• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شرح معالم الأصول‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«معالم الاصول به ضمیمه ترجمه و شرح آقا هادی مترجم مازندرانی»، تالیف هادی بن محمد صالح مازندرانی معروف به «هادی مترجم»، متوفای (۱۱۲۰ ق.) است. کتاب، به زبان فارسی و در موضوع علم اصول می‌باشد.



نخستین کتابی که طلاب در علم اصول می‌خواندند، «معالم الاصول»، نوشته شیخ حسن، فرزند شهید ثانی بوده است که حواشی زیادی بر آن نوشته شده است. به دلیل اهمیت فراوان این کتاب، در علم اصول، شارح، به ترجمه و شرح آن به زبان فارسی پرداخته است.


کتاب، به صورت شرح غیر مزجی است؛ شارح، در ابتدا، عبارتی از متن کتاب را می‌آورد، سپس به ترجمه و شرح آن می‌پردازد.
در آغاز کتاب، شرح حال صاحب «معالم» و شرح حال مؤلف، به طور خلاصه آمده است.
[۱] شرح معالم الأصول‌، ص۱.
سپس خطبه‌ای طولانی در حمد و ثنای خداوند آورده شده و بعد مطالب اصولی کتاب شروع می‌شود.
[۲] شرح معالم الأصول‌، ص۲.





۳.۱ - شروع کتاب

کتاب، با شرح حال صاحب «معالم» و شارح شروع می‌شود و سپس خطبه‌ای در حمد و ثنای خداوند متعال و بیان مسائل اعتقادی مطرح می‌گردد و بعد از آن به مسائل و مباحث اصولی پرداخته می‌شود و همه مباحث، تحت عنوان مقدمه و خاتمه بیان می‌گردد.

۳.۲ - مقدمه کتاب

مقدمه، در قالب دو مقصد بیان شده است که مقصد اول، مشتمل بر مطالبی از قبیل بیان فضیلت علم،وجوب طلب علم، ذکر پاره‌ای از آنچه مراعاتش بر علما بایسته است و...
[۳] شرح معالم الأصول‌، ص۱۵.
و مقصد دوم، شامل مباحثی از قبیل پاره‌ای از مباحث الفاط، اوامر و نواهی، عموم و خصوص و... و خاتمه، در باره مباحث تعادل و تراجیح است.
[۴] شرح معالم الأصول‌، ص۵۰.


۳.۳ - نمونه‌ای از کار شارح

در حقیقت، جناب شارح، ترجمه‌ای نیمه معنایی و نه چندان روان از کتاب «معالم» ارائه نموده است. ایشان در ترجمه و شرح این عبارت: «اصل: اختلف الناس فی استصحاب الحال و محله ان...» ، می‌نویسد: «اختلاف نموده‌اند اصولیون در حجیت استصحاب و محل استصحاب چنین صورتی است که حکمی ثابت باشد در وقتی و بعد از آن وقتی دیگر بیاید و دلیلی بر انتفاء آن حکم در این وقت نباشد، پس آیا باید قائل شد به بقاء آن حکم، چنانچه پیش از این وقت بوده و این عبارت از استصحاب است یا آنکه ثبوت آن حکم در این وقت نیز محتاج به دلیلی است، چنانچه در وقت اول محتاج به دلیل بوده...»
[۵] شرح معالم الأصول‌، ص۴۱۱.



کتاب، فاقد ذکر فهرست موضوعات و مطالب است، پاورقی ندارد و منابع هم بیان نگردیده است.


۱. شرح معالم الأصول‌، ص۱.
۲. شرح معالم الأصول‌، ص۲.
۳. شرح معالم الأصول‌، ص۱۵.
۴. شرح معالم الأصول‌، ص۵۰.
۵. شرح معالم الأصول‌، ص۴۱۱.



نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب اصولی شیعه




جعبه ابزار