• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سیره حکومتی امام مهدی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سیره حکومتی امام مهدی روش حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) در امر حکومت در عصر ظهور است.



بی گمان سیرۀ حکومتی حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) به طور دقیق همان سیرۀ حکومتی پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌واله‌وسلم) ، امام علی (علیه‌السّلام) و دیگر امامان (علیهم‌السّلام) است. البته نباید از نگاه دور داشت که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌واله‌وسلم) و امامان (علیهم‌السّلام) به دلیل محدودیت‌ها و موانع تحمیل شدۀ فراوانی، نتوانستند آنچه را در نظر داشتند، پیاده کنند.
از سخنان نورانی معصومان (علیهم‌السّلام) استفاده می‌شود تمام محدودیت‌ها و موانع، از سر راه امام مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) برداشته می‌شود و آن حضرت، سیره معصومان (علیهم‌السّلام) را تحقق خواهد بخشید.


در این باره دو دسته روایت وجود دارد:

۲.۱ - اخذ به سیره پیامبر و اهل بیت

دسته‌ای که می‌فرماید سیرۀ آن حضرت، همان سیره و روش پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌واله‌وسلم ) و امامان معصوم (علیهم‌السّلام) است.
این روایات، ناظر بر روش ایشان در امور اجرایی است. امام باقر (علیه‌السّلام) فرمود:«یهدم ما قبله کما صنع رسول الله و یستانف الاسلام جدیدا»
... آنچه(از بدعت و پیرایه)پیش از او بوده است، از اساس ویران خواهد کرد؛ چنان که رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌واله‌وسلم ) عمل کرد، و او اسلام را از نو آغاز خواهد فرمود.
[۲] شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج۶، ص۱۵۶.
[۳] فتال نیشابوری، روضة الواعظین، ص۲۶۵.

امام صادق (علیه‌السّلام) نیز فرمود:«... ان قائمنا اهل البیت اذا قام لبس ثیاب علی و سار بسیرة علی»،
همانا قائم ما اهل بیت، آن گاه که قیام فرماید لباس علی را بر تن خواهد کرد و بر سیرۀ او عمل خواهد نمود.

۲.۲ - اخذبه غیرسیره پیامبر

دستۀ دوم، روایات فراوانی است که حاکی از تفاوت سیرۀ حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) با سیره پیامبر اکرم و امامان (علیهم‌السّلام) است.
زراره از امام باقر (علیه‌السّلام) پرسید: «آیا او همچون محمد (صلی‌الله‌علیه‌واله‌وسلم) رفتار می‌کند؟» حضرت فرمود: هرگز! هرگز! ‌ای زراره! رفتار او را پیش نمی‌گیرد» عرض کردم:
«فدایت شوم! برای چه؟» فرمود:
همانا رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌واله‌وسلم) در امت خود، چنان رفتار می‌کرد که توام با بخشش بود و دل‌های مردم را به خود جذب می‌کرد؛ ولی رفتار قائم(به سبب ستم فراوانی که جهان را فراگرفته)با خشونت و کشتار است؛ زیرا در کتابی که همراه دارد، مامور شده است که با کشتار رفتار کند و از کسی توبه نپذیرد. وای بر کسی که با او دشمنی کند و به ستیز برخیزد!
از امام صادق (علیه‌السّلام) پرسیدند: «آیا سیرۀ قائم، بر خلاف سیره و روش امام علی است؟» حضرت فرمود: «بلی؛ به سبب آن که حضرت علی سیره اش از روی منت و گذشت بود؛ چون می‌دانست شیعیانش زود مغلوب خواهند شد؛ اما قائم چون قیام کند، با شمشیر و اسیر گرفتن است؛ چون می‌داند شیعیانش هرگز مغلوب نخواهند شد.» اگرچه برخی در سند و یا دلالت روایات از این دست خدشه‌هایی وارد کرده‌اند، اما آنچه مسلم است این است که آن حضرت، هرگز با دشمنان خداوند سر سازش نخواهد داشت و با آنان به شدت برخورد خواهد کرد.
با توجه به این که تا زمان ظهور، بسیاری از حقایق تابناک اسلام دچار پیرایه و خرافات شده است، وقتی آن حضرت حقیقت اسلام را اظهار می‌کند، عده فراوانی گمان می‌کنند آن حضرت دین جدیدی آورده است.
این در حالی است که آن حضرت، فقط دین راستین را اقامه می‌کند.
بنابراین اگر روش آن حضرت با امیر مؤمنان (علیه‌السّلام) تفاوت کند، تنها به سبب شرایطی است که در آن حکومت جهانی فراهم می‌آید و این شرائط، به دلایلی برای دیگران فراهم نشده بود.


دین در عصر ظهور


۱. محمد بن إبراهیم، نعمانی، الغیبة، ص۲۳۲، ح ۱۷     .
۲. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج۶، ص۱۵۶.
۳. فتال نیشابوری، روضة الواعظین، ص۲۶۵.
۴. کلینی، محمد بن یعقوب، ج۱، ص۴۱۱، ح ۴.    
۵. کلینی، محمد بن یعقوب، ج۶، ص۴۴۴، ح ۱۵.    
۶. محمد بن إبراهیم، نعمانی، الغیبة، ص۲۳۱، ح ۱۴     .
۷. کلینی، محمد بن یعقوب، ج۵، ص۳۳، ح ۴.    
۸. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج۶، ص۱۵۵.    
۹. شیخ صدوق، علل الشرایع، ج۱، باب ۲۱۰.    
۱۰. برقی، المحاسن، ج۲، ص۳۲۰، ح ۱۱۲۶.    
۱۱. کلینی، محمد بن یعقوب، ج۱، ص۵۳۶، ح ۲.    



فرهنگ‌نامه مهدویت، سلیمیان، خدامراد، ص۲۶۳-۲۶۵، برگرفته از مقاله «سیره حکومتی امام مهدی».    


رده‌های این صفحه : حکومت امام زمان | مهدویت




جعبه ابزار