیه آنها را (در همان منطقه حدیبیه) ذبح کرد.)

۲.۱ - معنای معکوف

کلمه عکوف که مصدر کلمه معکوف است - به طوری که در مجمع البیان گفته به معنای اقامت در یکجا و ممنوع شدن از رفتن به این طرف و آن طرف است. اعتکاف در مسجد برای عبادت نیز به همین معنا است.


و معنای آیه این است که : مشرکین مکه همانهایند که به خدا کفر ورزیدند و نگذاشتند شما داخل مسجد الحرام شوید، و نیز نگذاشتند قربانیهایی که با خود آورده بودید به محل قربانی برسد، بلکه آنها را محبوس کردند. چون محل ذبح قربانی و نحر شتران در مکه است که قربانیان عمره باید آنجا قربانی شوند، و قربانیان حج در منی ذبح می‌شوند، و رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) و مؤمنین که با او بودند به احرام عمره محرم شده و به این منظور قربانی همراه آورده بودند.


۱. فتح/سوره۴۸، آیه۲۵.    
۲. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۹، ص۲۰۷.    
۳. فتح/سوره۴۸، آیه۲۵.    
۴. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۹، ص۲۰۵.    
۵. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۸، ص۴۳۰.    
۶. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲۲، ص۹۱.    
۷. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۵، ص۴۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «عمره حدیبیه ».    




جعبه ابزار