عقائد النساء
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
مولف:
آقا جمال الدین محمد خوانساری
از آن جا كه آقا جمال عالمی نقّاد، نكته سنج و درد آشنا در جامعه خویش بود، در نهایت زیركی و تیزهوشی، با سیاستهای نادرست و باورهای غلط فرهنگی و خرافات رایج بین مردم و مسئولان وقت مبارزه میكرد. وی با تألیف كتاب
عقائد النساء یا
کلثوم ننه، رسوم و پندارهای رایج در میان زنان آن روزگار ایران را به نقد كشید. كتاب هنرمندانه و طنزآمیز
عقاید النساء از نخستین كتابهای رسمی فرهنگ مردم است. این كتاب پرآوازه در ادبیات عامیانه ایران زمین، تاكنون حداقل ۶ بار چاپ شده است و به زبانهای زنده جهان ترجمه شده است. شیخ آقا بزرگ طهرانی، كتاب شناس برجسته شیعی درباره این كتاب و مولف آن چنین مینگارد: «كلثوم ننه كتابی شریف، رمانی، انتقادی، لطیف و خندهآور میباشد. در این كتاب بسیاری از بدعتهایی را كه نابجا به دین نسبت داده میشود، بیان داشته است. این كتاب را آقا جمال الدین فرزند آقا حسین خوانساری (متوفا:
۱۱۲۵ هـ .
ق.) نوشته و چاپ شده است.»
برخلاف نظر بعضی كه این كتاب را در شأن
فقیه عالی قدری مثل
آقا جمال خوانساری نمیدانند، این اثر از چند نظر دارای اهمیت است:
۱. نشانگر تسلط كامل مؤلف به دانش عوام یا «فولُكُر» میباشد. امروزه این دانش در اغلب رشتههای علوم، به ویژه در
روان شناسی، تاریخ تمدن و
تاریخ ادیان و مذاهب مورد توجه دانشمندان جهان است. این كتاب نیز از این ناحیه قابل اهمیت است.
۲. هم چنین این كتاب حكایت از آگاهی كامل یك
مجتهد از متن زندگی مردم دارد. و آقا جمال چون كه یك عالم مردمی بود و با طبقات عموم مردم حشر و نشر زیادی داشت، از عقاید و باورهای جاری در میان آنان كاملاً مطلع بود و بر اساس آگاهی از آن واقعیتها به هدایت آنان میپرداخت.
۳. آقا جمال در روزگاری میزیست كه
خرافه و خرافهگویی گسترش فراوان داشت؛ او كه با آخرین و ضعیفترین شاه صفوی، یعنی سلیمان و
سلطان حسین معاصر بود، در كنترل و بهرهگیری از امكانات حكومتی آنان در راه اهداف اسلامی و معنوی خویش، كمال كوشش را به جای آورد و با استفاده از نفوذ معنوی و اجتماعی خویش، از انحرافات و كجرویهای آنان میكاست. از آنجا كه پادشاهان آن دوران تا روز تاجگذاری به جای این كه در جمع سیاستمداران و مدیران كشور باشند، در حرمسرا و در بین زنان بودند، تربیت زنانه پادشاه و سلطه فراوان حرمسرا در امور كشور داری، زمینه گسترش عقاید بانوان را مساعد كرده بود.
نگارش كتابی كه بیانگر عقاید خرافی رایج بانوان آن روزگار باشد، نه تنها از شأن یك فقیه آگاه نمیكاهد، بلكه تیزهوشی و مبارزه وی علیه خرافات و در نهایت، علیه سیاست غلط فرهنگی وقت را میرساند.
۴. كتاب كلثوم ننه بازتاب جو فكری رایج در عصر
پادشاهان صفوی است كه یك نوع مذهب روبنایی در آن ترویج میشود؛ آنان عمل به ظواهر شرع را گسترش میدادند، ولی خودشان به حقیقت دین عمل نمیكردند و از مظاهر فساد پرهیز نمیكردند. نتیجه كار آنان در میان مردم یك نوع نفاق دینی به وجود آورده بود. چنان كه در موارد متعددی در كتاب كلثوم ننه این نفاق دینی به تصویر كشیده شده است.
سایت اندیشه قم