• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عبدالله انباری (رویدادهای‌تاریخ‌اسلام‌ترمانینی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عبدالله بن محمد انباری، ملقب به ناشئ اکبر و معروف به ابن شرشیر، شاعری چیره‌دست و هم‌طراز ابن رومی و بحتری در قرن سوم قمری بود. وی مردی تیزهوش و ماهر بود که در چندین علم از جمله منطق و کلام متبحر و مسلط بود.



ابوالعباس، عبدالله بن محمد انباری، معروف به ابن شرشیر، شاعری چیره‌دست و هم‌طراز ابن رومی و بحتری بود. برای بازشناسی او از ناشئ اصغر و ابوالحسین علی بن عبدالله بن وصیف (متوفای ۳۶۵ق) ناشئ اکبر لقب گرفت. او مردی تیزهوش و ماهر بود که در چندین علم از جمله منطق و کلام متبحر و مسلط بود. در شهر «انبار» زاده و مدتی در بغداد مقیم شد. سپس به مصر رفت و همان‌جا درگذشت.


او قصیده‌ای در رشته‌های گوناگون علم سروده که حدود چهار هزار بیت دارد. تفضیل السودان علی البیض، کتاب المفاخر بین الذهب و الزجاج و کتاب تفضیل الشعر، از آثار او است.


قطعه ذیل در تغزل از او است: «هیچ چیز بیش از این چشم‌های بیمار و گونه‌های گلرنگ او که سرخی آن با سپیدیِ زیبایی درآمیخته است.
و نگاه خیره و اشاره ابروی یار، هنگام بازداشتن و دور کردن و کوتاه آمدن یار در شب و درگذشتن آن‌گاه که شب زنده‌داران نشسته‌اند، خون عاشق را به جوش نمی‌آورد.»
همچنین در تغزل، قطعه ذیل را سرود که به آواز خوانده می‌شد:
«بر کرسی قضا نشستی، اما از روی جهل، عادلانه داوری نکردی. و گفتی، امّا گفتارت عملی درپی نداشت و وعده کردی، اما وفا نکردی. مرا از خود راندی و زبان حسودانم را بر من دراز کردی و کاری کردی که نکوهش گرانم نیز بر من دل سوزاندند.
اگر بامدادان سراغ شرابی خنک و آمیخته با آب زلال نروم، و شرابی که اگر مرا از حق دور کند و خردم را باز گیرد، به راه میانه و درست بازخواهم گشت.
شرابی که اگر آزاد مردی از آن‌جا می‌بنوشد، به کارهای نیکو برمی‌خیزد.
می‌بینی نفر آخر که وارد این مجلس می‌شود، توسط ندیمان و ساقیان آن‌چنان شراب نوشانده می‌شود که با نخستین کسان برابر می‌شود. شرابی که آلوده به آن، به راه و کار خیر روی می‌آورد و بدون پرسش، بخشش‌های کلان می‌کند.
ندیمان، شراب را به گِردش درمی‌آورند و ناچارم از آن مست شوم و بهانه‌ای ندارم. ما را خبر دادند که هنگام رفتن است؛ پس اگر مرا دوست داری، تو نیز با ما بیا!»
[۷] فروخ، عمر، تاریخ الادب العربی، ج۲، ص۳۷۴.
[۸] بروکلمان، کارل، تاریخ الادب العربی، ج۲، ص۲۳۴.



۱. ابن المعتز، عبدالله بن محمد، طبقات الشعراء، ص۴۱۷.    
۲. خطیب بغدادی، احمد بن علی، تاریخ بغداد، ج۱۰، ص۹۲.    
۳. ابن خلکان، احمد بن محمد، وفیات الاعیان، ج۳، ص۹۱.    
۴. ذهبی، محمد بن احمد، العبر، ج۱، ص۴۲۴.    
۵. ابن عماد حنبلی، عبدالحی بن احمد، شذرات الذهب، ج۳، ص۳۹۳.    
۶. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۴، ص۱۱۸.    
۷. فروخ، عمر، تاریخ الادب العربی، ج۲، ص۳۷۴.
۸. بروکلمان، کارل، تاریخ الادب العربی، ج۲، ص۲۳۴.



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۱۵۹.






جعبه ابزار