• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عصیان اصحاب سبت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اَصْحاب سَبْت، قومی از بنی اسرائیل ، یاد شده در قرآن کریم که از شریعت الهی روی تافتند و به عذاب خداوند گرفتار شدند.



در قرآن کریم به عصیان و تجاوز اصحاب سبت از حکم ممنوعیت صید ماهی در روز شنبه اشاره شده همچنانکه می‌فرماید:
ولقد علمتم الذین اعتدوا منکم فی السبت..(و كسانى از شما را كه در روز شنبه از فرمان خدا تجاوز كردند نيك شناختيد پس ايشان را گفتيم بوزينگانى طردشده باشيد).
و رفعنا فوقهم الطور بمیثـقهم وقلنا لهم ادخلوا الباب سجدا وقلنا لهم لاتعدوا فی السبت..(و کوه طور را به يادبود پيمان با آنان بالاى سرشان افراشته داشتيم و به آنان گفتيم سجده‌كنان از در درآييد و نيز به آنان گفتيم در روز شنبه تجاوز مكنيد و از ايشان پيمانى استوار گرفتيم). فبما نقضهم میثـقهم..(پس به سزاى پيمان‌شكنى‌شان و انكارشان نسبت به آیات خدا و كشتار ناحق آنان از انبيا و گفتارشان كه دلهاى ما در غلاف است لعنتشان كرديم بلكه خدا به خاطر كفرشان بر دلهايشان مهر زده و در نتيجه جز شمارى اندك از ايشان ایمان نمى‌آورند).
لعن الذین کفروا من بنی اسرئیل علی لسان داود وعیسی ابن مریم ذلک بما عصوا وکانوا یعتدون (از ميان فرزندان اسرائيل آنان كه کفر ورزيدند به زبان داوود و عیسی بن مریم مورد لعنت قرار گرفتند اين كيفر به خاطر آن بود كه عصيان ورزيده و از فرمان خدا تجاوز مى‌كردند). از امام باقر علیه‌السّلام در توضیح آیه یاد شده روایت شده که حضرت داودعلیه السلام اهل ایله را به دلیل گناه و تجاوزشان در ماجرای روز شنبه، لعنت کرده است.
و سـلهم عن القریة التی کانت حاضرة البحر اذ یعدون فی السبت اذ تاتیهم حیتانهم یوم سبتهم شرعا ویوم لایسبتون لاتاتیهم..(و از اهالى آن شهرى كه كنار دریا بود از ايشان جويا شو آنگاه كه به حكم روز شنبه تجاوز مى‌كردند آنگاه كه روز شنبه آنان ماهي‌هايشان روى آب مى‌آمدند و روزهاى غير شنبه به سوى آنان نمى‌آمدند اين گونه ما آنان را به سبب آنكه نافرمانى مى‌كردند مى‌آزموديم).


یکی دیگر از مواردی که در قرآن به آن اشاره شده است، اصرار اصحاب سبت بر گناه خویش می‌باشد آنجاکه می‌فرماید:
واذ قالت امة منهم لم تعظون قوما الله مهلکهم او معذبهم عذابا شدیدا قالوا معذرة الی ربکم ولعلهم یتقون (و آنگاه كه گروهى از ايشان گفتند براى چه قومى را كه خدا هلاك‌كننده ايشان است ‌يا آنان را به عذابى سخت عذاب خواهد كرد پند مى‌دهيد گفتند تا معذرتى پيش پروردگارتان باشد و شايد كه آنان پرهيزگارى كنند). .. واخذنا الذین ظـلموا بعذاب بـیس بما کانوا یفسقون (پس هنگامى كه آنچه را بدان تذكر داده شده بودند از ياد بردند كسانى را كه از كار بد باز مى‌داشتند نجات داديم و كسانى را كه ستم كردند به سزاى آنكه نافرمانى مى‌كردند به عذابى شديد گرفتار كرديم).


۱. بقره/سوره۲، آیه۶۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۲۹۶.    
۳. نساء/سوره۴، آیه۱۵۴.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۵۵.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۴۳.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۳، ص۳۹۶.    
۸. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۳.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۴۱۸.    
۱۰. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۴.    
۱۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۵.    
۱۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۸، ص۳۹۶، ترجمه موسوی همدانی.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۴۲۰، برگرفته از مقاله «عصیان اصحاب سبت».    


رده‌های این صفحه : اصحاب سبت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار