• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شَأن (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





شَأن: (كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِي شَأْنٍ)
شَأن: به معنى «كار و منزلت» و كاربرد آن در چيزهاى مهمّ و پراهميّت است.



به موردی از کاربرد شَأن در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - شَأن (آیه ۲۹ سوره الرحمن)

(يَسْأَلُهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِي شَأْنٍ) (تمام كسانى كه در آسمان‌ها و زمين هستند از او تقاضا مى‌كنند، و او هر روز در شأن و كارى است.)

۱.۲ - شَأن در المیزان و مجمع‌ البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: (كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِي شَأْنٍ‌) اگر كلمه شان را در اينجا نكره يعنى بدون الف و لام آورد، براى اين بود كه تفرق و اختلاف را برساند در نتيجه معناى جمله چنين شود: خدای تعالی در هر روزى كارى دارد، غير آن كارى كه در روز قبل داشت، و غير آن كارى كه روز بعدش دارد، پس هيچ يك از كارهاى او تكرارى نيست، و هيچ شانى از شؤون او از هر جهت مانند شان ديگرش نيست، هر چه مى‌كند بدون الگو و قالب و نمونه مى‌كند، بلكه به ابداع و ايجاد مى‌كند، و به همين جهت است كه خود را بديع ناميده، فرموده: (بَدِيعُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ) البته اين را هم بگوييم كه: منظور از كلمه يوم در جمله كل يوم- هر روز احاطه خداى تعالى در مقام فعل و تدبير اشياء است، در نتيجه او در هر زمانى هست ولى در زمان نيست، و در هر مكانى هست ليكن در مكان نمى‌گنجد، و با هر چيزى هست ليكن نزديک به چيزى نيست.

۱.۳ - شَأن در تفسیر نمونه

مثلا آيه مورد بحث در مورد خداوند مى‌گويد: «هر روز خداوند در شأن و كارى است» (كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِي شَأْنٍ) يعنى خداوند هر روز طرح تازه‌اى ابداع مى‌كند و آن غيركارى است كه روز گذشته انجام داده است. يک روز اقوامى را قدرت مى‌دهد،روز ديگر آن‌ها را به خاک سياه مى‌نشاند، يک روز سلامت و جوانى مى‌بخشد، روز ديگر ضعف و ناتوانى مى‌دهد، يک روز غم و اندوه را از دل مى‌زدايد، روز ديگر مايه اندوهى مى‌آفريند، خلاصه هر روز طبق حكمت و نظام احسن، پديده تازه و خلق و حادثه جديدى دارد.
بعضى نيز شأن نزولى براى آيه ذكر كرده‌اند كه اين آيه ردّ بر گفتار یهود است كه معتقد بودند خداوند روز«شنبه» همه كارها را تعطيل مى‌كند و هيچ حكم و فرمانى نمى‌دهد! قرآن مى‌گويد: برنامه آفرينش و تدبير او لحظه‌اى تعطيل بردار نيست.
آيه مذكور آيه‌اى است اميدبخش براى مؤمنان، جالب اين كه مى‌گويند: يكى از امرا از وزير خود از تفسير اين آيه سؤال كرد، اما او اظهار بى‌اطلاعى كرد و تا فرداى آن روز مهلت خواست.
هنگامى كه محزون و غمناک به منزل آمد غلام سياه (با معرفتى)كه داشت سؤال كرد: چه خبر است؟ ماجرا را گفت. غلام اظهار داشت به سراغ امير برو اگر مايل باشد من تفسير آن را براى او بازگو مى‌كنم. امير او را خواست و از وى سؤال كرد، در پاسخ گفت:
«شأن خداوند اين است كه شب و روز را يكى بعد از ديگرى مى‌آورد و مى‌برد،از دل مرده زنده خارج مى‌كند و از زنده مرده، بيمارى را شفا مى‌دهد و سالمى را بيمار مى‌كند، تندرستى را مبتلا مى‌سازد و مبتلايى را عافيت مى‌بخشد، ذليلى را عزت مى‌دهد و عزيزى را ذليل مى‌كند، ثروتمندى را فقير مى‌سازد و فقيرى را غنى مى‌كند» امير گفت: «مشكلى را براى من گشودى خداوند مشكلت را بگشايد» و بعد او را اكرام كرد و انعام داد.


۱. رحمن/سوره۵۵، آیه۲۹.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات فی غریب القرآن-دار القلم، ص۴۷۰.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۲۷۰.    
۴. رحمن/سوره۵۵، آیه۲۹.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۳۲    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۱۷.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۹، ص۱۷۱.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۱۰۲.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۴، ص۸۳.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۳۰۶.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۳۰۶.    
۱۲. قرطبی، شمس‌الدین، تفسیر القرطبی، ج۱۷، ص۱۶۷.    
۱۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌، ط-دار الکتب الاسلامیه‌، ج۲۳، ص۱۳۸- ۱۴۳.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «شَأن»، ج۲، ص۴۵۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره الرحمن | لغات قرآن




جعبه ابزار