• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۵۸۳ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۸۳ هجری قمری، هشتاد و سومین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۶۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: فراخوانی جنگ صلیبی سوم، درگذشت حاکم طرابلس و جانشینی پسرش، وقوع آشوب در عرفات میان حاجیان عراقی و شامی، انتقال سلطنت از بیت المقدس به عکا، سقوط و آزادی قدس به دست مسلمانان، وقوع نبرد حطین، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابوالفضل خازمی و ... .



- پس از نبرد حطّین، کنراد دوم برای بازپس‌گیری قدس از پادشاهان اروپا یاری طلبیده و سراسقف های صور را نزد پاپ فرستاد تا او را در این کمک‌خواهی، یاری کند.
- پاپ کلمنت سوم برای دفاع از سرزمین مقدس و بازپس‌گیری قدس به تحریک احساسات شاهان پرداخت و از پادشاهان انگلستان و فرانسه و امپراتور آلمان خواستار تدارک جنگ صلیبی سوم شد. پادشاهان به دعوت پاپ پاسخ مثبت دادند و هر یک سپاهی مستقل به فرماندهی خود بسیج کردند.
- در پایان نبرد حطین، ریموند سوم، حاکم طرابلس درگذشت و بوهمند چهارم، پسر حاکم پیشین انطاکیه، قدرت را به دست گرفت.
- برپایی آشوبی در عرفات میان حاجیان عراقی و حاجیان شامی که به کشته شدن امیرالحاج شامیان امیر شمس‌الدین بن مقدم منجر شد.
- پس از نبرد حطین و بازپس گیری بیت المقدس از صلیبیان شهر عکا به عنوان پایتخت سلطنت صلیبی درآمد و به نام مملکت صلیبی دوم مشهور شد.


- صلاح‌الدین ایوبی در ژوئیه سال ۱۱۸۷م بر طبریه می‌تازد و آنجا را به استثنای دژ آن تصرف می‌کند. صلیبیان به همراه اسقف عکا که حامل صلیب مقدس(صلبوت) است، روانه طبریه می‌شوند و صلاح‌الدین در غرب طبریه، در نزدیکی قریه حطین موضع می‌گیرد. صلاح‌الدین آب را به روی صلیبیان بست. تشنگی آنان را از پا درآورد. ریموند، حاکم طرابلس، می‌گریزد و اسقف عکا کشته می شود و صلیب صلبوت به دست مسلمانان می‌افتد. سپاه صلیبی عقب‌نشینی می‌کند. مسلمانان با تیراندازی، آنان را تعقیب می‌کنند.
- گی دولوزینیان، پادشاه بیت المقدس، به همراه ۱۵۰ سواره به اسارت مسلمانان در می‌آیند. وی به همراه ارناط، حاکم الکرک و الشوبک و «ژرار درید فورتی» مرشد سواران معبد (الداویه) بر صلاح الدین در خیمه‌اش وارد می‌شوند. صلاح‌الدین با شمشیر، سر از تن ارناط جدا می‌کند. او دستور قتل سواران معبد را صادر می‌کند و اسیران دیگر را به همراه گی لوزینیان و مرشد سواران معبد روانه دمشق می‌کند و به دستور صلاح‌الدین، فرماندهان زندانی و سواران و سربازان در بازار برده فروشان فروخته می‌شوند.
- صلاح‌الدین بر قلعه طبریه و بر شهرهای ساحلی، یعنی عکا، ناصره، حیفا، قیساریه، صفوریه، شقیف، صرفنده، صیدا، بیروت و جبله چیره شده و برادرش عادل بر دژ مجدل و جبیل مسلط می‌شود. ژراردرید فورتی، مرشد سواران معبد که در نبرد حطین به اسارت درآمده بود، غزه، نطرون و بیت جبرین که در اختیارش بود، در مقابل آزادی خود واگذار می‌کند.
- صلاح الدین پس از نبرد حطین، قدس را محاصره نمود و پس از گذشت پنج روز از محاصره شهر تسلیم می شود.
صلاح الدین منشوری در حفظ اماکن مقدسه صلیبیان و مرمت اماکن مقدسه مسلمانان که تخریب شده بود، صادر می کند. صلاح‌الدین، برادرش ملک عادل ابوبکر احمد را بر الکرک و الشوبک می‌گمارد.


• ابوالفضل خازمی.
احمد بن باسه.
ژرار کرمونایی.
سبط بن تعاویذی.
کتندی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۲۳۴.





جعبه ابزار