• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۶۵۰ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۶۵۰ هجری قمری، پنجاهمین سال از قرن ۷ قمری و مصادف با سال ۶۳۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: جنگ ممالیک با امیران دولت های ایوبی در نبرد عباسیه، درخواست کمک ملک ناصر دوم از پادشاه فردریک دوم، وساطت خلیفه عباسی برای صلح میان ممالیک و ایوبیان، آغاز دوره ایلخانیان به فرماندهی هولاکو در ایران و تصمیم مغولان بر نابودی خلافت عباسی در بغداد، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابن اجدابی و ... .



- مستعصم باللّه خلیفه عباسی، شیخ نجم الدین بادرایی را برای وساطت میان ممالیک و امیران ایوبی فرستاد و با این وساطت، میان دو طرف صلح برقرار شد و ملک ناصر صلاح الدین (دوم) دولت ممالیک را به رسمیت شناخت و سیادت آنان را بر مصر و جنوب فلسطین که شامل غزّه و قدس می شد، پذیرفت. بنا برا ینکه بقیه سرزمین شام همچنان در دست حاکمان ایوبی باقی باشد.
- امیران و رؤسای مغول که به ریاست خاقان بزرگ منگو پسر تولی پسر چنگیزخان در مجمع عمومی قورولتای اجتماع کرده بودند، تصویب کردند یک کاروان جنگی به فرماندهی هولاکو، پسر تولی، به جنگ ایران و غرب آسیا اعزام کنند. هولاکو برای این مأموریت مهم به فراخوان سپاه خود پرداخت. شروع این مأموریت سال ۶۵۴ق / ۱۲۵۶م بود که آغاز دوره ایلخانیان به فرماندهی هولاکو در ایران بود.
- مجمع قورولتای هدف این مأموریت را نابودی خلافت عباسی در بغداد و اسماعیلیان در الموت تعیین می‌کند.



- سلطان مملوکی عزالدین ایبک شهر غزّه را اشغال کرد. امیران ایوبی نیروهای خود را در دمشق گرد آوردند و با رهبری ملک ناصر (دوم) صلاح الدین یوسف بن ملک عزیز محمد بن ملک ظاهر غازی، حاکم حلب و دمشق، رهسپار مصر شدند.
- ناصر ثانی صلاح الدین از پادشاه فردریک دوم که در عکا بود، در مقابل تسلیم بیت المقدس به او درخواست یاری کرد. فردریک این درخواست را به علت وجود معاهده میان او با ممالیک که مانع یاری رسانی به دشمن در زمان جنگ بود، رد کرد. ممالیک موضع فردریک را ارج نهادند و از نیمی از تاوانی که در پیمان صلح پس از نبرد دمیاط مقرر شده بود، صرف نظر کردند.
- سلطان عزالدین ایبک با سپاه ایوبیان در محل عباسیه واقع در راه قاهره روبه رو شد. نیروهای او از ممالیک بحری و نیروهای سپاه ایوبی از ممالیک عزیزی بودند، منسوب به ملک عزیز عثمان بن صلاح الدین ایوبی.
- ممالیک عزیزی به ممالیک بحری پیوستند. ارتباط خونی آنان را برانگیخت تا در یک جبهه بجنگند. ازاین رو بر ایوبیان مصیبت نازل شد و عزالدین ایبک به قتل و اسارت آنان روی آورد و جمع آنان را پراکنده ساخت و ملک ناصر صلاح الدین یوسف ثانی، اولین کسی بود که فرار کرد و سپاه خود را بدون فرمانده و رهبر رها کرد. ملک عزالدین ایبک با پیروزی به همراه شماری از امیران ایوبی به قاهره بازگشت و دستور داد آنان را در قلعه جبل زندانی کنند.


• ابن اجدابی.
ابن جیّان ابوعبداللّه.
ابن مطروح.
صاغانی.
فردیناند سوم.
قیصر تعاسیف.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۳۵۴.





جعبه ابزار