• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سیداحمد خاتمی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سیداحمد خاتمی‌، در هجدهم‌ اردیبهشت‌ ۱۳۳۹ در سمنان‌ متولد شد. در سال‌ ۱۳۵۱ تحصیل‌ علوم‌ حوزوی‌ را در مدرسه‌ علمیه‌ صادقیه‌ سمنان‌ آغاز و برای تکمیل تحصیلات خود در سال‌ ۱۳۵۴ به‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ هجرت‌ کرد و از محضر اساتید و آیات عظام شیخ‌ جواد تبریزی‌، محمد فاضل‌ لنکرانی‌، میرزا‌هاشم‌ آملی‌، وحید خراسانی‌، شبیری‌ زنجانی‌ و ... بهره برد. از سال ۱۳۶۳ شمسی تدریس عمومی دروس حوزوی را آغاز کرد و تاکنون هم ادامه دارد.سید احمد خاتمی
آیت‌الله خاتمی‌ در عرصه‌ خطابه‌ نیز تاکنون‌ در همه‌ استان‌های‌ کشور و اغلب‌ شهرستان‌ها حاضر شده‌ و به‌ ایراد خطابه‌ پرداخته‌ است‌. فعالیت سیاسی ایشان از قبل از انقلاب اسلامی شروع و همواره موضع‌ سیاسی‌ خود را موضع‌ ولایت‌ فقیه‌ قرار داده‌ است‌. از مناصب ایشان می‌توان از عضویت جامعه‌ مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌، نمایندگی مردم‌ کرمان‌ در مجلس‌ خبرگان‌ رهبری‌ و عضویت هیات‌ رئیسه‌ مجلس‌ خبرگان‌، عضویت در هیات‌ مدیره‌ مرکز تحقیقات‌ کامپیوتری‌ علوم‌ اسلامی‌، امامت جمعه تهران و ... نام برد.



سیداحمد خاتمی‌ در هجدهم‌ اردیبهشت‌ ۱۳۳۹ در سمنان‌ متولد شد، پدرش‌ سیدمهدی‌ خاتمی‌ انسانی‌ متعهد و متدین‌ بوده‌ و در میان‌ اقوام‌، معروف‌ به‌ تقوی‌ و غیرت‌ دینی‌ بود وی‌ در سال‌ ۱۳۶۴ از دنیا رفت‌. مادر ایشان‌ خانم‌ طیبه‌سادات‌ خاتمی‌، بانویی‌ متدین‌، مؤمن‌ و مانوس‌ با قرآن‌ و ادعیه‌ است‌ و هم‌اکنون‌ (آذر ۱۳۸۳) در قید حیات‌ است‌. خاندان‌ خاتمی‌ از سادات‌ معروف‌ سمنان‌اند و جد اعلای‌ آنان‌ سید‌هاشم‌ همواره‌ مورد علاقه‌ و محبت‌ مردم‌ بوده‌ که‌ همچنان‌ مردم‌ ذکر خیر او را دارند.


