• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سِتَّة (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





سِتَّة:(في‌ سِتَّةِ أَيّامٍ)
«سِتَّة» به معنای شش‌ است.
بحث از آفرينش جهان در شش روز، در هفت مورد از آيات قرآن مجید آمده است‌. ولى در سه مورد، علاوه بر آسمان‌ها و زمین، ما بينهما (آن‌چه درميان زمين و آسمان قرار دارد) نيز به آن اضافه شده است كه در حقیقت توضيحى است براى جمله قبل، زيرا همه اين‌ها در معنى آسمان‌ها و زمين جمع است، چون مى‌دانيم آسمان شامل تمام چيزهايى مى‌شود كه در جهت بالا قرار دارد و زمين نقطه مقابل آن است.



به موردی از کاربرد «سِتَّة» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - سِتَّة (آیه ۵۴ سوره اعراف)

(إِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذي خَلَقَ السَّماواتِ وَ الأَرْضَ في سِتَّةِ أَيّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشي اللَّيْلَ النَّهارَ يَطْلُبُهُ حَثيثًا وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ وَ النُّجومَ مُسَخَّراتٍ بِأَمْرِهِ أَ لا لَهُ الْخَلْقُ وَ الأَمْرُ تَبارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعالَمينَ) «پروردگار شما، خداوندى است كه آسمان‌ها و زمین را در شش روز (شش دوران‌) آفريد؛ سپس بر عرش قدرت قرار گرفت و به تدبیر جهان پرداخت)؛ با پرده تاريک شب، روز را مى‌پوشاند؛ و شب به سرعت، در پى روز مى‌آيد؛ و خورشید و ماه و ستارگان را آفريد، كه مسخّر فرمان او هستند. آگاه باشيد كه آفرينش و تدبير جهان)، از آن او و به فرمان او است! پربركت و بى‌زوال است خداوندى كه پروردگار جهانيان است.»

۱.۲ - سِتَّة در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند: ايامى كه در اين آيات براى خلقت آسمان‌ها و زمين آمده، چهار روز است دو روز براى خلقت زمين، و دو روز براى به پا داشتن آسمان‌هاى هفت‌گانه، بعد از آن‌كه دود بود، و اما ايامى كه در آن اقوات درست شده ايام تقدير اقوات است، نه خلقت آن‌ها، و آن‌چه كه در كلام خداى تعالى مكرر آمده اين است كه خداى تعالى آسمان‌ها و زمين را در شش روز آفريده، نه مجموع خلق و تقدير را. پس حق اين است كه ظرف مزبور تنها قيد براى جمله اخير است و ديگر نه حذفى لازم مى‌آيد، و نه تقديرى، و مراد بيان تقدير ارزاق زمين در چهار فصل سال است.

۱. اعراف/سوره۷، آیه۵۴.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۳۹۶.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، ص۲۰۴.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۲۰۰.    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۵۴.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۵۷.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۷، ص۵۵۲.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۷، ص۳۶۴.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۹، ص۱۳۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۴، ص۶۵۹.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «ستة»، ج۲، ص ۳۰۶.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره اعراف | لغات قرآن




جعبه ابزار