• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شَبابیک (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





تعبیر به‌ «شَبابیک» جمع‌ «شُبّاک» بر وزن (خفاش) به معنای (مشبّک) ممکن است اشاره به استخوان‌های سر باشد، که قطعات آن درهم فرورفته و یا اشاره به شبکه‌های مغزی است و در هر حال، دلیل بر وجود این روحیات در انسان‌ها است. این واژه در قرآن نیامده ولی روایتی تفسیری در ذیل آیات سوره تغابن است.



(یا اَیُّها الَّذینَ آمَنوا اِنَّ مِنْ اَزْواجِکُمْ وَ اَوْلادِکُمْ عَدُوًّا لَّکُمْ فاحْذَروهُمْ وَ اِن تَعْفوا وَ تَصْفَحوا وَ تَغْفِروا فَاِنَّ اللَّهَ غَفورٌ رَّحیمٌ، اِنَّما اَمْوالُکُمْ وَ اَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ وَ اللَّهُ عِندَهُ اَجْرٌ عَظیمٌ، فَاتَّقوا اللَّهَ ما اسْتَطَعْتُمْ وَ اسْمَعوا وَ اَطیعوا وَ اَنفِقوا خَیْرًا لِّاَنفُسِکُمْ وَ مَن یُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَاُوْلَئِکَ هُمُ الْمُفْلِحونَ، اِن تُقْرِضوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا یُضاعِفْهُ لَکُمْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ وَ اللَّهُ شَکورٌ حَلیمٌ، عالِمُ الْغَیْبِ وَ الشَّهادَةِ الْعَزیزُ الْحَکیمُ) (ای کسانی که ایمان آورده‌اید! بعضی از همسران و فرزندانتان دشمن شما هستند، از آن‌ها بر حذر باشید و اگر عفو کنید و چشم بپوشید و ببخشید، خدا شما را می‌بخشد؛ چرا که خداوند آمرزنده و مهربان است. اموال و فرزندانتان فقط وسیله آزمایش شما هستند و خداست که پاداش عظیم نزد اوست. پس تا می‌توانید تقوای الهی‌پیشه کنید و گوش فرا دهید و اطاعت نمایید و انفاق کنید که برای شما بهتر است و کسانی که از بخل و حرص خویشتن مصون بمانند رستگارانند. اگر به خدا قرض الحسنه دهید و در راه او انفاق کنید، آن را برای شما مضاعف می‌سازد و شما را می‌بخشد و خداوند قدردان و دارای حلم است. او دانای پنهان و آشکار و توانا و حکیم است.)
در تفسیر نمونه آمده است: تعبیر به‌ «شَبابیک» جمع‌ «شُبّاک» بر وزن (خفاش) به معنای (مشبّک) ممکن است اشاره به استخوان‌های سر باشد که قطعات آن درهم فرورفته و یا اشاره به شبکه‌های مغزی است و در هر حال، دلیل بر وجود این روحیات در انسان‌ها است.


۱. شرتونی، سعید، اقرب الموارد فی فصح العربیة و الشوارد، ج۳، ص۱۶.    
۲. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۵، ص۲۷۳.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۲۲۵.    
۴. تغابن/سور۶۴، آیه۱۴-۱۸.    
۵. تغابن/سور۶۴، آیه۱۴-۱۸.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۵۷.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۲۲۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «شَبابیک»، ص۳۱۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره تغابن | لغات قرآن




جعبه ابزار