سیداحمد خاتمی‌ در سال‌ ۱۳۵۱ تحصیل‌ علوم‌ حوزوی‌ را در مدرسه‌ علمیه‌ صادقیه‌ سمنان‌ آغاز کرد و به‌ مدّت‌ دو سال‌ در آنجا دروس‌ مقدماتی‌ را نزد اساتید آن‌ حوزه‌ به‌ پایان‌ برد و در سال‌ ۱۳۵۴ به‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ هجرت‌ کرد و جهت‌ استحکام‌ بیشتر دروس‌ اکثر درس‌هایی‌ را که‌ در حوزه‌ سمنان‌ خوانده‌ بود نزد ادیب‌ بزرگ‌ مدرس‌ افغانی‌ که‌ به‌تازگی‌ از نجف‌ آمده‌ بود، مجدداً تکرار کرد و سپس‌ دروس‌ سطح‌ را از اساتید بزرگ‌ حوزه‌ همانند آیت‌الله ستوده‌، آیت‌االّله اشتهاردی‌، آیت‌االّله خزعلی‌، آیت‌االّله بنی‌ فضل‌ و... به‌ پایان‌ برد و سپس‌ در درس‌ خارج‌ حضرات‌ آیات‌ شیخ‌ جواد تبریزی‌، محمد فاضل‌ لنکرانی‌، میرزا‌هاشم‌ آملی‌، وحید خراسانی‌، شبیری‌ زنجانی‌ و ... شرکت‌ کرده‌ و به‌ مدّت‌ هفده‌ سال‌ در درس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ این‌ حضرات‌ شرکت‌ نمود.
در فلسفه‌ و کلام‌ از حضرات‌ آیات‌: شیخ‌ یحیی‌ انصاری‌ شیرازی‌، حسن‌ زاده‌ آملی‌، جوادی‌ آملی‌، ابراهیم‌ امینی‌ بهره‌ برده‌ است‌. در تفسیر از حضرت‌ آیت‌الله مشکینی‌، آیت‌االّله خزعلی‌ بهره‌مند شده‌ است‌ و در درس‌ نهج‌ البلاغه از آیت‌الله حسین‌ نوری‌ همدانی‌ بهره‌ برده‌ است‌ او از درس‌ فلسفی‌ «شناخت‌» از محضر شهید آیت‌الله مطهری‌ بهره‌مند شده‌ است‌ و در فن‌ خطابه‌ از محضر خطیب‌ گران‌قدر حجة‌ السلام‌ و المسلمین‌ آقای‌ شیخ‌ محمدتقی‌ فلسفی‌ استفاده‌ نموده‌ است‌.


وی‌ از سال‌ ۱۳۶۴، تدریس‌ دروس‌ حوزوی‌ را به‌صورت‌ عمومی‌ شروع‌ کرده‌ است‌. اگرچه‌ قبل‌ از آن‌ به‌طور خصوصی‌ چند دوره‌ کتب‌ مقدمات‌ (جامع‌ المقدمات‌، سیوطی‌، مغنی‌، مختصر المعانی‌ و ...) را تدریس کرده‌ بود.
تاکنون‌ ۴ دوره‌ معالم‌ الاصول‌، ۷ دوره‌ اصول‌ الفقه‌، ۳ دوره‌ شرح‌ لمعه‌، ۲ دوره‌ مکاسب‌، ۳ دوره‌ رسائل‌ و اینک‌ (آذر ۱۳۸۳) مشغول‌ پنجمین‌ دوره‌ تدریس‌ کفایة‌ الاصول‌ است‌. وی‌ مدت‌ ده‌ سال‌ است‌ که‌ به‌ تدریس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ اشتغال‌ دارد، دوره‌ اول‌ تدریس‌ خارج‌ اصول‌ را به‌اتمام‌ رسانده‌ و اینک‌ (آذر ۱۳۸۳) مشغول‌ تدریس‌ دوره‌ دوم‌ خارج‌ اصول‌ است‌ و از کتاب‌های‌ فقهی‌ بخش‌هایی‌ از کتاب‌ قصاص‌ و دیات‌ و تقریبا تمام‌ کتاب‌ الحج‌ را تدریس‌ کرده‌ و اینک‌ اشتغال‌ به‌ تدریس‌ خارج‌ کتاب‌ صلوة‌ دارد. در این‌ مدت‌ صدها طلبه‌ از محضر وی‌ بهره‌مند شده‌ و همچنان‌ استفاده‌ می‌کنند.
وی‌ در کنار تدریس‌ علوم‌ مصطلح‌ حوزوی‌ از سال‌ ۱۳۶۵ به‌ تدریس‌ سیره‌ پیامبر و امامان‌ (آذر ۱۳۸۳) در روزهای‌ تعطیل‌ (پنج‌ شنبه‌ها) رو آورد که‌ در سال‌ ۱۳۸۰ یک دوره‌ از این‌ دروس‌ به‌ پایان‌ رسید و اینک‌ سه‌ سال‌ است‌ که‌ پنج‌شنبه‌ها تفسیر زیارت‌ جامعه‌ را دنبال‌ می‌کند. در سال‌ ۱۳۶۷ به‌ دستور برخی‌ از بزرگان‌ حوزه‌ درس‌ تفسیر شروع‌ کرد و اینک‌ شانزدهمین‌ سال‌ این‌ درس‌ است‌ که‌ هر شب‌ پس‌ از نماز مغرب‌ و عشاء، در مدرس‌ امام‌ مدرسه‌ فیضیه‌ دائر است‌ و تاکنون‌ تفسیر ۸ جزء قرآن‌ به‌ پایان‌ رسیده‌ (تفسیر جزء آخر و ۷ جزء اول‌) و اینک‌ مشغول‌ تفسیر هشتمین‌ جزء قرآن‌ کریم‌ (سوره‌ انعام‌) می‌باشند.
تاکنون‌ ۱۶۶۰ جلسه‌ تفسیری‌ داشته‌اند، درس‌ تفسیر نهج‌ البلاغه‌ نیز در ایام‌ تعطیل‌ داشته‌اند که‌ حدود دو سال‌ است‌ بحث‌ موضوعی‌ «امام‌ علی‌ (ع‌) و مخالفان‌ حکومت‌» را از نگاه‌ مولی‌ در نهج‌ البلاغه‌ دنبال‌ می‌کند. او به شدت به تدریس علاقه‌مند بوده آن را وظیفه و کار اصلی خود می‌داند و دیگر کارهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی خود را با آن تنظیم می‌کند. او به دعوت آیت‌الله مهدوی کنی پنجشنبه‌ها چند ترم در دانشگاه امام صادق(ع) در دوره دکتری تدریس داشته و دارد. امسال نیز در دانشگاه دفاع ملی در دوره دکتری همان روز تدریس دارد (دیماه ۹۴).


