• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شهر کوفه (مقتل‌جامع‌سیدالشهداء)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: کوفه (مقالات مرتبط).

شهر کوفه، در سال ۱۷ هجری قمری به منظور برپایی پادگان نظامی تأسیس شد. امام علی (علیه‌السلام) به دلایل سیاسی و نظامی، مرکز خلافت خود را از مدینه به کوفه منتقل کرد و خود نیز تا پایان عمر در همین شهر ساکن شد. از جمله حوادث مهم این شهر ورود اسرای اهل‌بیت (علیهم‌السلام) بعد از حادثه عاشورا به این شهر بود که کوفیان با مشاهده مظلومیت آنان و وضعیت دل خراششان، بانگ ناله و شیون برآوردند و با سرافکندگی به نکوهش خویشتن پرداختند.



شهر کوفه در سال هفده هجری به دستور عمر بن خطاب (خلیفه وقت) و به دست سعد بن ابی وقاص به منظور برپایی یک پادگان نظامی برای اشراف بیشتر بر جبهه شرقی (کشور ایران) بنیان نهاده شد و به تدریج به شکل شهری نظامی درآمد که محل سازمان دهی و استقرار رزمندگان اسلام بود.


با آغاز دوران خلافت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) و پایان غائله جنگ جمل، علی بن ابی طالب (علیه‌السلام) به دلایل سیاسی و نظامی، مرکز خلافت را از مدینه به کوفه منتقل کرد و خود نیز تا پایان عمر در همین شهر ساکن شد. مردم کوفه در این چهار سال و‌ اندی (بنابر گزارش منقری، ورود امیرالمؤمنین به کوفه در دوازدهم رجب سال ۳۶ قمری بوده است. بنابراین مدت اقامت آن حضرت در کوفه، از تاریخ یاد شده تا زمان شهادتش، چهار سال و دو ماه و چند روز بوده است) با خاندان امیرالمؤمنین، حشر و نشر داشتند و از نزدیک با آنان آشنا شدند.


از این رو در سال ۶۱ قمری که اهل‌بیت در اسارت سپاه عمر سعد به این شهر وارد شدند، بایستی کسانی که آن روزها عمری بیش از سی سال داشتند، آنان را شناخته باشند و با یادآوری خاطره‌های شیرینشان از سال‌های حاکمیت امام علی (علیه‌السلام)، که تنها‌ اندکی بیش از بیست سال از آن می‌گذشت، از خویش پرسیده باشند: چه شد که با فرزند خلیفه رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) این که زمانی پدرش بر ما حکم می‌راند و مظهر عدل و تقوا بود، چنین بی‌رحمانه رفتار کردند؟ البته چنین اتفاقی افتاد و چنان‌که خواهیم نوشت. به محض اینکه خاندان امام حسین (علیه‌السلام) به کوفه وارد شدند، کوفیان با مشاهده مظلومیت آنان و وضعیت دل خراششان، بانگ ناله و شیون برآوردند و با سرافکندگی به نکوهش خویشتن پرداختند.


۱. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۴، ص۴۰.    
۲. ر. ک:منقری، نصر بن مزاحم، وقعة صفین، ص۳.    



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۲، ص۳۳-۳۴.






جعبه ابزار