• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۶۴۶ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۶۴۶ هجری قمری، چهل و ششمین سال از قرن ۷ قمری و مصادف با سال ۶۲۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت حاکم دولت مغول و انتخاب پسرعمویش به جای او، ارتباط لویی نهم با مغولان بر علیه مسلمانان، تماس شاه ارمنستان با مغولان، سقوط اشبیلیه یکی از شهرهای اندلس به دست اسپانیایی‌ها، درگذشت ملک صالح نجم الدین در بهبوحه جنگ صلیبی هفتم، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابن بیطار و ... .



- درگذشت گیوگ پسر اوگتای و انتخاب پسرعمویش منگو، پسر تولی پسر چنگیزخان برای جانشینی او.
- لویی نهم پادشاه فرانسه با لشکر صلیبی‌اش در قبرس توقف کرد و با مغولان برای محاصره مسلمانان در خاور نزدیک و برای عقد پیمانی نظامی بر ضد ایوبیان در شام و عباسیان در بغداد ارتباط برقرار کرد.
- هتوم اول، پادشاه ارمنستان کوچک (صغری)، برادرش سمباط را نزد منگو، خاقان بزرگ مغول، به قراقوروم پایتخت او فرستاد سپس خود به دنبال او رفت تا وظیفه اطاعت و وفاداری خود را تقدیم او کند و کلیسا و ارامنه را تحت حمایت و توجه او قرار دهد.


- پس از محاصره ای که هیجده ماه به درازا کشید، اشبیلیه به دست اسپانیایی‌ها افتاد. اسپانیایی‌ها مسجد اشبیلیه را به کلیسا تغییر دادند و همه نشان‌های اسلامی را از آن زدودند. در این محاصره، ابوعبداللّه محمد بن یوسف امیر غرناطه و دیگر امیران مسلمان با اسپانیا مشارکت داشتند. به علت اجرای پیمانی که در سال ۶۴۲ق میان ابن الاحمر و فردیناند پادشاه قشتاله بود که می بایستی تابع او باشد.
- لویی نهم با لشکر صلیبی از فرانسه و از راه دریا حرکت کرد و در شهر لیماسول قبرس توقف نمود. لشکر صلیبی از لیماسول رهسپار دمیاط می شود. ملک صالح نجم الدین ایوب از دمشق بازگشت و به سرعت به استحکام دمیاط پرداخت. نیروهای صلیبی بر ساحل غربی نیل روبه روی دمیاط پیاده شدند.
- ملک صالح نجم الدین که بیمار و روی تخت روان حمل می شد، به منصوره نقل مکان و دفاع از آن را سازماندهی کرد. ولی چیزی نگذشت که از دنیا رفت. شجره الدر ام خلیل، همسر وی، خبر مرگش را مخفی داشت و سازمان دفاع شهر را پی گرفت و به نام او و با خطی شبیه خط او امر صادر می کرد تا اینکه پسرش تورانشاه رسید.
- پادشاه آراگون (رامون) با دعای پاپ اعلان جنگی صلیبی علیه مسلمانان کرد و بر لارِدَه و طَرطُوشَه چیرگی یافت.
- ابوبکر مرینی شهر فاس در مغرب دور را گرفت.


• ابن بیطار.
ابن حاجب جمال الدین.
ابن سهل اسرائیلی.
افضل الدین خونجی.
ایبک معظمی.
سعید بن مامون موحدی.
قفطی.
گیوگ.
هیثم بن ابوغالب.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۳۴۶.





جعبه ابزار