از سید احمد خاتمی‌ تاکنون‌ کتاب‌های‌ زیر به‌چاپ‌ رسیده‌ است‌:
۱ـ ابعاد جنگ‌ در قرآن‌ و حدیث‌
۲ـ شایعه‌ از نظر قرآن‌ و حدیث‌
۳ـ سیمای‌ نفاق‌ در قرآن‌
۴ـ رسالت‌ خواص‌
۵ـ عبرتهای‌ عاشورا
۶ـ سیری‌ در سیره‌ سیاسی‌ امام‌ علی‌ (ع‌)
۷ـ سیمای‌ حماس‌ امام‌ سجاد (ع‌)
۸ـ مدیریت‌ در قرآن‌ و حدیث‌
۹ـ اخلاق‌ سیاسی‌
۱۰ـ امر به‌ معروف‌ و نهی‌ از منکر
۱۱ـ در سایه‌ سار حکمت‌ علوی‌
۱۲ـ مدیریت‌ و تشکل‌ در سیره‌ امام‌هادی‌ (ع‌)
۱۳ـ نگاهی‌ به‌ مبانی‌ تفکر امام‌ خمینی‌ پیرامون‌ ولایت‌ فقیه‌
۱۴ـ فقه‌ الاخلاق‌ از دیدگاه‌ شیخ‌ انصاری‌

۴.۱ - مقالات و آثار چاپ‌ نشده‌

تاکنون‌ بیش‌ از ۱۲۰ مقاله‌ قرآنی‌، اخلاقی‌، تاریخی‌، فقهی‌ و ... از سیداحمد خاتمی‌ در برخی‌ روزنامه‌ها، هفته‌نامه‌، ماه‌نامه‌ها و گاه‌نامه‌ها منتشر شده‌ است‌.
سیداحمد خاتمی‌ آثار فراوان‌ چاپ‌ نشده‌ نیز دارد که‌ برخی‌ از آنها عبارتند از:
۱ـ کتاب‌ الحج‌ «به‌ زبان‌ عربی‌»
۲ـ کتاب‌ القصاص‌ «به‌ زبان‌ عربی‌»
۳ـ کتاب‌ الاسیر فی‌ الفقه‌ الاسلامی‌ «به‌ زبان‌ عربی‌»
۴ـ شرح‌ دعای‌ مکارم‌ الاخلاق‌
۵ـ سیره‌ نبوی‌ (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم)
۶ـ سیره‌ امامان‌ (علیه‌السلام)
۷ـ اخلاق‌ کارگزاران‌ در اسلام‌
۸ـ بحثی‌ پیرامون‌ اسباب‌ النزول‌
۹ـ مباحثی‌ پیرامون‌ «اخلاق‌ قضاوت‌»
۱۰ـ خانواده‌ در اسلام‌
۱۱ـ مجموعه‌ دروسی‌ پیرامون‌ حضرت‌ امام‌ زمان‌ عج‌ و...

۴.۲ - پایان‌ نامه‌ها

سید احمد خاتمی‌ به‌ عنوان‌ استاد راهنما و داور در رسالة‌ سطح‌ چهار و سطح‌ سوّم‌ حوزه‌ و نیز به‌عنوان‌ استاد راهنما در مؤسسه‌ پژوهشی‌ امام‌ خمینی‌ و دانشکده‌ شهید محلاتی‌ سپاه‌ خدمت‌ می‌کنند و تاکنون‌ رساله‌ متعددی‌ را در عرصه‌ معارف‌ دینی‌، فعالیت‌های‌ سیاسی‌، راهنمایی‌ و ساماندهی‌ کرده‌ است‌.


سید احمد خاتمی‌ در عرصه‌ خطابه‌ نیز تاکنون‌ در همه‌ استان‌های‌ کشور و اغلب‌ شهرستان‌ها حاضر شده‌ و به‌ ایراد خطابه‌ پرداخته‌ است‌ ویژگی‌ خطابه‌ سید احمد خاتمی‌ عبارت‌ است‌ از:
۱ـ با مطالعه‌ صحبت‌ کردن‌
۲ـ منظم‌ و مرتب‌ بودن‌ بحث‌
۳ـ عمق‌ قرآنی‌ و روایی‌
۴ـ به‌ روز بودن‌ و طرح‌ مسائل‌ سیاسی‌ مورد نیاز
۵ـ اعتدال‌ در سخن‌
در سخنرانی‌های‌ وی‌ هم‌ قرآن‌ و هم‌ روایات‌ و هم‌ مسائل‌ سیاسی‌ در حد نیاز هست‌. وی‌ در صدا و سیمای‌ جمهوری‌ اسلامی‌ تاکنون‌ صدها برنامه‌ اجراء کرده‌ است‌ و امت‌ مسلمان‌ ما استقبال‌ خوبی‌ از خطابه‌های‌ وی‌ داشته‌ و دارند.


سیداحمد خاتمی‌ قبل‌ از پیروزی‌ انقلاب‌ همگام‌ با رهبر کبیر انقلاب‌ اسلامی‌ امام‌ خمینی‌ در مبارزه با رژیم‌ منحط‌ پهلوی‌ بود و با ایراد خطابه‌های‌ حماسی علیه‌ آن‌ رژیم‌ سیاه‌ نقش‌ مفیدی‌ در روشنگری‌ مردم‌ ایفاء کرد و بعد از پیروزی‌ انقلاب عمده‌ راهی‌ را که‌ برای‌ خود برگزید کار فرهنگی‌ بود که‌ از طریق‌ تدریس‌، خطابه‌، تالیف‌ آنرا دنبال‌ کرد. وی‌ موضع‌ سیاسی‌ خود را "موضع‌ ولایت‌ فقیه‌" قرار داده‌ است‌ تا زمانی‌ که‌ امام‌ راحل‌ در قید حیات‌ بودند همراهی‌ با آن‌ امام‌ بزرگوار و اینک‌ همراهی‌ با مقام‌ معظم‌ رهبری‌ (مدظله‌العالی‌) وجهه‌ همت‌ اوست‌.
وی‌ در کنار کار فرهنگی‌ در عرصه‌هایی‌ که‌ نیاز بوده‌ است‌ موضع‌گیری‌های‌ مناسب‌ سیاسی‌ داشته‌ که‌ در روزنامه‌ و جرائد کشور منعکس‌ شده‌ است‌. او در طول ‌۸ سال‌ دفاع‌ مقدس‌ در مواقع‌ مورد نیاز در جبهه‌ها حاضر شده‌ و به‌ وظیفه‌ خود عمل‌ نموده‌ است‌.
سید احمد خاتمی‌ هم‌اکنون‌ عضو جامعه‌ مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌، عضو کمیسیون‌ حوزه‌ جامعه‌ مدرسین‌، نماینده‌ مردم‌ کرمان‌ در مجلس‌ خبرگان‌ رهبری‌، عضو هیات‌ رئیسه‌ مجلس‌ خبرگان‌، عضو هیات‌ مدیره‌ مرکز تحقیقات‌ کامپیوتری‌ علوم‌ اسلامی‌، عضو شورای‌ عالی‌ مجمع‌ جهانی‌ اهل‌بیت‌ (ع‌)، عضو شورای‌ سیاستگذاری‌ فرهنگی‌ آن‌ مجمع‌ می‌باشد.


او بعد از انقلاب مواجه با دعوت‌های فراوانی برای به‌عهده گرفتن مسؤولیت‌های سیاسی شد ولی با توجه به ذوق فرهنگی خویش و احساس تکلیف در این عرصه کار فرهنگی تدریس در حوزه، تبلیغ در کشور و تالیف را برگزید در کنار این‌کار مسؤولیت‌هایی از سوی مقام معظم رهبری (مدظله‌) و مردم و شورای عالی حوزه علمیه و... به ایشان واگذار شد که منافاتی با وظیفه تدریس در حوزه نداشت این مسؤولیت‌ها عبارتند از:
۱. امامت جمعه موقت تهران.
۲. نماینده مردم کرمان در مجلس خبرگان رهبری در دوره سوم و چهارم.
۳. عضویت در هیأت رئیسه این مجلس در دوره سوم و دوره چهارم.
۴. عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.
۵. عضویت در شورای عالی حوزه‌های علمیه.
۶. عضویت در شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت (علیه‌السلام).
۷. عضویت در ستاد مرکزی امر به معروف و نهی از منکر با انتخاب شورای عالی حوزه‌های علمیه.
۸. عضویت در هیأت امناء بنیاد بین المللی غدیر.
۹. عضویت در هیأت مدیره مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


۱. پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی حوزه‌های علمیه، زندگی نامه حجت الاسلام و المسلمین سید احمد خاتمی.    
۲. سایت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، زندگینامه حضرت‌ ‌حجه الاسلام والمسلمین سید احمد خاتمی.    
۳. احمد خاتمی سایت دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، خاتمی، سید احمد (کرمان).    
۴. پایگاه اطلاع رسانی حوزه، آیت الله سیداحمد خاتمی.    
۵. سایت اندیشوران، سید احمد خاتمی.    
۶. احمد خاتمی سایت دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، خاتمی، سید احمد (کرمان).    
۷. پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی حوزه‌های علمیه، زندگی نامه حجت الاسلام و المسلمین سید احمد خاتمی.    
۸. احمد خاتمی سایت دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، خاتمی، سید احمد (کرمان).    
۹. پایگاه اطلاع رسانی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، زندگینامه حضرت‌ ‌حجه الاسلام والمسلمین سید احمد خاتمی.    
۱۰. احمد خاتمی سایت دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، خاتمی، سید احمد (کرمان).    



پایگاه اطلاع رسانی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، برگرفته از « زندگینامه حضرت‌ ‌حجه الاسلام والمسلمین سید احمد خاتمی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۹/۴/۳۱.    






جعبه ابزار